BangladeşGüncelYurtdışında Çalışmak

Bangladeş’te çalışmak, Türkler için Bangladeş’te 15.000 Dolara kadar kazanma fırsatları

Bangladeş’te çalışmak, Türkler için Bangladeş’te iş fırsatları

İçindekiler

Bangladeş ülke ekonomisi

Bangladeş yaklaşık 150 milyon nüfusu ile dünyanın, metrekareye düşen kişi sayısı ile en yoğunluklu nüfusa sahip ülkesidir.

Ülkenin büyük bir kısmının bataklık ve nehirlerden oluşmasından dolayı, kara parçasının kısıtlı olması ve kontrolsüz nüfus artışı birleşince bu kaçınılmaz son ile karşılaşılması hiç de şaşırtıcı değildir.

Ülkenin bu denli yoğun nüfusa sahip olması, kültür ve eğitim seviyesinin düşüklüğü ve iş imkanlarının sınırlı olması dolayısı ile işçilik fiyatları aylık yaklaşık 50 dolar civarında seyretmekte ve bu özelliği ile Bangladeş dünyanın en ucuz iş gücüne sahip ülkelerinden birisi konumundadır.

Teknik donanımı yüksek, eğitimli personelin yetersiz olması dolayısı ile, Bangladeş’te çalışmak isteyen Avrupalı, Türk, Pakistanlı ve Hindistanlı girişimciler bu ülkede çok ciddi paralar karşılığında teknik personel, danışman yada yönetici olarak çalışabilmektedirler.

Ülkenin başlıca geçim kaynağı tarımdır. Ekili alanların %80’i pirinç üretimi için kullanılır. Ayrıca özellikle mobilya yapımında kullanılan ve boyu yaklaşık 100 metreyi bulabilen özel ağaçların üretimi tropikal iklimin etkisinden dolayı oldukça yaygındır.

Doğal yeraltı kaynaklarının oldukça kısıtlı olması ve tarım alanlarının yetersiz olması dolayısı ile sanayi yatırımları öne çıkmaya başlamıştır. Özellikle ucuz iş gücünden dolayı bir çok yabancı yatırımcı ülkede sanayiye yatırım yapmış durumdadır.

Bangladeş’te çalışmak isteyenler için iş fırsatları

Dericilik

Ülkede yetiştirilen hayvanlar genellikle doğal ortamlarda yetiştiği için derileri de oldukça kalitelidir. Bu yüzden Bangladeş’den tedarik edilmiş derilerden üretilen eşyaların kalitesi ve fiyatı da yüksektir.

Deri sektörü oldukça emek yoğun bir sektördür. Ülkede iş gücü maliyetleri ucuz olduğu için derinin üretimi ve işlenmesi de ucuza mal olmaktadır. Bu yüzden iyi kalitedeki deri uygun fiyata mal edilebilmektedir.

Saydığımız bu özelliklerden dolayı ülkede deri sektörü gelişmiş durumdadır ve daha da büyüyecek potansiyele sahiptir.

Deri mühendisleri, kimya mühendisleri yada deri tabakhanelerinde çalışmış usta ve ustabaşı pozisyonundaki kişiler için bir fırsat söz konusudur.

Deri işlemede kullanılan kimyasal maddeler ülkede üretilmediği için genellikle Avrupa üzerinden ithal edilmektedir.

Yine deri kimyasalları alanında tecrübeli usta, şef ve mühendis pozisyonundaki kişiler için Bangladeş’de bir çok alternatif iş imkanı söz konusudur.

Balıkçılık

Bangladeş’te balıkçılık sektörü oldukça gelişmiş olup ihracat içerisinde dondurulmuş balık ürünlerinin payı oldukça yüksektir.

Balık yetiştirme anlamında pek yabancı çalışan ihtiyacı yoktur. Ancak tutulan balığın işlenmesi, depolanması ve ihracatı için Balıkçılık alanında tecrübeli, gıda depolama ve işleme fabrikalarında çalışacak iyi yetişmiş ustalar ve gıda mühendislerine ihtiyaç bulunmaktadır.

Tekstil

Bangladeş’te çalışmak isteyen insanların en çok yaptığı işler tekstil sektöründe yapılan işlerdir. Bunun en büyük nedeni ülkenin başlıca geçim kaynağının tekstil hammaddeleri üretimi ve konfeksiyonundan elde edilen ürünlerin ihracatında her geçen gün hızla artan üretim kapasitesi ve buna bağlı iyi yetişmiş personel ihtiyacıdır.

Bangladeş şu anda Çin’den sonra dünyanın en büyük ikinci tekstil imalatı ve ihracatı yapan ülkesidir. Ucuz iş gücünden dolayı artık  Çin bile Bangladeş’ten tekstil ithal eden ülke konumuna gelmeye başlamıştır. Bunun sonucu olarak ise önümüzdeki bir kaç yıl içerisinde Bangladeş’in, dünyanın en büyük tekstil imalatı ve ihracatı yapan ülke olması beklenmektedir.

Tekstil sektörü Türklerin en çok tercih ettiği iş alanıdır. 1980-2000 yılları arasında Türkiye’nin lokomotif sektörü olan tekstil, 2000’li yıllarda hızla düşüşe geçmiş ve sektörün iyi yetişmiş teknik elemanları ya meslek değiştirmek zorunda kalmış yada yurt dışında çalışmaya başlamışlardır.

İlk zamanlarda daha çok Pakistan-Hindistan gibi ülkelere doğru yaşanan beyin göçü artık günümüzde yönünü Bangladeş ve Çin’e çevirmiş durumdadır.

Bangladeş’de hemen hemen tüm tekstil fabrikalarında ya Pakistanlı, ya Hindistanlı yada Türk personel istihdam edilmektedir.

Türkler daha çok ara kademe yönetici, bant ustası, işletme şefi, vardiya amiri gibi pozisyonlarda çalışmaktadır.

En fazla istihdam denim (kot) yıkama alanındadır. Denim yıkama alanında uzman, yıkama kimyasalları ve yıkama reçetesi yazabilen, yaratıcılığı güçlü denim yıkama uzmanlarına her daim ihtiyaç olup ülkede çalışan Türk yıkama ustalarının maaşları minimum 5-6 bin dolardan başlamaktadır.

Dünyanın önde gelen zincir marketleri Zara, Bershka, Pull&Bear, HM, Primark, Wall Mart, Gap gibi markaların yanında Defacto, Lcwaikiki, Koton, Mavi gibi Türk markaları da bu ülkelerde hızla büyümekte ve kendi yerel ofislerini açarak operasyonlarını ülke içerisinden yürütmektedir.

Türk tekstil firmalarının Bangladeş ofislerinde de Türk çalışanlar tercih edilmekte ve gerek sipariş takibinde, gerekse Bangladeşli üreticiler ile Türkiye ofis çalışanları arasındaki iletişimi sağlamakta bu personellerden yardım alınmaktadır.

Üniversite mezunu ve yabancı dil zorunluluğu olan bu pozisyonlarda çalışanların maaşları en az 2 bin dolardan başlamakta, ülke müdürü pozisyonunda 15 bin dolara kadar yükselmektedir.

Siz de bu alanlarda çalışmak isterseniz ilgili firmaların kendi internet sitelerinden başvuru yapabilir, kariyer sitelerine başvurabilir yada linkedin aracılığı ile taleplerinizi ilgili firma temsilcilerine ulaştırarak kendinize fırsatlar yaratabilirsiniz.

Kendi işimi yapmak istiyorum diyenler için Tekstil sektöründeki en büyük fırsatlar konfeksiyon makineleri satışı, tekstil yıkama makineleri satışı, iplik, dokuma, örme makineleri satışı, tekstil boya-terbiye-yıkama kimyasalları satışı gibi alanlarda sizleri bekliyor.

İş ilişkisi kurabileceğiniz bir tanıdık yok ise ülkedeki Türk büyükelçiliği Türk girişimcilere yardımcı olmakta, ihtiyaç duyulan üretici ve tedarikçilerle iletişimi sağlamakta destek vermektedir.

Bangladeş’te çalışmak ve yaşamak, gerek yaşam koşulları, gerekse yabancıların ülkedeki güvenliği açısından oldukça zordur. Birçok yabancı çalışan sadece evden işe şeklinde bir hayat yaşamakta ve belirli bir süre çalışarak para biriktirip ülkesine geri dönmenin hayali ile dişini sıkmaktadır.

Ülkedeki sosyal hayat ve yaşam koşulları ile ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki yazımızdan ulaşabilirsiniz.

Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konuları aşağıda linki verilen yazımızdan incelemenizi öneririz.

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

Sormak istediğiniz sorularınız için bize aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

Forum Portalı

27 Yorum

  1. slmm merhabalar bn iç ve dış dekarasyon yapıyorum şu ‘an bn ve ekibim boşa girdik yurt dışında çalışmak istiyorum bu yorumumu gözden geçirirseniz sevinirim saygılar

  2. Slm öncelikle islerinizde başari saglik diliyorum.Ben 43 yaşındayım 16 yaşımda kara sıva ustası oldum bunları sonradan iç ,dış dekorasyonların tamamı takip etti. Yeri geldi yövmiye,yeri geldi ekip çalıştırdım.Allaha şükür saglığımızy yerinde nasipse sizlerle çalışmak istiyorum..saygılarımla

  3. Kot sektöründe ar ge ve ur ge şefi olarak uzun yıllardır unlu markalarla calimaktayim

  4. Tekstil iplik boyama konusunda 8 yıl tecrübem var renk görme ve yazma uzmanlık alanım aynı zamanda C sınıfı iş güvenliği uzmanı belgem var. Tekstil boyama sektöründe ihtiyaç varsa çalışmak isterim. Bu konuda Türk büyükelçiliği yardımcı olursa sevinirim. Teşekkürler.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu