İş FikirleriGüncel

Öğrenci Yurdu Açmak ve İşletmek

İçindekiler

Üniversite Öğrencileri İçin Öğrenci Yurdu Açmak

Bu yazımızda, “öğrenci yurdu açmak ve işletmek” ile ilgili kafaları kurcalayan tüm soru işaretlerini gidermeye ve sizlere en doğru bilgileri vermeyi amaçladık.

Günümüzde her geçen gün sayıları hızla artmakta olan özel üniversitelerden dolayı özellikle İnstanbul’da üniversite öğrencilerinin sayısı hızla artmaktadır.

Artan öğrenci sayısına paralel olarak Kredi ve Yurtlar Kurumuna Bağlı devlet yurtlarının kontenjanları malesef istenen oranda artmadığı için üniversite öğrencilerinin barınma ihtiyacına yönelik olarak yurt ihtiyacı her geçen gün hızla artmaktadır.

İstanbul dışındaki şehirlerde hem özel üniversite sayıları daha az arttığı, hem de devlet yurtlarının sayısının yetersiz olduğu bölgelerde öğrenciler kolaylıkla ev kiralayıp kalabilecekleri yeri ayarlayabilmekte iken, özellikle İstanbul’da dışarıdan gelen öğrenciler için bu durum oldukça büyük bir problem teşkil etmektedir.

İstanbul’da bu alandaki ihtiyacı ve para kazanma potansiyelini gören girişimciler hızla yurt yatırımına yönelmekte ve yurt sayıları her geçen gün artmaktadır.

Öğrenci Yurdu Açmak ve İşletmek
Öğrenci Yurdu Açmak ve İşletmek

Kimler Öğrenci Yurdu Açabilir?

Öğrenci yurtları Milli Eğitim Bakanlığına bağlı olarak, ilçe Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından yönetilmektedir. Öncelikle öğrenci yurdu açmak isteyen kişilerin mutlaka Üniversite diploması olması gerekmektedir. Üniversite diploması olan her hangi bir kişi kendisi adına bir şahıs şirketi kurarak öğrenci yurdu açabilmektedir.

Şahıs şirketi yerine limited yada anonim şirket altında da öğrenci yurdu açılabilmektedir. Burada üniversite diploması şartı aranmamaktadır.

Öğrenci Yurdu Açmak İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Öğrenci yurdu açmak için öncelikli gerekli şart, iskanı olan bir bina bulmaktan geçiyor. İskanı olmayan bir bina için çalışma ve işletme ruhsatı verilmemektedir. (İskan nedir, nasıl alınır konusunda bilgi almak için buraya tıklayınız)

İskanı olan bir bina bulduktan sonra yapılması gereken ilk iş, binanın iç ve dış tasarımının, yurt yönetmeliğine uygun bir şekilde tasarlanmasıdır. (En son yurt yönetmeliğine buradan ulaşabilirsiniz)

Yurt yönetmeliğine göre üzerinde durulması gereken en önemli konu, içeride barınacak öğrencilerin can güvenliğidir.

Bunun için, tasarlanan binanın mutlaka yangın, deprem, elektrik, doğalgaz ve su açısından denetlenmesi ve denetim raporunun Milli Eğitim Müdürlüğüne sunulabiliyor olması gerekiyor.

Diğer bir önemli konu ise barınacak öğrenci sayısıdır.

Öğrenci sayısını (kapasiteyi) belirleyen en büyük unsur itfaiye raporudur. Siz tüm hazırlıklarınızı yaptıktan sonra ruhsat başvurusunda bulunabilmek için Milli Eğitim Müdürlüğüne itfaiye raporu sunmanız gerekmektedir.

İtfaiye raporu alabilmek için, bağlı bulunduğunuz ilçe belediyesinin itfaiye müdürlüğüne başvurarak denetim istemeniz gerekiyor. Denetim içiin gelen itfaiye görevlileri, binayı inceleyerek yangın güvenliğine aykırı bir durum var mı denetimini yapar ve binanın kaç kişinin barınmasına müsade ettiği ile ilgili bir rapor verir. Eğer binanın dış kısmında ayrı bir yangın merdiveni ver ise daha fazla sayıda kontenjan onayı alınabilmektedir.

Tüm denetim raporları alındıktan sonra bir kat planı hazırlanmalı ve bu planda hangi odaların yatakhane, hangilerinin yemekhane, kantin, spor salonu, valiz odası, WC… gibi olduğu belirtilir.

En son olarak çalışacak personelin işe girişleri yapılır. Özellikle yurt müdürü ve gece çalışacak mesul müdür mutlaka olması gerekiyor. (Bu arada yurt müdürü ya öğretmen yada formasyon eğitimi almış bir üniversite mezunu olması gerekiyor.) Çalışan personelin cinsiyeti de önemli. Kız yurtlarında bayan personel, erkek yurtlarında erkek personel çalıştırılması gerekmektedir.

Tüm bu belgelerle birlikte Milli Eğitim Müdürlüklerine başvurularak Çalışma ve İş Yeri Açma Ruhsatı’na başvuruluyor. Yapılan başvuru sonucunda Milli Eğitim Müdürlüğü müffettişleri gelerek binada denetim yapar ve en geç 2 ay içerisinde ruhsat verilir.

Öğrenci Yurdu Açmak Karlı Bir İş Midir?

Öğrenci Yurdu açmak, çalışılan bölgeye, çevredeki diğer yurtların sayısı, üniversite sayısı, toplu taşıma imkanları ve sunulan imkanlara göre değişen karlılık oranlarına sahiptir.

İstanbul için konuşacak olursak, en büyük gider kalemi olan kira ve personel giderlerini çıkardıktan sonra kalan paranın büyük bir kısmı kar olarak kalmaktadır.

İstanbul’da çalışan yurtlar için örnek vermek gerekirse, bir öğrencinin ortalama aylığı 700-800 tl civarındadır. 50-60 kişilik bir yurt ortalama senelik 150 bin tl civarında kar bırakmaktadır. 100 kişilik bir yurt için kar marjı 250 bin tl civarlarındadır.

İstanbul’da en küçük 1+1 dairenin kirasının 1000 tl civarında olduğunu, buna ilave olarak aidat ve faturaları da eklediğimizde 1500 tl civarlarına denk geldiğini düşünürsek yurtların neredeyse bu fiyatının yarı maliyetine oda imkanı sunması öğrenciler için cazip hale gelmektedir.

Özellikle kız çocuk aileleri, üniversiteye ilk giriş yılında çocuklarının eve çıkmasındansa yurtta kalmasını tercih etmeleri kız yurtlarına olan talebin daha fazla olduğunun göstergesidir.

Öğrenci Yurtlarında Daha Fazla Kazanmak İçin İzlenmesi Gereken Pazarlama Politikaları

Öğrenci yurtlarına olan talebi gören girişimci sayısındaki artış dolayısı ile, artan rekabet ortamında pazardan en yüksek payı alabilmek için izlenmesi gereken pazarlama stratejileri genel olarak aşağıdaki gibi sayılabilir;

  • En önemli konu reklam. Mutlaka düzgün bir internet sitesi olmalı ve bu sitenin google arama motorlarında üst sıralarda çıkabilecek bir alt yapıya sahip olması gerekiyor,
  • Kayıt dönemlerinde mutlaka Google’a reklam verilmeli ve aramalarda en üstte çıkabiliyor olunmalı,
  • Hedef olarak belirlenen üniversitelerle kayıt dönemi öncesinde irtibata geçilip mutlaka üniversite içerisinde stand açılmalı,
  • Yine kayıt dönemlerinde mutlaka ücretsiz servis ayarlanmalı ve üniversiteler ile yurt arasında ring servisleri ayarlanarak velilerin yurda kolay ulaşımı sağlanmalı,
  • Fiyata dahil olacak şekilde en azından sabah kahvaltısı verilmeli, mümkünse akşam yemeği de dahil edilmeli,
  • Yurt ile yakın üniversiteler arasında mümkünse ring servisleri ayarlanmalı,
  • Eğer bina koşulları elveriyor ise, spor salonu, tv odası, öğrencilerin sosyalleşeceği kafeterya gibi alanlar yaratılmalı.

Öğrenci Yurdu İşletmenin Zorlukları

Yurt işi yapanlar oldukça iyi paralar kazanmalarına rağmen bir çok sorunlarla mücadele etmeleri de gerekmektedir. Bunlar arasında en önemli konula aşağıdaki gibi sıralanabilir;

  • Yurtlar yılda en az 2 defa Milli Eğitim tarafından denetlenmektedir. Denetimlere hazırlıklı olmak adına mevzuatta belirtilen tüm konulara uygunluğun sağlandığından emin olunmalı,
  • Verilen yemeklere dikkat edilmeli, gıda zehirlenmelerine karşı önlem alınmalı,
  • Devamsızlık yapan öğrencilerin bilgileri mutlaka öğrenci velileri ile paylaşılmalı,
  • Yurt içerisindeki odalarda ve kullanılan eşyaların bakım-onarım faaliyetleri aksatılmamalı,
  • Herhangi bir hastalık yada yaralanmalara karşı sürekli tedbirli olunmalı,
  • Öğrenci kayıtları, giriş-çıkış tutanakları, izin belgeleri düzenli tutulmalı ve denetimlerde hazır bulundurulmalı,
  • Kamera ve güvenlik kayıtları düzenli tutulmalı ve adli vakalarda yurt yönetiminin kendini savunabileceği mekanizmalar geliştirilmeli

Sonuç;

Öğrenci yurdu açmak ve işletmek her ne kadar zor da olsa genç insanlarla muhatap olmak insana keyif ve enerji vermektedir.

İşini seven, mesleğe ilgi duyan ve bu alanda kariyer yapmak isteyen girişimciler, yeterli sermayeleri var ise hiç düşünmeden bu işe girebilir ve ciddi paralar kazanabilirler.

Her işte olduğu gibi, bu işte de mutlaka ön araştırmalar detaylı bir şekilde yapılmalı, tüm riskler göz önünde bulundurulmalı ve herhangi bir olumsuzluğa karşı mutlaka B planı hazırda bulundurulmalıdır.

Yeni iş kuracakların mutlaka aşağıdaki yazıya göz atmalarını öneririz;

Yeni iş Kurmak İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler

Detaylı bilgi için yorum kısmından bizlere ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

Kaynak : http://muzeyum.com

Bir Yorum

  1. merhabalar ben gökhan istanbul maltepe de E 5 karayoluna cepheli arsamız var burada yurt yapmak istiyorum.

    bu konuda danışmanlık hizmeti almak istiyorum sizinle bu konu hakkında görüşebilirmiyiz. telefonum 05332045039

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu