Elektrik teknolojisi ve elektronik mühendisliği genellikle karıştırılan iki alandır. Bu yazıda, bir elektrik teknolojisi bölümü mezunu için iş tanımı, iş olanakları ve maaşlarından bahsedeceğiz…
Elektronik Teknolojisi Nedir?
Üniversitelerin elektrik teknolojisi bölümleri; binalarda yer alan elektrik sistemlerinin kablolama, onarım ve bakımları ile ilgilenen öğrenciler için uzman yetiştirmeyi hedeflemektedir. Endüstriyel alanda, ticari alanda, inşaat ve konutlar için elektrikçi olarak; evlerde, binalarda, ticari ve endüstriyel ortamlardaki elektrik sistemlerini kurur, onarır, bakımını yaparlar. Özellikle de inşaatların bir parçası olarak elektronik teknolojisi mezunları, yeni inşaatlarda ve mevcut binalarda elektrik sistemlerini kurar, onarır ve bakımını yapar.
- Mekaniklerin tasarımı, kullanımı, onarımı ve bakımları da dahil olmak üzere makineler ve aletler hakkında bilgi sahibidir.
- Evlerin, binaların, yolların ya da karayolların yapımında ve onarımında yer alan malzeme ve araçların bilgisine sahiptir.
- Aritmetik, cebir, geometri, matematik, istatistik uygulamaları bilgisine sahip olur.
- Hassas teknik planların, çizimlerin ve modellerin üretiminde yer alan araçlar ve ilkeler hakkında bilgi sahibidir.
- Müşteri ihtiyaçlarının değerlendirilmesi, hizmetler için kalite standartlarının karşılaştırılması ve müşteri memnuniyetinin değerlendirilmesini sağlar.
- İşletim hatalarının nedenlerini belirler ve bu konuda yapılacaklara karar verir.
- Gerekli aletleri kullanarak makine ve sistemleri onarır.
- Alternatif çözümleri tanımlamak için akıl yürütür.
- Kalite ya da performansı değerlendirmek için ürün ve süreçlerin incelemelerini gerçekleştirir.
- Karmaşık problemleri tanımlama, değerlendirme ve çözümleri uygulamak için ilgili bilgileri gözden geçirir.
Elektrik Teknolojisi Maaşları
İki yıllık bir bölüm olan elektrik teknolojisi bölümünden mezun olan bir çalışanın ne kadar kazanacağı, tamamen onun kariyer planlamasına bağlı olacaktır. Elektrik ürünleri montaj ve demontaj yapan bir firmada ortalama asgari ücret civarında bir rakam kazanabilen bir elektrik teknolojisi mezunu, Mikrokontrolör gibi alanlarda çalıştığında, kazancı da otomatik olarak artacaktır. Maaşlar, aynı şekilde çalışılan firmaya göre de değişkenlik gösterebilir. Bir elektrik teknolojisi bölümü mezununun maaşı, sektördeki hizmet yılı ve deneyimine, becerisine ve uzmanlığına göre de değişkenlik gösterecektir.
Elektronik Teknolojisi Bölümü Mezunları Ne İş Yapar?
Yukarıda, elektrik teknolojisi bölümünden mezun olan birinin sahip olacağı görev ve özelliklerden bahsettik. Peki, elektrik teknolojisi bölümü mezunları ne iş yapar? Bazı örnekleri sizler için aşağıda sıraladık:
- Elektrikçi
- Elektronik sorun giderici
- Elektrik teknisyeni
- Elektrik araştırma teknisyeni
- Elektrik
- Elektrik dağıtım satış elemanı
- Teknik servis elemanı
- Elektrik montaj ve demontaj uzmanı
- Elektrik tasarım büro elemanı
- Elektrik kontrol sistemi elemanı
Hukuk Mezunları Ne İş Yapar? – İş Olanakları