GüncelKariyer

Makine Mühendisliği İş İlanları ve Çalışma Alanları

Makine Mühendisliği Nedir? Makine Mühendisliği İş İlanları

Makine mühendisiliği günden güne artan teknolojik gelişmelere bağlı olarak her gün gitgide revaç kazanan meslek dallarından biridir.

Tercih dönemlerinde üniversite adaylarının gözde tercihlerinden birisi de makine mühendisliği bölümüdür. Tercih aşamasındaki pek çok öğrenci makine mühendisliği bölümüne dair detaylı araştırmalar gerçekleştiriyor. Bu yazımızda hem bölüme hem de mesleğe dair bazı genel bilgileri ve akıllara takılan soruların yanıtlarını aktarmaya çalışacağız.

Mühendislik fakültelerinin ilgili bölümü kaç puanla ya da kaçıncı öğrenciyle kapattığı hep merak konusu olmuştur. Bu konuda birkaç örnek vermek gerekirse Boğaziçi Üniversitesi, son yılda bu bölümü 1443. sıradaki öğrenciyle kapatmıştır. Bu rakam ODTÜ için 5868 ve İTÜ için 13.015 şeklindedir. Görüldüğü üzere makine mühendisliği, kazanmanın da okumanın da zor ve ayrıcalıklı olduğu bir bölümdür. Hemen hemen iyi bir üniversitede makine mühendisliği okumak istiyorsanız ilk 40 bin kişide yer almanız çok önemli. Bölümü kazanmak için sayısal puanlar baz alınmaktadır.

İçindekiler

Makine Mühendisliği Nedir?

Makine mühendisliği esasen, mekanik mühendisliği olarak ifade edilmelidir; ancak ne yazık ki dilimize yabancı dillerden yanlış çevrilmiş ve o şekilde kalmıştır. Mühendislerin çalışma biçimleri ve görev tanımlarına da bakarsanız bu sözcüğün daha uygun olduğunu görebilirsiniz.

Mekanize birimlerin veya parçaların genel anlamda sorumluluğunu üstlenen kişilere makine mühendisi denilir. Pek çok fabrikanın makine mühendisi bulunmaktadır, resmi anlamda makine mühendislerine yer vermeleri de kendileri adına neredeyse zorunlu bir durumdur. Makine mühendisleri her türlü mekanik sistemden sorumlu tutulurlar. Üretim teknolojilerinde sistemler arasındaki entegreyi sağlayan, çeşitli testler uygulayan kişiler makine mühendisleridir.

Hem üretim planlamasında hem de üretim yöntemlerini geliştirme noktasında etkin şekilde rol oynarlar. Çizim gereçlerinden tezgahlara, bilgisayardan yazılım programlarına kadar pek çok materyalden destek alabilirler.

Makine Mühendisliği Bölüm Dersleri

Makine mühendisliği bölümünde eğitim aldığınızda sizi bir nebze ağır dersler bekliyor. Gördüğünüz her teorik dersin bile iş hayatında bir karşılığı olacaktır. Bu durum mühendisliğin diğer dallarında bu kadar bariz şekilde sirayet etmez. Toplamda 4 sene süren eğitim yaşamı boyunca;

  • Teknik Çizim
  • İleri Fizik
  • Mukavemet
  • Enerji Dönüşümleri
  • Isı Transferi
  • Makine Elemanları
  • Temel Fizik
  • Ekonomi gibi dersler söz konusudur.

Bölüm öğrencileri 4 sene boyunca hem uygulamalı hem de teorik eğitim görür. Ayrıca yaz dönemlerindeki staj, mezuniyet sonrası sektöre adapte olmak açısından son derece önemlidir. Öğrenciler çeşitli fabrikalarda stajlarını gerçekleştirir. İlk sene genel bir eğitim verildikten sonra özel olarak branşlar tercih edilir. Öğrenciler bu noktada kendi branş seçimlerini gerçekleştirir. Termodinamik, ısı gibi alt branşlar söz konusu olabilmektedir.

Makine Mühendisliği İş İmkanları

Makine mühendisliğinin iş imkanı olarak en geniş çalışma alanına sahip mühendisliklerden biridir. Şöyle ki günümüzde artık tüm üretimler seri olarak makineler ile yapılması nedeni ile artık her işletme makine mühendisine ihtiyaç duymaktadır.

Makine mühendisi kimyası gereği makine tasarlayan kişi olarak yorumlayabiliriz. Bu nedenle en basit bir malzemenin üretiminden veya çok ileri teknolojik ürünlerin üretiminden sorumlu kadronun ana karakterlerinden biri makine mühendisidir. Bu nedenle makine mühendisliği iş imkanları bakımından her zaman ihtiyaç duyulan ve git gide önemi artan meslek gruplarından biri olacaktır.

Makine Mühendisliği İş İlanları ve  Çalışma Alanları

Çalışma Alanı

Hem fiziğin hem de matematiğin gerekli olduğu bütün üretim sahaları makine mühendislerine ziyadesiyle açıktır. Gerek kamuda gerekse de özel sektörde rahatlıkla iş bulmaları beklenebilir.

Otomotiv, enerji ya da ısı başta olmak üzere akla gelebilecek pek çok alanda hizmet verebilirler.   Gerek mekanik çizim gerekse de saha ya da bakım çalışmaları makine mühendisinin sınırlarına dahil olabilir.

Düşük ekonomik maliyetlerden, yüksek verimlilik almak, mühendislerden beklenen temel unsurdur.  Son zamanlarda aslında lisans düzeyinde makine mühendisliğine dair opsiyonların çoğalması, hemen hemen her yeni üniversitenin bölüm listesinde yer alması, binlerce yeni işsiz mezunun piyasaya dağılması anlamına geliyor. Gerçi makine mühendisliği bu beklentileri karşılayacak bir potansiyele sahip bir dal olsa da ilerisi için bu durumun değişmesi beklenebilir. Kimi çalışma alanları makine mühendislerini maddi ya da manevi açıdan tatmin etmeyebilir.

İş İlan Başvurusu

Makine mühendisliği iş ilanları araştırması yaparken fabrikalara bizzat başvuru yapabilir veya belirli iş başvurusu sitelerinden başvur yapabilirsiniz.

Makine mühendisliği iş ilanlarının yayınlandığı, yaygın olarak kullanılan web siteleri arasında kariyer.net, yenibiris.com, Türkiye İş Kurumu, sitelerini örnek olarak gösterebilir.

Makine Mühendisliği Maaşları

Bugün pek çok işletmenin iyi bir makine mühendisine ihtiyacı var. Bu durum büyük bir talebin oluşmasına neden oluyor ancak makine mühendisi sayısı gittikçe arttığı için de işletmeler daha düşük profilli ya da daha ucuza çalıştırabilecekleri mühendislere yönelebiliyor.

Makine mühendisleri, başlangıç için ortalama 3000-4000 TL maaş alırlar. Çalıştıkları süreye ya da kurumun yapısına bağlı olarak bu maaşlar 10 bin TL düzeyine kadar çıkmaktadır. Devlet bünyesinde çalışan mühendisler, kademelerine göre 4 bin ile 8 bin Türk Lirası kazanmaktadır. 

Makine Mühendislerinde Olması Gereken Temel Yetkinlikler

İyi bir makine mühendisi her şeyden önce müthiş bir sayısal zekaya sahip olmak zorundadır. Çok hassas hesaplamaların söz konusu olduğu bir meslek olduğu için hem sabırlı hem de özenli olmalıdır.

Mantıklı yaklaşımlarla pratik çözümler üretmeye açık olmalıdır. Mekanik sistemlerde oluşabilecek her türlü aksiliğe her türlü soruna karşı deneyimli olmalıdır. Makine mühendisleri söz sahibidir ve fabrika içinde nitelikleriyle yön göstermelidir. Bu nedenle de onlardan liderlik vasıfları yüksek olması beklenmektedir.

Makine Mühendisliği Nedir? Makine Mühendisliği İş İlanları ile ilgili daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Makine mühendisliği dışında aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Gemi İnşaatı Bölümü Mezunları İş İmkanları ve Maaşları

En Yüksek Maaşlı Meslekler Hangileridir

Endüstri Mühendisliği Nedir?

Endüstri Ve Sistem Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır?

Doğru Meslek Seçimi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler. Geleceğin Meslekleri

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu