Site icon Parasal Çözümler

En Çok Kazandıran Gürcistan iş Fırsatları

En Çok Kazandıran Gürcistan iş Fırsatları

En Çok Kazandıran Gürcistan iş Fırsatları

İçindekiler

En Çok Kazandıran Gürcistan iş Fırsatları

Yurt dışında çalışmak isteyen girişimciler için Gürcistan iş fırsatları oldukça geniş seçenekler sunmaktadır. Gerek Türkiye’ye yakınlığı, gerekse kültürel benzerlikler Gürcistan’da Türkler için rahat bir çalışma ortamı sağlamaktadır.

Yaklaşık 4 milyon nüfusu ile küçük bir ülke olan Gürcistan’ın Batum şehrine Artvin üzerinden Sarp sınır kapısından kara yolu ile geçilebileceği gibi, Artvin havaalanının dış hatlar çıkışından direkt olarak da ülkeye geçiş yapılabilmektedir.

Ülkeye olan kolay ulaşım nedeni ile Gürcistan’da yaşayan Türkler kolaylıkla ve istedikleri zaman Türkiye’ye dönebilmektedir. Ülkeye giriş için vize gerekemez ve en az 6 aylık geçerli bir pasaport ile en fazla 1 yıl süreli kalınabilmektedir. Pasaport nasıl çıkarılır öğrenmek için buradaki yazımızı inceleyebilirsiniz.

Karadeniz ikliminin benzerine sahip ülke oldukça yeşilliktir ve sıcakları yıl genelinde doğu Karadeniz bölgesi ile benzerlik gösterir.

Gürcistan’ın ekonomik durumu

Ülke genelinde işsizlik ve ekonomik sıkıntılar yüksektir. Avrupa birliği ile serbest vize anlaşması yapılmış olması dolayısı ile özellikle gençler çalışmak için Avrupa ülkelerine göç etmeye çalışmışlardır.

İşsizlik oranı %12’nin üzerindedir. İşsizlik oranının yüksek olduğu için genç nüfus ya Avrupa ülkelerine göç etmekte, yada Türkiye’ye gelerek özellikle Karadeniz bölgesinde fındık-çay hasadı, inşaat işleri, ev işleri, yaşlı-hasta-bebek bakıcılığı gibi görevlerde aktif olarak çalışmaktadırlar. 

Sovyetler birliğinin dağılmasından sonra ekonomisini toparlayamayan ülkede akaryakıt, alkol, sigara ve araç fiyatları oldukça uygundur.

Ülkenin tarihi dokusu çok fazla değişmediğinden, binalar oldukça eski, yollar çok fazla çukur doludur.

İyi yetişmiş iş gücü düşük olduğundan özellikle inşaat sektörü ile ilgili yatırımlar genellikle Türkiye gibi dış ülkelerin desteği ile sağlanmaktadır.

Son yıllarda eğitim anlamında yaptığı reformlarla adından söz ettiren ülkede özellikle başkent Tiflis, yeni yapılaşması ile birlikte modern mimari ve kültürel zenginliğe sahip bir yüze kavuşmuştur.

Resim, tablo, heykelcilik ve kukla gibi sanat dallarında oldukça gelişmiştir.

Türkiye’den en çok ihraç edilen ürünler, otomotiv, gıda, demir-çelik ve maden ürünleridir. En çok alım yapılan ürünler ise örme tekstil ürünleri, kimyasal gübreler ve çeliktir.

Gürcistan’da yemek kültürü ve sosyal hayat

Yemek kültürleri ağırlıklı olarak hamur işi türlerinden ibarettir. Ancak hayvancılığın geniş olması etçil beslenmeyi de beraberinde getirmektedir.

Yemek porsiyonları Türkiye’ye göre oldukça büyüktür. Bir porsiyon ile 2 kişi rahatlıkla doyabilir.

Alkollü içecekler çok fazla tüketilmekte ve en çok tercih edilen içki şaraptır. Şarap sevenler Gürcistan şaraplarını oldukça beğenirler. Hem şarapları hem biraları oldukça ucuzdur.

Damak tadı Türkiye ile benzerlik gösterse de kısmen farklıdır. Ancak Türkler hiç bir zaman beslenme konusunda sıkıntı çekmezler. Zira Türkiye’den Gürcistan’a giderek restoran işleten bir çok girişimci söz konusudur.

Otel fiyatları pahalıdır. Ancak fiyatına göre oldukça donanımlı oteller mevcuttur.

Ev kiraları Tiflis’de bir miktar yüksek olmakla beraber hem Batum hem Tiflis’de ortalama 250-350 dolar civarlarındadır. Evler genellikle full eşyalı olarak kiraya verilir. Yaz dönemimde talep artışı dolayısı ile fiyatlarda bir miktar artış olur. Emlakçı komisyonları ev sahibi tarafından ödenir, depozito alınmaz. Sadece yıllık kiralamalarda bir kaç kira bedeli peşin istenebiliyor.

Batum ve Tiflis’de gece hayatı oldukça gelişmiştir. Akşamları çıkılabilecek bir çok restoran, gece kulübü ve bar vardır. 

Türkiye’den günübirlik gidip gelen çok olduğu için kendinizi yalnız hissetmezsiniz. Her an bir yerlerde Türklerle karşılaşabilirsiniz. Yabancı dil problemi özellikle Batum’da çok az hissedilir. Ancak Tiflis’de durum farklıdır. Gürcüce, Rusça yada İngilizce dillerinden en az birini biliyor olmak gerekir.

Gürcistan iş fırsatları

Gürcistan, özellikle enerji konusunda doğu ile batıyı birbirine bağlayan bir koridor niteliğindedir. Doğalgaz ve petrolün neredeyse tamamını ithal etmektedir.

Bakü-Tiflis-Ceyhan petrol boru hattı, Bakü-Tiflis-Erzurum doğal gaz boru hattı ve Güney Gaz Koridoru gibi dev projeler için geçiş noktasındadır.

Enerji hatlarının dışında, 400 kilometrelik otoyol projesi ile birlikte tren yolları modernize edilmekte ve Bakü-Tiflis-Kars tren hattı için Türkiye sınırında büyük bir terminal yapılmaktadır. 

Bu çalışmalarla birlikte ülkenin, özellikle Çin’in ipekyolu güzergahında nakliye ve lojistik üssü haline gelmesi hedefleniyor.

Ülke genelinde 500’den fazla Türk sermayeli şirket bulunmaktadır. Bu şirketlerden 27 tanesi 2015 yılında 1 milyar dolar üzerinde sermayeye sahiptir. Firmalarımız Gürcistan’da 20.000 den fazla kişiye iş imkanı sağlamaktadır.

Türk firmaları 2016 yılına kadar 200’den fazla proje geliştirmiş ve özellikle konut, turistik tesis, enerji santrali ve otoyol yapımında büyük rol üstlenmiştir.

Yabancı yatırımcılar için, enerji, turizm ve tarım sektörleri büyük fırsatlar barındırmaktadır. 

En Çok Kazandıran Gürcistan iş Fırsatları

Türkler Gürcistan’da ne iş yapabilir?

Gürcistan iş imkanları Türkler için oldukça geniştir.

Kendi işini yapmak üzere Gürcistan’a giden küçük yatırımcılar, başta gıda, tekstil, otelcilik, eğlence mekanları işletme ve otomobil&yan sanayi ürünleri ticareti yapmaktadır. Ülkede işsizlik fazla, asgari ücret düşük ve vergi yükü az olduğu için oldukça iyi paralar kazanılabilmektedir.

Çalışmak için giden Türkler ise genellikle ya büyük inşaat firmalarında, yada gıda sektöründe faaliyet gösteren restoranlarda çalışmaktadırlar. Bu anlamda en çok ihtiyaç duyulan ara personeller, dönerci, lahmacuncu, kebap ustaları, inşaatlarda istihdam edilmek üzere usta ve usta başları, seramik ustaları, kalıpçılar, tesisatçılar, elektrikçiler ve mobilyacılar gibi alanında tecrübeli insanlardır.

Ülkede imalat yapmak isteyen girişimciler eğer 10 kişiden fazla kişi çalıştıracaklarsa devlet ücretsiz yer tayini yapıyor. Ayrıca Türkiye’den götüreceğiniz malzeme, makine ve ekipmanlar için herhangi bir vergi alınmıyor. Sadece KDV ödeniyor. Eğer üretilen ürün ihraç edilirse KDV’de geri alınabiliyor.

Bunun yanında, endüstri mühendisleri, makine mühendisleri, maden mühendisleri, elektronik mühendisleri, bilgisayar mühendisleri ve bu mühendislik alanlarının 2 yıllık teknikerleri eğitimli personel ihtiyacında ön sıradadır.

Ülkede çalışan vasıfsız içşilerin maaşları oldukça düşüktür. Bu yüzden, Gürcistan’da çalışmak isteyen kişiler mümkünse ya ticaret yapmalı, yada orada bir işletme yada dükkan kurmalıdır.

Türkiye’den giden personel genellikle yetişmiş ara kademe usta seviyesindeki personel ve eğitimli üniversite mezunu mühendis ve teknikerlerdir. Vasıfsız içşiler para kazanamadığı için genellikle Katar, Kuveyt, Suudi Arabistan gibi ülkelere gitmeyi tercih etmektedirler.

Sorularınız ve görüşleriniz için aşağıdaki yorum bölümünden bize ulaşabilirsiniz.

Yurt dışında çalışmak isteyenlerin mutlaka aşağıdaki başlığa da göz atmalarını öneririz.

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

Eğer Gürcistan iş fırsatları dışında diğer ülkelerdeki fırsatları da merak ediyor ve başka ülkelerde de çalışabilirim diyorsanız, yada ticaret yapmak istiyorsanız, sizin için iş fırsatlarını aşağıdaki başlıklar altında topladık. Göz atmanızı öneririz.

Türkler için Azerbaycan’da iş fırsatları

Katar’da iş imkanları nelerdir? Katar’da çalışma hayatı ve sosyal yaşam

Kuveyt’te ekonomik ve sosyal yaşam ile Türkler için iş fırsatları 

Kuveyt’te yaşam şartları ve iş fırsatları

Amerikada Yaşam ve Maaşlar

İş başvurularında özgeçmiş çok önemli olup doğru ve etkili CV hazırlamak ve kolay iş bulmak için aşağıdaki başlıkları mutlaka incelemenizi öneririz.

Doğru cv (özgeçmiş) hazırlama teknikleri

Kolay iş bulma yöntemleri

Başarılı iş görüşmesi yapmanın püf noktaları

Exit mobile version