Site icon Parasal Çözümler

Arsa, Arazi, Tarla Nedir? Birbirinden Farkları Nelerdir?

arsa, arazi, tarla arasındaki farklar nelerdir

arsa, arazi, tarla arasındaki farklar nelerdir

Arsa, Arazi, Tarla Nedir? Birbirinden Farkları Nelerdir?

İçindekiler

Arazi nedir?

Arsa yada arazi yatırımı yaparken bilinmesi gereken ilk konu arazinin tapuda kayıtlı olan “cinsi” dir. (Tapudaki kayıt yeterli değil, güncel olup olmadığı tapu dairesinden sorgulanmalıdır)

Yapacağımız yatırımın getirisini belirleyecek olan en önemli husustur arazinin cinsidir.

Çevremizden çokça duyduğumuz arsa, arazi kavramları aslında aynı amaçla kullanıldığı durumlar olsa bile aslında birbirinden farklıdır. Her arsa aslında birer arazidir, ancak her arazi bir arsa değildir.

Araziler çok çeşitli olmakla birlikte en sık karşılaşılan araziler: Tarla, Zeytinlik, Bağ, Bahçe… vb. şeklindedir.

Arazinin cinsi neden önemlidir?

Aldığımız arazi eğer Arsa statüsünde ise bu durumda bu arazi yapılaşmaya müsait bir toprak parçası anlamına gelir.

Tarla Ne Demek?

Bir nevi cinsi arsa olmayan ve daha çok tarım amaçlı kullanılan ve üzerinde tarımsal küçük yapılaşmaların oluştuğu toprak alanlarıdır diyebiliriz.

İmar durumu tarla ne demek veya Tapuda tarla yazıyorsa, bu imara açık olmayan arazi parçasıdır diyebiliriz.

Cinsi Arsa olmayan diğer tüm arazi çeşitlerinde (Tarla, Zeytinlik, Bağ, Bahçe… vb.) yapılaşma yasak yada çok kısıtlıdır. (örneğin tarlalarda yapılaşma maksimum %5 imar kapsamında en fazla 250 mt kare inşaat alanı ve 2 kat olacak şekilde müsade edilmektedir)

Arsa ve Arazi Arasındaki Fark

Arsa statüsünde olmayan araziler zamanla yerleşim alanı içerisinde kalarak yapılaşmaya müsait hale gelebilirler.Bu durumda tapuda arazinin cinsi Arsa olarak değişmesi gerekmektedir.

Arsa ile Tarla Arasındaki Fark

Arsa ile arsa arasındaki en büyük fark birinin imara açık diğerinin imara kapalı olmasıdır. Tarla gibi araziler, imara girdikten sonra arsa olarak adlandırılırlar.

Hangi arazinin ilerde arsa olacağını nasıl bilebiliriz?

Herhangi bir arazinin ileriki zamanlarda “arsa” statüsüne kavuşup kavuşmayacağını anlayabilmek için 1/5000 Nazım İmar Planlarının incelenmesi gerekmektedir. Bu imar planlarında nerelerin konut alanı, nerelerin tarım alanı, nerelerin su havzası, sit alanı olacağı belli olmaktadır.

Konut alanı olarak belirlenmiş bir arazi 1/1000 Uygulama İmar Planı ile parsellere ayrılarak “Arsa” statüsüne kavuşmakta ve artık inşaat yapılabilir duruma geçmektedir. Bu dönüşüm sırasında en fazla %40 oranında DOP denilen “Düzenleme Ortaklık Payı” kesintisi yapılır. Bu kesinti, Belediye Hizmet Alanı, Eğitim Alanı, Dini Tesis Alanı, Yeşil Alan, Park, Bahçe gibi alanlar için zorunlu terk anlamına gelmektedir.

Kısa bir örnekle açıklamak gerekirse, 1/5000 nazım imar planında konut rezerv alanı içerisinde kalmış bir 10 Dönüm Tarlanın 1000 mt kare hissesine sahip olduğumuzu düşünelim. ( Tapumuzda hisse oranımız ve tapu cinsi kısmına “Tarla” yazmaktadır)

Bu arsamız 1/1000 lik uygulama imar planına girdiği taktirde maksimum %40 kesinti yapılarak tarafımıza 600 mt kare olan bir “müstakil” tapu verilecek ve tapu üzerinde artık “tarla” yerine “arsa” yazacaktır.

Önemli Not: İmar uygulaması yapılan yerde en küçük parsel eğer 1,000 mt kare olarak belirlenmişse bu durumda yeni tapumuz müstakil değil, yine hisseli olacaktır.

Arsa ve araziler hangi durumlarda değer kazanır diye baktığımız zaman bunlardan birisinin de 1/1000 lik imar uygulaması geçmiş arsalar olduğunu görüyoruz.

Eğer siz de bu değişiklikten yatırımınızın kar etmesini bekliyor iseniz, Parasal Çözümler olarak tavsiyemiz: yakın zamanda imar uygulamasına girecek olan Tarla, Bağ, Bahçe gibi arazilere yatırım yapabilirsiniz.

Doğru arsa yatırımı yapmak ve yatırımınızın çok kazandırmasını isterseniz aşağıdaki başlığa da göz atmanızı öneririz.

Arsa Yatırımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

Arsa Yatırımı Nasıl Yapılır? Püf Noktaları Nelerdir?

Exit mobile version