AlmanyaGüncelYurtdışında Çalışmak

Almanya’da Çalışmak, İş İlanları, Personel Alımları, Maaşlar 2023

Almanya’da iş imkanları, Almanya’da iş bulmak isteyen herkesin dikkatini çeker. Teknoloji ve sanayinin büyük bir ölçüde geliştiği, gelişmiş ülkeler arasında yer alan Almanya’da ne iş yapılır? İş olanakları nelerdir? Almanya’da fabrikada çalışmak mantıklı mı? Almanya’da ihtiyaç duyulan meslekler neler detaylı olarak araştırdık.

Biliniyor ki yurtdışında çalışmak isteyenlerin mutlaka düşünme duraklarından biri Almanya ülkesidir. Bu nedenle sitemizde bol bol Almanya hakkında makale yayınlamaya ve Almanya hakkında fikir almak isteyen ziyaretçilerimize bilgi vermeyi amaçlıyoruz.

Almanya’ya gitmek isteyen, orada çalışıp para kazanmak isteyen ancak kafasında soru işareti olan bir çok insan var. Almanya’ya nasıl gidebilirim? Almanya’da iş imkanları nasıl? Acaba kolay iş bulabilir miyim? Bulacağım işte iyi para kazanabilir miyim? Kazandığım paradan birikim yapabilir miyim gibi bir çok soru geliyor insanın aklına.

Almanya İş İmkanları Hangi Meslekler İçin Daha Fazla?

İçindekiler

Almanya Neden Yabancı İş Gücüne İhtiyaç Duydu?

Biliniyor ki 1960 ve 1970’li yıllarda ve öncesinde özellikle ikinci dünya savaşının sonrasında genç nüfusta ve özellikle erkek nüfusunda yaşanan ağır kayıp dolayısı ile ülkenin yeniden inşa sürecinde dış ülkelerden çok yoğun bir şekilde fiziksel iş gücüne ihtiyaç duyulmuş ve bu vesile ile başta Türkiye olmak üzere bir çok ülkeden Almanya’ya yoğun bir iş gücü göçü yaşanmıştır.

Gelişen ekonomisini dinamik bir iş gücüyle desteklemek zorundaydı. Bu nedenle yabancı ülkelerden işçi alımı noktasında diğer ülkelere göre oldukça serbest davrandı.

Günümüzde Almanya’da İş Bulmak

Artık günümüzde Almanya nüfusunun kalabalıklaşması ve sanayide görülen iyileşme dolayısı ile fiziksel iş gücüne minimum ihtiyaç duyulmakta, daha çok beyin göçü dediğimiz, herhangi bir alanda tecrübeli ve donanımlı bireylerin daha çok kabul edildiği bir döneme girilmiş bulunulmaktadır.

Özellikle son yıllarda Almanya’da bedensel iş gücünden ziyade, daha çok yaratıcı, üniversitelerin yetenek bölümlerinden mezun kişileri daha benimsemektedir.

Gerek sanayisi, gerekse gelişmiş seviyesinin yüksek olması nedeni ile hizmet sektörlerinin fazlalığı, Almanya’ya iş olanakları noktasında bir çok avrupa ülkesine göre ayrıcalıklı kılar.

Almanya’da İhtiyaç Duyulan Meslekler

Eğer Almanya’da iş bulmak istiyorsanız, mutlaka mesleğinizin Almanya hakkında önem derecesini iyi analiz etmelisiniz.

Üniversite Mezunu Almanya’da Ne İş Yapar?

(En Çok Tercih Edilen Meslek Dalları)

  • Bilgisayar mühendisliği
  • Yazılım mühendisiliği, (Java)
  • Bilgi Bilişim Teknolojileri
  • Doktorluk ve Hemşirelik
  • Mimarlık

Eğer yukarıda saydığımız bölümlerden birinde mezun iseniz Almanya’da iş bulma noktasında diğer meslek gruplarına göre daha şanslısınız demektir.  Almanya beyaz yaka alımı noktasında bu tarz mesleklere son yıllarda oldukça sıcak yaklaşmaktadır.

Almanya neredeyse son 50 yıldır teknoloji ürünlerine ve mekanik sanayiye çok ciddi yatırımlar yapmaktadır. Bu nedenle bu alanlarda sürekli bir iş gücüne ihtiyaç duyulmakta ve içinde iş fırsatları barındırmaktadır.

Vasıfsız Konularda Önemli İşler

  • Taşımacılık
  • Fabrika İşçilği,
  • Hizmet sektörü
  • Garsonluk

Aslında yukarıda saydığımız işler de içinde bir kısım vasıflar barındırmakta. Ancak bir üniversite mezunu değilseniz, kariyer için Almanya’ya gitmiyorsanız, en rahat iş bulabileceğiniz meslek dalları da  yukarıda saydıklarımız şeklinde yorum yapabiliriz.

Almanya’da Türklere İş İmkanları

Almanya’da Türkler ne iş yapar? Refah seviyesi ne durumdadır hem bir merak konusu olabilmektedir.

Almanya’da yaşayan Türklerin refah seviyesi Türk insanı için her zaman çekici bir güç oluşturmuş ve her dönemde Almanya’ya göç etmek yada çalışmak amacı ile gitmek isteyen insanlar tarafından şartlar zorlanır duruma gelmiştir.

Her ne kadar sanayinin ilerlemesi ile daha çok beyin göçüne izin verilse de özellikle hizmet sektöründe ve emek yoğun işlerde çalışacak eleman talebi her daim devam etmektedir. Bu fırsatı değerlendirmek isteyen Türkler için Almanya’da iş imkanları oldukça geniş olup, iş bulmak hala hayal değildir.

Almanya’da Türkler adına hangi işler yapılır diye sorulacak olursa ;

  • Hizmet sektörü (özellikle Aşçılık/Garsonluk)
  • İnşaat Sektörü
  • Bilişim/Teknoloji Mühendisliği
  • Doktorluk/Hemşirelik

Almanya’da iş fikirleri noktasında en fazla tavsiye ettiklerimiz bunlar olmakla birlikte  bu tarz işler için nasıl bir başvuru yapmanız gerektiğini inceleyeceğiz.

Almanya’da İş Bulmak ve Başvuru Süreci

Almanya’da hangi işler yapılır, genel anlamda iş olanakları nelerdir, Türkiye’den Almanyada iş bulmak isteyenlerin biraz daha fazla üzerinde durması gereken meslek dallarını yukarıda belirttik. Şimdi bu işleri tam olarak nerelerden bulabiliriz bunu inceleyim.

Bilindiği üzere son yıllarda internetin hızla yayılması, yurtdışından iş bulmak isteyenlerin önüne kolaylıkla fırsatlar sunar. Almanya’ya eskiden giden vatandaşlar, Almanya’dan çağrı yapılmak suretiyle başvuru yaparken, artık hiç kimseye ihtiyaç duyulmadan başvuru yapılabilir.

Almanyada İş Bulmak İçin Tavsiye Edilen Siteler

Türkiye’de genellikle kariyer.net haricinde Almanya’da iş imkanı hakkında bilgi veren site bulunmamakta. Ancak yurtdışı kaynaklı sitelerden de iş ilanlarını takip edebilir ve başvuruda bulunabilirsinz. Tavsiye edebileceğimiz web siteleri :

Bu siteler genellikle yurtdışı veya Almanya kaynaklı olup başvurular için uygun bulunmaktadır.

Eğer doktorluk, hemşilelik gibi alanlardan başvuru yapacaksanız, Almanya’da yer alan hastaneleri incelemeli ve bizzat CV gönderme yoluyla başvuru yapmalısınız.

Aynı durum aşçılık, garsonluk gibi mesleklerde de geçerlidir. Özellikle Almanya’da restoran sektöründe faaliyet gösteren firmaları tespit ederek başvuru yapabilirsiniz. Türkiye’den bunu nasıl yapabilirim diyorsanız, www.tripadvisor.com.tr sitesinde inceleme yaparak restoranları bulmanız mümkün.

Aynı şekilde bu siteden otelcilik alanından mezunsanız, otelleri keşfedebilir ve CV ve ön yazı göndermek suretiyle başvuruda bulunabilirsiniz.

Herhangi bir üniversite mezunu olmayan kişiler genellikle Almanya’da gıda sektöründe, hizmet sektöründe yada fabrikalarda üretim bantlarında operatör olarak çalışmaktadırlar. Almanya’da iş imkanları en geniş işler ise şöyledir: restoranlarda aşçılık, garsonluk, şoförlük, kuaförlük, temizlik işçiliği, fabrikalarda işçilik, inşaat işçiliği, oto alım satım, tamir bakım işleri başlıca sayılabilecek mesleklerdendir.

Almanya'da iş imkanları
Almanya’da iş imkanları

Almanya Çalışma İzni Nasıl Alınır?

Öncelikle Almanya’ya gidip çalışmak için mutlaka çalışma iznine ihtiyacınız var. Çalışma izni çıkarabilmek için ise ya Almanya’da oturma izninizin olması yada sizi çalıştıracak firmanın size davetiye göndererek istek yapması gerekmektedir. Eğer Türkiye’deyken işinizi ayarlayabilir ve çalışacağınız firma tarafından çalışma izninizi aldırabilirseniz zaten sıkıntı kalmıyor.

Ancak böyle bir imkanınız yok ise bu durumda tek yapmanız gereken şey, Alman biriyle evlenip Almanyaya gitmek yani Alman vatandaşı olan bir eş bularak gitmektir. Başka türlü yasal yollardan çalışmak için gitme imkanınız yoktur.

Diyelim ki bir eş buldunuz ve evlenerek gittiniz, yine hemen çalışma izni alamıyorsunuz. Öncelikle oturma izni almanız gerekiyor. Oturma izni alabilmek için ise evlendiğiniz kişinin maaşının en az 1300 euro olması ve tek başına ailesine bakabilecek durumda olması gerekiyor. (Bu şartlar farklı şehirlerde farklılıklar göstermektedir, ortalama bir rakam verilmiştir). Eşiniz bu şartları sağlıyor ise sizi oraya aldırabilir. Aksi taktirde sizi aldıramaz.

Farz edelim eşiniz bu imkanlara sahip. Bu durumda eşiniz sizi 3 aylık geçici oturum izni ile oraya aldırıyor ve artık sizin ilk yapmanız gereken şey 600 saatlik bir dil kursuna giderek en az A2 yada B1 seviyesinde Almanca öğrenmeniz gerekiyor. A2 seviyesinde konuşabilen bir kişi çok kolay olmasa da derdini bir şekilde anlatabiliyor ve karşıdakini anlayabiliyor durumdadır. B1 ise artık akıcı bir şekilde konuşulabilen seviyedir. Dil konusunu da hallederseniz bu durumda kalıcı oturma izni alarak bununla birlikte çalışma iznine de hak kazanmış olursunuz.

Dil çok çok önemli bir konu. Asya veya Orta Doğu ülkelerine çalışmaya gittiğinizde size yardımcı olan Türk firmaları sayesinde belki hiç dil bilmenize gerek olmadan çalışıp dönebilecekken Almanya dahil tüm Avrupa’da yabancı dil olmazsa olmaz bir ihtiyaçtır. Ne yapıp edip asgari düzeyde de olsa dil öğrenmeye bakın.

İş Bulmak Konusunda Hayati Detaylar

Öncelikle Türkiye’deyken size Almanya’da iş vadeden, belirli bir para karşılığı danışmanlık yapacağını, iş ve çalışma izni ayarlayabileceğini belirten hiç kimseye inanmayın ve kesinlikle bunun için para ödemeyin.

Çalışacağınız firma aracılığı ile gitmiyorsanız, evlenerek gidip çalışacaksanız ilk başta yapmanız gereken şey çalışmak istediğiniz firmalara yada taşeron firmalara cv (özgeçmiş) göndererek iş başvurusunda bulunmaktır.

CV’de mutlaka şunlara dikkat edin : 

  • CV’nizde mutlaka ingilizceye yer verin. Türkçe olarak düzenlemeyin.
  • 1 sayfa dışına çok çıkmamaya çalışın. Gerekirse hobi kısmını çıkartın.
  • Adınız ve soyadınızın yer aldığı profesyonel bir mail adresi edinin
  • İş tecrübeleriniz hakkında kesinlikle bilgi vermelisiniz. Özellikle ön yazı (Cover Letter) oluştururken, tecrübelerinizin size neler kattığına, başvuru yapacağınız iş yerine ne katkıları yapacağına çok kısa da olsa değinin.
  • PDF formatında düzenleyin
  • Mezuniyet ortalamanız fazla yüksek değilse bunu yazarak dezavantaja çevirmeyin.
  • Modern tarzda CV’ler düzenleyin.
  • CV ile birlikte mutlaka ama mutlaka bir ön yazı oluşturun. (cover letter) Özellikle yurtdışı iş alımlarından bu çok önemlidir. Mutlaka kısa bilgilerden oluşan bir ön yazı oluşturun.

 Almanya’da iki tür çalışan vardır. Birisi direkt olarak o firmanın kadrolu elemanı olarak çalışanlar, diğeri ise taşeron firmalarda görev yapan ve taşeron firmanın görevlendirdiği yerlerde çalışmaya giden insanlar.

Kadrolu çalışanların sosyal hakları daha geniş olup iş garantisi varken taşeron firmalarda maalesef iş garantisi yoktur. Bir nevi sözleşmeli çalışandır. Taşeron firmada siz görev yapmaya başladıktan sonra 18 ay içerisinde firma sizden memnun ise size kadro vermek zorundadır. Memnun değilse bu durumda sizi işten çıkarır. Almanya’da işten çıkarmalar çok zordur. Gerçekten geçerli nedenlerin olması gerekir. O yüzden kadrolu çalışanlar hep daha rahat iken, sözleşmeli çalışanlar diken üzerindedir.

Almanya’da İşçi Maaşları

Almanya’da işçi maaşları ve asgari ücret daha çok saatlik bazda hesaplanır. Bu konu hakkında daha önce fabrika işçisinden, doktor, mühendis, vasıfsız elemana kadar bir çok meslek dalının maaşları konusunda oldukça detaylı olarak ele aldığımız Almanya Asgari Ücret ve Almanyada Maaşlar 2020 Veriler konulu makaleyi incelemenizi şiddetle tavsiye ederim.

Özetle, Almanya’da iş bulmak kolay değil, ancak çalışkan ve istekli bir kişi iseniz, dil biliyorsanız, biraz da çevreniz var ise iş bulmak sizin için zor olmayacaktır.

Almanya iş imkanları neler? Almanya’da iş bulmak, ne iş yapılır? Türklere iş imkanları, Lisans mezunları ve vasıfsız eleman iş olanakları ve Almanya çalışma izni konusunda detaylı olarak bilgi vermeye çalıştık.

Almanya ülkesi için daha fazla bilgi hakkında daha önce kaleme almış olduğumuz makaleleri inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Almanya’da Ne Kadar Para ile Geçinilir? Geçim Şartları Nasıldır?

Almanya Göçmenlik Şartları. Almanya’ya İltica Etmek

Almanya’da Çalışanların Sosyal Hakları Nelerdir?

Almanya Asgari Ücret ve Almanyada Maaşlar 2022 Veriler

Makalemize katkıda bulunmak veya daha detaylı bilgiler için yorum bölümüne yazmanızı tavsiye ederiz.

12 Yorum

  1. MrB. 26 yasındayım mesleğim şöför ve kuriye aksine her türlü iş yaparım ülkenizde çalışmak istiyorum yardımcı olursanız çok sevinirim

  2. Mesleğim kuriye şöför her türlü iştede calısırım ülkenizde calısmak istiyorum yardımcı olursanız sevinirim

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu