Yumurtası ve eti açısından tam bir protein deposu olan bıldırcın, yüksek ekonomik değeriyle üreticinin ilgisini çekiyor. Bıldırcın yetiştiriciliği en çok İzmir, Manisa ve Gaziantep’te yapılıyor. Bu kapsamda yazımızda bıldırcın yetiştiriciliği hakkında bilgi vereceğiz.
Bıldırcın yetiştiriciliği yapacak kişilerin üretim alanını yerleşim yerinden uzak bir alana kurması gerekiyor. Çünkü bıldırcın yetiştirilen yerde kötü bir koku ve sinekler oluyor. Üretim yerinde elektrik, su ve yol gibi sorunlar olmamalı. Ayrıca alan, rüzgar almayan ve pazara ulaşım konusunda kolay bir yere kurulmalı. Alan içinde birçok kümese ve yavrular için kuluçka birimine ihtiyaç duyulacak. Bıldırcın yetiştiriciliği için hevesiniz var ama bilginiz yoksa bunun için kurslara başvurmanız gerekiyor.
Bıldırcın Yumurtasından Kaç Para Kazanırım?Bıldırcın Yetiştiriciliği Kursu
Halk Eğitim Merkezlerinde bıldırcın yetiştiriciliği kursu alarak bıldırcın yetiştiriciliği belgesi alabilirsiniz. Bu eğitimin açılması için 12 kişinin bu kursa başvurması gerekiyor. Sınıf 12 kişilik olduğunda kurs açılıyor. Bölgenizde bu kursa talep yoksa çevre ilçelerin Halk Eğitim Merkezleri’ne başvurabilirsiniz. Farklı ilçelerde sayı yetmediği için açılamayan kurslara başvuran diğer insanlara ulaşırsanız ortak bir merkezde kursun açılmasını sağlayabilirsiniz. Eğer belgeye ihtiyaç duymuyorsanız bu eğitimi internetten alabilirsiniz. Çeşitli siteler bıldırcın yetiştiriciliği pdf formatında bilgilere yer veriyor. Ayrıca bu işi yapan üretimciler bıldırcın yetiştiriciliği forum sitelerinde deneyimlerini ve bilgilerini paylaşıyorlar. Onlarla iletişime geçerek bilgilerinizi pekiştirebilir, deneyimli üretimcilerden fikir alabilirsiniz.
ilginizi çekebilir : Tavuk Yetiştiriciliğinden Kaç Para Kazanırım?Bıldırcın Yetiştiriciliği Teşvik
Hayvancılık alanı kanatlı sektöründe yatırımcı olmak isteyen çiftçilere birçok hak tanınmıştır. Kanatlı hayvancılık sektöründe olan hayvanlar; tavuk, bıldırcın, ördek, kaz ve hindidir. Bıldırcın yetiştiriciliği teşvik olarak Ziraat Bankası 5.000.000 TL’ye kadar kredi vermektedir. Hayvan kredisi faiz oranı yıllık %10’dur. Ama Resmi Gazete’de yayımlanan tebligatta bıldırcın yumurtası üretimi için tesis kurmak isteyenlere bu faiz oranı %25 destek ile 1 yıllık %7,5 faiz oranına düşmekte. Mevcut bir tesisiniz var ve desteğe ihtiyacınız varsa bu faiz oranı %5 olacaktır.
Eğer damızlık bıldırcın üretmeyi düşünüyorsanız Ziraat Bankası senelik cari faiz oranı %10’dan %2,5’a düşüyor. Bu faiz oranından yararlanmak için çeşitli şartlar bulunuyor. Bu şartlar:
- En az 100.000 bıldırcın alınması
- ÇKS belgesi bulunması
- Vergi borcu olmaması
- KKB notunun en az 1.700 olması
- Rehin gösterecek taşınmaz olması
- 2 adet gelir belgesi olan kefil bulunması
Bunlar dışında KOSGEB’in kredisi mevcut. Lakin bıldırcın yetiştiriciliği hibe bulunmuyor.
Hindi Yetiştirmenin Kazancı Ne Kadar?Bıldırcın Yetiştiriciliği Karlı Mı?
Az maliyetle yüksek kar elde edilebilecek bir üretim olan bıldırcın yetiştiriciliği oldukça karlı bir yatırım olacaktır. Tesisin kurulması için 1000 bıldırcına 10.000 TL harcama yapmanız yeterlidir. Neden bıldırcın yetiştiriciliği?
- Dişi bıldırcınlar ayda 24 yumurta yaparlar.
- 6 haftada yumurta verimi başlar.
- Zorlu yaşam şartları onları etkilemez.
- Yulaf ve tahıl gibi yemlerle beslendiklerinden maliyetleri düşük olur.
- Küçük kafeslerde yetişebilirler.
- Kolay hastalanmazlar.
Bıldırcın yetiştiriciliği kadar bıldırcın yumurtası üretimi de oldukça karlı bir iş koludur. Hazır bıldırcın satışı kadar, verimli yumurta üretimi yapıldığında karlı bir yan iş kolu olacaktır. Bıldırcın yetiştiriciliği İzmir ilinde oldukça revaçtadır.
Bıldırcın Yetiştiriciliği hakkında detaylı bilgilerin verildiği bir video.