İçindekiler
Diyetisyen Maaşları
Son dönemde bazı meslekler oldukça ön plana çıkmaktadır. Bu mesleklerden birisi de diyetisyenliktir. Peki diyetisyen nasıl olunur ve diyetisyen maaşları yeterli midir?
Diyetisyen maaşları, diyetisyen olmak isteyen kişiler tarafından son derece merak edilmektedir. Çünkü tercih edilen mesleğin ilerleyen dönemler için maddi ve manevi anlamda kişileri tatmin etmesi arzulanmaktadır. Diyetisyen, kişilerin sağlığını korumak ve düzeltmek isteyen kişilere beslenme programı oluşturan besinler konusunda uzman kişilere denilmektedir.
Nasıl Diyetisyen Olunur?
Nasıl diyetisyen olunur sorusunun cevabı aslında oldukça kolaydır. Diyetisyen olmak için üniversitelerin dört yıllık eğitim veren beslenme ve diyetetik bölümünü okuyup, bu bölümden mezun olmak gerekmektedir. Beslenme ve diyetetik bölümü, besinlerin nasıl tüketilmesi gerektiği ve sağlığın nasıl korunması gerektiği üzerinde çalışan bir bilim dalıdır.
Diyetisyen Mezunları Ne İş yapmaktadır?
Diyetisyen mezunu ne iş yapar denilince akla sadece diyet listeleri gelse de aslında diyetisyen mezunları farklı şekilde de mesleğini sürdürebilmektedir. Bu farklı şekiller ise şu şekildedir:
- Sağlıklı beslenme ile alakalı insanlara danışmanlık hizmeti vermek,
- Hasta ilerlemesini belirtmek amacıyla rapor yazmak,
- Anne ve bebeklere sağlıklı beslenme konusunda destek olmak,
- Kişiler için yeme düzenlerini iyileştirmek,
- Diyet öğünler ve ürünler geliştirmek,
- Besinlerin analizlerini gerçekleştirmek,
- Sporcular için daha sağlıklı bir vücut programı oluşturmak,
- Sağlıklı beslenme programı ile birlikte hastalıkları önlemek ve iyileştirmek,
- Ve beslenme alanında ki gelişmeleri yakından takip etmektir.
Diyetisyen Maaşları Ne Kadardır?
Diyetisyen maaşları konusunda maaş miktarları farklılık göstermektedir. Kişilerin kendine ne kadar geliştirdiği ve tecrübeleri ile alakalı olarak bu miktar değişiklik göstermektedir. Fakat devlet hastanesinde çalışan diyetisyenler için bu durum biraz daha belirli oranlardadır denilebilir.
Devlet hastanesinde çalışan ve yeni işe başlamış bir diyetisyen maaşı 4500 TL’dir. Kademe yükseldikçe bu miktar artmaktadır. Devlet hastanesinde değil de özel sektörde çalışan kişiler ise en düşük 2820 TL maaş alırken, bu miktar 5 yıl deneyim üzerinde olan kişiler için 4000 TL – 5500 TL arasındadır. 10 yıl ve daha fazla tecrübeye sahip kişiler için ise maaş 6000 TL’den başlamaktadır. Görüldüğü üzere her meslekte olduğu gibi diyetisyen maaşlarında da bilgi ve tecrübe büyük rol oynamaktadır.
Diyetisyenlik için sayısal puan türü gerekmektedir. Bunun için hem ilk hem de ikinci oturum sınavlarına girmek gerekmektedir. Özellikle biyolojiden başarı elde edilmelidir. Beslenme diyetetik bölümünden mezun olduktan sonra tezsiz yüksek lisans programı veya pedagojik formasyon programını tamamlayanlar öğretmen olarak çalışabilirler.
Diyetisyenlik İş İmkânları Nelerdir?
Diyetisyenlik iş imkânları bu mesleği yapmak isteyen kişiler için oldukça merak edilmektedir. Peki ne kadar imkân vardır ve bu imkânlar yeterli midir? Diyetisyenlik iş imkânları şu şekilde belirtilebilir:
- Spor tesislerinde sporcular için çalışılabilir.
- Halk sağlığı merkezlerinde diyetisyen olarak çalışmak mümkündür.
- Kişiler kendilerine özel klinik açabilirler.
- Devlet hastanelerinde ve özel hastanelerde diyetisyen olarak çalışılabilir.
- Yemek firmalarında çalışılabilir.
- Gıda firmalarında çalışılabilmektedir.
- Eğitimci diyetisyen olarak çeşitli kurumlarda eğitim verilebilir.
- Belediye ve yurtlarda çalışılabilir.
Diyetisyenlik mesleğinin avantajı için sadece başkaları için faydalı değil kendileri için de faydalı bir mesleği icra ederler. Yaşamları boyunca bilinçli bir beslenme düzenine sahip olurlar. Toplum bilincine de son derece faydalı olan diyetisyenlik, bu mesleği yapmak isteyen kişiler için oldukça güzel bir kariyer hedefi olacaktır.
Diyetisyende Olması Gereken Özellikler Nelerdir?
Diyetisyende olması gereken özellikler aslında oldukça önemlidir. Kişiler meslek seçimlerinde kendilerine uygun olan seçimi yapmalıdır. Çünkü mesleki seçim yaşam boyunca etkili olan bir seçimdir. Peki diyetisyenlik için taşınması gereken özellikler nelerdir?
- Problem çözme ve karar verme yeteneğine sahip olmak.
- Etkili ve olumlu iletişim kurma yeteneğinin olması.
- Empati kurabilme yeteneğine sahip olmak
- İyi bir dinleyici olup, dinlediklerini analiz edebilmek.
- Pozitif enerji ve güler yüzlü olmak.
- Eleştirel düşünce gücüne sahip olmak.
- Ve son olarak bilimsel gelişmelerin yakından takip edilmesi gerekmektedir.
Diyetisyene gitmek için sadece fazla kilo olması gerekli değildir. Kişilerin sahip olduğu bazı hastalıklar, mevcut olan formu korumak ve sağlıksız beslenme şeklinden dolayı da diyetisyene gidilebilir. Günümüzün en popüler mesleklerinden birisi olan diyetisyenlik hem oldukça faydalı hem de sevilen bir meslek olarak yapılabilir.