Bahreyn’de Sosyal Yaşam, Alışveriş ve Gece Hayatı
Bu yazıda aşağıdaki konu başlıklarında bilgiler bulacaksınız;
- Bahreyn’de Sosyal Yaşam
- Bahreyn’de Gece Hayatı
- Bahreyn’de Alışveriş
- Bahreyn’de gezilecek yerler
- Bahreyn’de Ulaşım ve Toplu Taşıma
- Bahreyn’de Yemek Kültürü
İçindekiler
Bahreyn’de Sosyal Yaşam
Bahreyn her ne kadar bir Arap ülkesi olması ve şeriat ile yönetilen Müslüman bir ülke olmasına rağmen oldukça liberal bir yönetim tarzı vardır.
Turizm ve finans sektörü dışarıdan çok fazla yabancı turisti ve iş adamlarını ülkeye çekmekte, özellikle gıda, inşaat ve hizmet sektöründe ise Türkiye, İran, Pakistan, Hindistan, Nepal, Bangladeş, Srilanka, Filipinler gibi ülkelerden işçi olarak çalışmaya gelen kişilerden oluşmaktadır.
Ülke Nüfusunun yaklaşık yarısı göçmen yada Avrupa ve Amerika’dan çalışmak için gelenlerden oluşur.
Bu kadar karma bir nüfusun olduğu yerde doğal olarak sosyal yaşam da değişkenlik gösteriyor. Yerel Arap vatandaşları daha çok zenginliğin sefasını sürmekte, Asyalı ve orta doğulu çalışanlar ise onlara hizmet etmektedir.
Ülke genelinde 3 tür insan profili yaşamaktadır. Birisi zengin Araplar, diğeri sömürgeci İngiliz ve Amerikalılar, diğeri ise Asya ve Orta Doğulu fakir hizmet sektörü çalışanları.
Ancak tüm bu çeşitliliğe rağmen Bahreyn’de Sosyal Yaşam oldukça kalitelidir. Herkes halinden memnun, mutluluk ve huzur içinde yaşamaktadır.
Ülke genelinde Bahreyn kadınları genellikle çarşaflı ve peçeli gezerken, Avrupalı ve Asyalılar rahatlıkla askılı yada mini etekli dolaşabilmektedirler. Bahreyn’li kadınların çalışması yasaktır. Kadınları her ne kadar peçeli ve çarşaflı olsa da genellikle sadece göz kısımları açıktadır ve inanılmaz güzel göz makyajı yaparak gezerler.
Yemek yerken kadınlar bir eli ile peçelerini kaldırıp diğer elleri ile peçenin altından yemek yerler.
Alışveriş merkezlerinde inanılmaz güzel ve lüks kıyafetler satın alırlar ancak hiçbirisini o kıyafetler içinde göremezsiniz. Ne zaman giyiyorlar, kim görüyor orası bilinmiyor.
Özellikle Suudi Arabistan ile arasındaki kara yolu ile Arabistan’dan binlerce turist almaktadır. Arap turistler Bahreyn’i genellikle kendi ülkelerinde özgürce yapamadıkları şeyleri yapabilmek adına kullanırlar.
Bahreyn ülke genelinde içki kullanmak serbest olup gece hayatı oldukça hareketlidir. Ülkede fuhuş yasak olmasına rağmen kapalı kapılar ardında, gece kulüpleri ve lüks otellerde özellikle Asyalı kadınların zengin Arap erkekleri ile paralı birliktelik yaşıyor olmaları oldukça yaygındır. Sırf bu amaçla binlerce kişi özellikle perşembe gününden sonra ve hafta sonları Arabistan, İran, Katar gibi ülkelerden Bahreyn’e akın etmektedirler.
Diğer Arap ülkelerinin aksine, barda bira içen, sokakta el ele tutuşup dolaşan bir çok insan görürsünüz.
Ülke genelinde onlarca alışveriş merkezi ve gökdelenler mevcut olup iş hayatı, alışveriş ve eğlence için bir çok seçenek mevcuttur.
Yüksek sıcaklıktan dolayı genellikle dışarıda hayat yoktur. Kapalı alanlarda yüksek hızda çalışan klimalara dikkat etmek gerekir. Zira ilk gidenler genellikle klima çarpmasından hasta olmaktadır.
Her şey kapalı mekanlar dahilinde yaşanır. Yani Türkiye’deki gibi dışarı çıkıp bir hava alayım, biraz deniz kenarında gezip park bahçe dolaşayım gibi bir seçenek yoktur.
Yabancılar genellikle gündüz nargile cafelerde serin ortamlarda vakit geçirir.
Yine gündüzleri su parkları, mercan dalışı ve inci dalışı oldukça popülerdir.
Alışveriş için dışarıda bir kaç çarşısı vardır. Bir şey almadan önce mutlaka pazarlık yapılmalıdır.
Trafik oldukça rahattır. Herkes kurallara uyar. Özellikle İngiliz, Amerikalı ve Suudi Arabistanlılara polisler pek karışmazlar. Trafik ihlalleri genelde Suudi Arabistanlılar tarafından yaşanır.
Ülkenin resmi dili Arapça olmasına rağmen nüfusun yarısının yabancı olması İngilizceyi ikinci bir dil yapmıştır. Hiç Arapça bilmeye gerek duyulmadan rahatlıkla İngilizce ile tüm işler görülebilir.
Bahreyn’de Sosyal Yaşam ve Gece Hayatı
Bahreyn her ne kadar şeriatla yönetilen Müslüman bir ülke olsa da gece hayatı oldukça renklidir.
Bahreyn’de sosyal yaşam içerisinde gece hayatı oldukça önem taşır. Ülke genelinde yaşayan Avrupalı ve Amerikalılar ile özellikle Suudi Arabistan’dan gelen zengin Araplar için kurulmuş muazzam bir eğlence hayatı söz konusudur.
Tabi bu tarz eğlence hayatını renklendiren en önemli faktör özellikle Rus ve Asyalı bayanlardır. Ülke genelinde fuhuş yasak olmasına rağmen bir çok gece kulübü, bar ve oteller buna imkan tanımaktadır. Bir çok ev partileri ile dışarıda yada kulüplerde tanışılan bayanlar evlere davet edilerek tüm eylemler kapalı kapılar ardında “gizlice” ancak “özgürce” gerçekleşir.
Kadınlar için neredeyse haftanın her günü bir mekanda “bayanlar gecesi” düzenlenir ve bu mekanlarda bayanlardan hesap alınmaz. Amaç tabi ki zengin Arapları mekana çekmektir.
Sırf bu iş için hafta sonları Arabistan, Kuveyt, İran, Katar gibi ülkelerden ziyaretçi akını olmaktadır.
Gece kulüpleri ramazan ayında bile açıktır. Gündüz yemek yiyecek açık mekan bulunamazken akşamları bu mekanlarda tonlarca alkol tüketilir.
Bahreyn eğlence ve gece hayatı genellikle Exhibition Road, Adliya, Juffair ve Manama Merkezinde yaşanır.
Bu bölgelerde bir çok bağımsız bar, restoran ve gece kulübü bulunur. Bunların dışında otellerin bünyesinde de bir çok mekan vardır. Ritz Carlton mutlaka gidilesi bir yerdir.
Roma isimli lounge bar oldukça iyidir. Ayrıca Exhibition Road üzerinde Club F1, Tabu gibi kulüpler ve Hardrock Cafe gibi barlar mevcut.
JJ Pub, Maxxim, Rock&Z, Warbler, Tabasco Charlie, Hunter’s Lodge gibi kulüp ve barlar oldukça popülerdir.
Bar olarak Hit Fiddler’s Green, Wrangler, Sherlock Holmes, Typhoon yada Coral Beach Club oldukça eğlenceli ve güzel mekanlardır.
Bahreyn’de Alışveriş
Gerek market alışverişi, gerek kıyafet ve hediyelik eşya anlamında Bahreyn, oldukça geniş alışveriş imkanı sunmaktadır.
Genellikle her şey ithal geldiğinden, Bahreyn’de alışveriş oldukça pahalıdır. Alınan her şey için pazarlık yapılması tavsiye edilir.
Alışveriş, Bahreyn’de sosyal yaşamın en önemli parçalarından birisidir. Ülke genelinde bir çok alışveriş merkezi bulunur. Manama Çarşısı, Al Seef Alışveriş Merkezi, City Center, Bahreyn Pazarı, Altın Pazaro, İsa Kent Pazarı, Yatem Merkezi, A’ali Alışveriş Merkezi başlıca yerlerdir.
Manama Çarşısı, giyimden elektronik eşyaya, mücevherden baharatlara kadar her şeyi bulabileceğiniz oldukça büyük bir çarşıdır.
Giyim alışverişi için ayrıca City Center tercih edilebilir. Oldukça lüks ve pahalı markalar bulunur. Bizdeki İstinye Park benzeri bir yerdir.
Market alışverişi için City Center içindeki Carrefour’u kullanabilirsiniz. Ancak daha uygun fiyatlı yer ararsanız Dana Mall içerisindeki Lulu Market’i deneyebilirsiniz. Sebze meyve açısından geniş bir yelpazesi var ve fiyatları oldukça makuldur.
Balık için Manama’da yer alan Balık Pazarı’nı tercih edebilirsiniz. Oldukça çeşitli ve bir o kadar da taze bir çok balık türü satılır.
Ayrıca, A’ali Köyü, Bahreyn’de otantik çanak çömlek ürünlerinin satıldığı en iyi yerlerdendir. Hediyelik eşya alışverişi için tercih edebilirsiniz.
Bahreyn’de Gezilecek Yerler
Bahreyn oldukça küçük bir ülke olup 1 saat içinde şehir turu yapılabilmekte ve tüm popüler mekanlar neredeyse 1 gün içerisinde gezilebilmektedir. Daha geniş ve sindirerek gezmek isteyenler en fazla 2-3 gün içerisinde her yeri gezebilirler. 3 günden sonra ise sıkılmaya başlayabilirsiniz.
Bahreyn’de popüler yerler arasında en güzeli Hotel Meridyen’dir. Mutlaka gidilmeli ve mümkünse lobisinde bir şeyler yenilip içilmelidir.
Bahreyn Kalesi, Unecso Dünya Mirası listesinde yer alır en eski tarihi dokulardan birisidir. Mutlaka gidilip görülmesi gerekir.
Tree of Life (Hayat Ağacı) çölün ortasında uzun yıllar varlığını sürdüren en eski ağaçtır. Turistlerin en çok ziyaret ettiği yerdir.
Bahreyn Ulusal Müzesi ve Ulusal Tiyatro binası yan yana olup yine en çok ziyaret edilen yerlerden birisidir. Bahreyn’in eski tarihi eserleri burada sergilenir.
Manama Çarşısı, biraz önce yukarıda da bahsettiğimi gibi, giyimden hediyelik eşyaya, elektronikten antikaya kadar her türlü eşyanın alınabileceği büyük bir mekandır.
Fatih Camii, dünyanın en büyük camilerinden biri olup büyük cam kubbesi ile muhteşem bir eserdir. Cuma günleri turist ziyaretine kapalıdır.
Gerek alışveriş imkanları, gece hayatı ve gezilecek yerleri ile gerek çok uluslu bir millet olmanın avantajı dolayısı ile Bahreyn’de Sosyal Yaşam oldukça eğlencelidir. Hem çalışmak hem tatil yapmak için gidilmesi ve görülmesi gereken önemli ülkelerden birisidir.
Bahreyn’de Ulaşım ve Toplu Taşıma
Bahreyn oldukça küçük bir ülke olduğu için toplu taşıma çok gelişmemiştir. Raylı sistem bulunmaz.
Bahreyn’de ulaşım genelde özel araçlarla gerçekleşir.
Bahreyn ülke vatandaşları genelde lükse düşkün oldukları için hepsi kendi araçlarını kullanır. Yine çevre ülkelerden kısa süreli gelenler ya kendi araçları ile kara yolundan gelir, yada ülke içerisinde araç kiralayarak seyahatlerini o şekilde gerçekleştirirler. Şoförlü ve şoförsüz araç kiralama oldukça yaygındır. Bütçeniz el veriyorsa araç kiralamanızı tavsiye ederiz.
Toplu taşıma sistemini genellikle ya turistler yada ülke genelinde çalışan uzak doğulu ve Asyalı işçiler tercih eder.
Otobüs kullanmak isteyenler için fiyatlar oldukça ucuzdur. Her bölgeye ulaşım yoktur ancak genellikle merkezi yerlere mutlaka otobüsle ulaşabilirsiniz.
Taksi kullanmak isteyenler için iki seçenek vardır. Turuncu taksiler, bizdeki sarı taksiler gibi kişisel ulaşım için kullanılır. Mutlaka taksimetre açtırmanızı ve taksi içerisinde bulunan ücret tarifesini kontrol etmenizi öneririz. Zira yabancılara karşı fiyat şişirme yapılabilmektedir.
Sarı taksiler ise bizdeki taksi-dolmuş mantığı ile çalışırlar. Birden fazla kişi binebilir. Fiyatı normal taksiye göre kısmen ucuzdur.
Ayrıca Bahreyn’de çok fazla korsan taksi bulunur. Bu taksilerde de fiyat tamamen anlaşmaya bağlı olarak değişkenlik gösterir. Güvenlikle ilgili çok sıkıntı yaşanmasa da yine de tavsiye edilmez.
Suudi Arabistan’a gidenler kara yolu yada feribot ile Bahreyn’e geçerek bir kaç gün seyahatini uzatıp bir ülke daha görme şansına sahiptirler. Aynı durum tersi için de geçerlidir.
Bahreyn’de Yemek Kültürü
Bahreyn bir çeşit küçük Amerika gibidir. Bu yüzden de Bahreyn yemek kültürü alışık olduğumuz tarzdan çok da uzak değildir. Örneğin, o kadar çok kola tüketilir ki, su fiyatı kola fiyatından yüksektir.
Nüfusun çeşitliliğinden dolayı neredeyse tüm dünya mutfaklarından her çeşit yiyeceği rahatlıkla bulabilirsiniz. Adliya ve Zoe bölgelerinde bir çok lüks ve uygun fiyatlı yerel restoran bulabilirsiniz.
Bahreyn mutfağında genellikle balık, et, pilav ve hurmalar oldukça popülerdir. Machboos çeşitli baharatlar ve sebzeler ile hazırlanmış et yada balık yemeğidir. Muhammar, genellikle et yada balık ile birlikte servis edilen pilavdır. Shawarma (kuzu yada tavuk etinden bir çeşit döner), Ghoozi (haşlanmış yumurta, baharat ve kuzu eti ile servis edilen bir tür pilav), Samboosa (kızartılmış börek benzeri hamur işi) başlıca popüler yiyeceklerdir. Ayrıca Hamour, Safi ve Chacanad en çok tüketilen balık türleridir. Halwa Showaiter ise popüler tatlılarından biri olup mısır nişastasından yapılan jöle kıvamında bir yiyecektir.
Gözleme ve börek çeşitleri oldukça lezzetli olup Türk damak tadına benzer tatlar sunmaktadır.
Deniz mahsulü sevenler için bulunmaz nimetler mevcuttur. Çeşit çeşit deniz ürünlerini oldukça uygun fiyata alabilirsiniz.
Yerel yemek tercih etmeyenler için oldukça geniş fast food seçenekleri mevcuttur. Burger King ve Mc Donalds her yerde görebilirsiniz. Papa Jhones pizzaları oldukça lezzetlidir. Elevation Burger’de evde kızartılmış patates tadında kızarmış patates ve lezzetli hamburgerler tüketebilirsiniz.
Tatlı sevenler için Chocolat en iyi seçimdir. Burada, ferah bir ortamda pasta çeşitleri, çikolata ve dondurma çeşitlerinin keyfini sürebilirsiniz.
Çay kahve sevenler için de geniş seçenekler bulunur.
Ghahwas denilen kahve evleri oldukça popülerdir. Genellikle çarşı içlerinde bulunur. Nargile içmek, dinlemek ve satranç oynamak gibi ilgi alanınız var ise tam size göre.
Dışarıda tüketilen çay ve kahveler genellikle şekerli ve tatlandırılmış olarak servis edilir. Şekersiz çay kahve tüketenler dikkatli olmalıdır.
Türk kahveleri bizimkinden oldukça farklı. Köpüksüz ve değişik aromalarla hazırlanıyor. Pek tercih etmeyebilirsiniz ancak değişik tatlar sevenler deneyebilir.
Salepleri bizdekine göre daha kıvamlı ve muhallebi havasında.
Tea-Nana dedikleri naneli çayları ise güzeldir. Deneyebilirsiniz.
Bahreyn’de Ramazan ayında genellikle gündüz açık restoran bulunmaz. Akşamları ise her türlü restoranlar ve barlar açıktır. Oruç tutmayanlar için gündüz sıkıntı olabilir.
Bu yazıda aşağıdaki konu başlıklarında bilgiler vermeye çalıştık. Daha fazla bilgi ve görüşleriniz için bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
- Bahreyn’de Sosyal Yaşam
- Bahreyn’de Gece Hayatı
- Bahreyn’de Alışveriş
- Bahreyn’de gezilecek yerler
- Bahreyn’de Ulaşım ve Toplu Taşıma
- Bahreyn’de Yemek Kültürü