GüncelKariyer

Tekstil Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları 2020

Tekstil Mühendisliği maaşları, tekstil mühendisleri nerelerde çalışır? Tekstil Mühendisliği İş Olanakları

Tekstil Mühendisi İş Olanakları

Tekstil mühendisleri mezun olduktan sonra karşılarına çalışabilecekleri 3 alan çıkar. Bunlar;

  1. Kendi eğitim alanlarına uygun fabrikalarda üretim alanında uzman personel olarak çalışmak,
  2. Satış-Pazarlama-Satınalma gibi alanlarda üretici firmaların ofislerinde çalışmak,
  3. Retail Market dediğimiz zincir mağazaları olan perakendeci firmaların (Koton, Defacto, Mavi Jeans, Lcwaikiki…) genel merkezlerinde tasarım, planlama,tedarik, ar-ge, pazarlama, mağazacılık… gibi bölümlerinde çalışabilirler.
  4. Belirli bir teknik tecrübeden sonra az gelişmiş ülkelerde danışmanlık yapabilirler. en çok Türklerin çalıştığı ülkeler; Bangladeş, Çin, Pakistan, Hindistan ve Mısır’dır. Bu ülkelerdeki çalışma ve yaşam koşulları hakkında bilgi almak için buraya tıklayabilirsiniz.

Bu alanlardan hangisi tercih edilmeli kısmı kişiden kişiye ve çalışma hayatından beklentilere göre değişmektedir.

Fabrika ortamında makinelerin arasında olmayı seven, kendisine bağlı işçilere yöneticilik yapabilecek, masa başında oturmayı sevmeyen kişiler birinci seçeneği rahatlıkla seçebilirler.

Ancak işletmenin tozunu istemeyen ancak masa başında da duramayan, sürekli yeni insanlarla, yeni pazarlarda, yeni müşterilerle yada tedarikçilerle birlikte olmak isteyen daha çok dışarıda ve daha çok başka insanlarla çalışabilecek karaktere sahip kişiler 2. seçeneği seçebilirler.

Fabrika ortamını beğenmeyen, aynı zamanda satış pazarlama alanını da sevmeyen, gezici bir işi olsun istemeyen birisi iseniz bu durumda ofis ortamında çalışabilirsiniz.

Tekstil Mühendisliği Maaşları 2020

Her sektörde olduğu gibi Tekstil sektöründe de kişilerin ne kadar para kazandığı yaptıkları işe, kişilerin karakterlerine, kendilerini nasıl dışa yansıttığına, tecrübe, eğitim, bilgi birikimi gibi daha saymakla bitiremeyeceğimiz bir çok faktöre bağlıdır.

Aynı yıl, aynı okuldan mezun olmuş, aynı sınıfta eğitim almış arkadaşlarımızdan 3.000 tl maaş alan da var, 30.000 Tl maaş alan da var. Bu rakam çalışılan firmaya ve pozisyona göre değişkenlik gösterecektir.

Yeni mezun olan Teksil mühendisleri 2017 yılında ortalama 2000-2500 tl ile işe başlamaktadırlar. Ancak eğer yabancı dili var ise ve gerçekten çalışkan ve dürüst bir karakteri var ise 2-3 yıl içerisinde bu rakam 2 katına yükselmektedir.

4-5 yıllık tecrübeli, yabancı dil bilen bir tekstil mühendisi ortalama 4-5 bin TL maaş almaktadır.

10 yıl tecrübeli bir mühendis eğer yönetici pozisyonuna geçmişse 8-12 bin TL alır.

15 yıl tecrübeli bir mühendis yönetici pozisyonunda ise 10-15 bin TL civarı maaş alır.

20 yıllık tecrübeli bir mühendis yönetici olmuş ise 15-20 bin TL civarı maaş alır.

Bu rakamlar Türkiye’de çalışanlar için geçerlidir.

Eğer yurt dışında çalışacak iseniz, ilk 5 yıl Türkiye’de işi öğrendikten sonra giderseniz şansınız daha da fazla olur. zaten tecrübesiz yeni mezun mühendisleri yurt dışında kimse tercih etmeyecektir. Sizi tercih etmelerinin tek sebebi tecrübenizden faydalanmak olduğu için genellikle yurt dışında gidenler 8-10 yı tecrübeden sonra gitmektedirler.

Yurt dışında çalışan kişilerin ortalama maaşları 4-5 bin dolardan başlamakta ve 10 bin dolara kadar yükselmektedir.

Türkler en çok Bangladeş, Pakistan, Çin, Hindistan ve Mısır’da çalışmaktadırlar.

Bu ülkeler içerisinde en çok Bangladeş Türk mühendis çalıştırmaktadır.

Yurtdışı mühendis maaşları, çalışılan ülkenin ekonomik seviyesine göre değişkenlik göstermesi neden ile ülke bazında araştırma yapılmasında fayda vardır.

Tekstil Mühendisi olmak isteyenlere Kariyer tavsiyemiz;

Bu mesleği seçecekseniz, 5-10 yıl Türkiye’de özellikle iplik-dokuma-örme-denim yıkama alanlarında tecrübe edindikten sonra yurt dışına gidip 3-5 yıl orada çalışarak hem yurt dışı deneyimi kazanmak, hem de para biriktirip Türkiye’ye dönerek iyi bir perakende markasının yurt dışı tedarik departmanında yönetici olarak göreve devam edip oradan emekli olmaktır.

Tekstil mühendisliği alanında kariyer yapmak isteyenlerin mutlaka aşağıdaki yazılarımızı incelemelerini öneririz.

 Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler tekstil mühendisi olabilir?

Tekstil mühendisliği ve tekstil sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği

 

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu