İçindekiler
Endüstri Mühendisliği Nedir?
Endüstri mühendisliği ile ilgili detaylı bilgileri bu metinde bulabilirsiniz. Endüstri mühendisliği taban puanları, Endüstri Mühendisliği iş olanakları ve Endüstri mühendisliği maaşları gibi merak edilen soruları sizler için derliyoruz. Ayrıca Endüstri mühendisliği bölümü okumak isteyen genç üniversite adayları için oldukça verimli olacaktır.
Endüstri mühendisliği; makine, bilişim, donanım, insan ve enerjiden oluşan tüm sistemlerin tasarımını, onarımını, kurulumunu ile ilgilenmekle yükümlü olan meslektir. Gerçekleştirdiği onarımı belirmesi, öngörüsünü sağlaması ve gerekli işlemlerini; matematik ve fiziksel bilim dallarında uzman konumundan faydalanılan mühendislik dalıdır. Genel olarak bakıldığında bu mühendislik dalı; minimum olan kaynakların en doğru ve verimli şekilde kullanılmasını sağlamaktadır. Endüstri mühendisliği, insanoğlunun ilk gününden bu yana var olduğu söylenebilir. Oldukça geniş iş seçeneklerine sahip bir meslektir.
Endüstri Mühendisliği Ne İş Yapar?
Endüstri mühendisleri oldukça yoğun bir iş temposuna sahiptirler. Gerçekleştirmeleri gereken detaylı bilgileri, planlamaları, yönetimleri gerçekleştirmeleri gerekir. Yaptıkları işlerin yelpazesi ise çok geniştir. Örneğin; Bilişim alanında da çalışabilir ya da araba fabrikasında da çalışabilmektedirler. Genel olarak Endüstri Mühendisliği yaptıkları iş şu şekildedir;
- Üretilecek ürün, araç ya da sistemin sürecini planlamak
- Zaman ve maliyeti en verimli şekilde gerçekleştirmesini sağlamak
- İş yönetimini, operasyonun düzenlenmesi ve yönetimini gerçekleştirmek
- Malzeme, stok, hammadde gibi elzem ihtiyaçları belirlemek ve sipariş miktarını belirlemek
- Operasyonda gerçekleştirilecek gerekli raporları düzenlemek, verileri hazırlamak
- İşçilerin verimli olmasını sağlamak için görevlendirmeleri sağlamak ve yönetmek
- Üretilen ürün ya da hizmetin, kullanıcısına en verimli olanaklarını sağlaması için ulaşımı, dağıtımı yönetmek
Kimler Endüstri Mühendisi Olabilir?
Endüstri mühendisliği oldukça zorlayıcı bir meslek birimidir. Yoğun iş günleri ve tempoyu herkesin kaldırabilmesi söz konusu değildir. Meslek, sizden ciddi bir analatik zeka gerektirir. Hızlı düşünebilen ve zorlu süreçlerde, gerekli çözüm yollarını üretebilecek potansiyele sahip bireyler bu mesleği yapabilir. Genel olarak kimler endüstri mühendisi olabilir? Sorusunun cevabı;
- Standartların üzerinde akademik yeteneğe ve bilgi birikimine sahip
- Matematik, Fizik ve Sosyal Bilimlere hakim
- Düşüncelerini aktarmakta zorluk çekmeyen
- Özgüveni yüksek
- Kitle yönetimi yapabilen
- Hızlı çözüm yolları üretebilen
- İnsan ihtiyaçlarını anlayabilen ve sağ duyu sahibi
- İkna edebilme kabiliyeti gelişmiş
- Öngörü sahibi olabilme
- Yaratıcı özellikleri sahip
Endüstri Mühendisliği Nerede Çalışabilir?
Endüstri Mühendislerinin en avantajlı oldukları noktalardan bir tanesi de birçok sektörde çalışabilmeleridir. Geniş iş yelpazesine sahiptirler. Genel olarak Endüstri Mühendisleri çalıştıkları sektörler şu şekildedir;
- Kamu
- Otomotiv
- Hızlı Tüketim
- Bankacılık
- Bilişim
- Danışmanlık
- Sağlık
- Taşıma
- Nakliyat
- Turizm
- Ticaret
- Finans
- Savunma
- Enerji
- Lojistik
Genel olarak bakıldığında Endüstri Mühendisleri oldukça geniş bir iş yelpazesinde rahatlıkla çalışabilir. Bunun sebebi ise mesleğin oldukça global olmasıdır. Yani her alanda, her sektörde ‘’minimum ihtiyaç ile maksimum kazanç sağlama.’’ Talebi bulunmaktadır. Bu koşulları sağlayacak kişi Endüstri Mühendisi olacağı için; her yerde ihtiyaç olacaktır.
Endüstri Mühendisleri Ne Kadar Para Kazanır?
Endüstri mühendisleri maaş açısından da oldukça avantajlı bir konumdadırlar. Belediyeler, il özeler idareler gibi resmi kurumlarda da rahatlıkla çalışabilmektedirler. Kamu alanında çalışan ve alanında uzman olan bir endüstri mühendisi ortalama 6.694 ila 10.000 Türk lirası arasında maaş almaktadır.
Özel sektörde çalışan endüstri mühendisleri kazandıkları ücret, farklılık göstermektedir. Alanında uzman ve kendini kanıtlamış bir endüstri mühendisi ortalama 9.000 ila 17.000 lira maaş alabilmektedir. Elbette bu maaşı alması ortalama 10 yılı bulmaktadır. Çalıştıkları şirketin verimliğinin en üst seviyeye hızla taşıması bu maaşı daha fazla yukarı çıkarabilmektedir.
Endüstri mühendisliğinden yeni mezun olmuş genç birey ise ortalama 2.500 ila 3.500 Türk lirası kazanmaktadır. Elbette bu kazanç okuduğu okul ve stajında gösterdiği başarılar ile orantılıdır. Bazı vakıf üniversiteleri endüstri mühendisliği okuyan başarılı öğrencilere burs imkanı ve staj imkanı sağlamaktadır. Öğrencinin mezun olmasıyla birlikte kendi bünyesine de aktaran birçok kurum/kuruluş bulunmaktadır.
Endüstri Mühendisliği Eğitimi Nasıl Olur?
Endüstri mühendisliği; mesleğine sahip olabilmeniz için akademik bir eğitim almak zorundasınız. Yani Vakıf ya da Devlet üniversitelerinden 4 yıl eğitim almanız gerekir. Bazı üniversitelerde eğitim yılı; +1 yıl daha ‘Hazırlık Sınıfı’ yani İngilizce eğitimin eklenmesi ile 5 yıla çıkabilmektedir.
Endüstri Mühendisliği Dersleri Nasıl?
Endüstri Mühendisliği, akademik eğitim olarak da biraz zorlayıcı olduğunu söylemekte fayda var. Bu bölümü okuyan öğrenciler ağırlıklı olarak matematik ve fizik derslerini almaktadır. Sayısal bir eğitimin yoğunluklu olduğu bir müfredata sahip olan bölüm; Sosyal Bilimlere de ağırlık göstermektedir. Temel olarak bu derslerin alan öğrenciler, ilerleyen yıllarda staj yapma sorumlulukları da bulunmaktadır.
Endüstri Mühendisliği 2019 Taban ve Tavan Puanları
Endüstri Mühendisliği 2019 taban ve tavan puanları ve Endüstri Mühendisliği 2019 sıralama bilgilerini aşağıdaki detaylarda bulabilirsiniz. Endüstri mühendisliği YKS üzerinden sayısal alanından almaktadır. Sözel ya da eşit ağırlık alanları ile alım yapmamaktadır.
- 2019 Endüstri Mühendisliği Tavan Puana sahip olan üniversite ise Koç üniversitesidir. Vakıf üniversitesi, 2019 yılı tam burslu tavan puanı olarak; 533,232 olarak belirlemiştir. Sıralama sayısı olarak da 740 olarak belirlemiştir.
- 2019 Endüstri Mühendisliği Taban Puana sahip olan üniversite ise Atatürk Üniversitesidir. Devlet üniversitesi 2019 yılı taban puanı olarak 256,082 olarak belirlemiştir. Üniversite sıralama puanı olarak da 437olarak belirlemiştir.
Genel olarak bakıldığında Sayısal alandan 300 ila 450 puan ve sıralama olarak da 10 ila 100 bin arasında olduğunuzda; köklü bir üniversitede eğitim alabilmektesiniz.
Endüstri Mühendisliği 2020 Taban ve Tavan Puanları
Endüstri Mühendisliği 2019 taban ve tavan Puanları ise geçtiğimiz günlerde güncellenmiştir. 2019 yılı taban puanları ile aralarında küçük farklar oynadığını söyleyebiliriz. Genel olarak Endüstri Mühendisliği 2019 Taban ve tavan puanları şu şekildedir;
- 2020 Endüstri Mühendisliği Tavan Puana sahip olan üniversite ise Koç üniversitesi. Vakıf üniversitesi 2020 yılı tam burslu tavan puanı olarak; 533,232 olarak belirlemiştir. Sıralama sayısı olarak da 816 olarak belirlemiştir.
- 2020 Endüstri Mühendisliği Taban Puana sahip olan üniversite ise Atatürk Üniversitesi. Devlet üniversitesi 2020 yılı taban puanı olarak 262,684 olarak belirlemiştir. Üniversite sıralama puanı olarak da 754 olarak belirlemiştir.
İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR :
- Kimya Mühendisliği Nedir? İş İmkanları ve Maaşları
- Uçak Mühendisliği Bölümü Çalışma Alanları ve Maaşları
- Yabancılar İçin Çin’de Mühendislik İşleri
- Tekstil Mühendisliği Maaşları ve İş Olanakları 2020
- Makine Mühendisliği İş İlanları ve Çalışma Alanları
- Gıda Mühendisliği Çalışma Alanları ve Maaşları
- Endüstri Ve Sistem Mühendisliği Nedir? Hangi Alanlarda Çalışır?
- Tekstil Mühendisliği nedir? Tekstil Mühendisleri ne iş yapar? Kimler tekstil mühendisi olabilir?
- Tekstil mühendisliği ve tekstil sektörünün geçmişi, bugünü ve geleceği
- Amerika’da Çalışmak İsteyenler Hangi İşleri Yapabilir?
Genel Olarak Endüstri Mühendisliği
Genel olarak Endüstri mühendisliğine baktığımızda oldukça yorucu bir meslek olması dezavantajı. Ancak bu mesleğin günümüz dünyasının mesleği olduğunu rahatlıkla söyleyebiliriz. Açıkta kalmaları ya da işsiz kalma olanakları çok düşük. Günümüz de her işletme, kurum, kuruluş, fabrika, marka ve daha yüzlerce alan; Endüstri Mühendisliğine ihtiyacı vardır. Yani maddi kaygılarınızın minimum olacağı bir meslek olduğun dile getirebilinir.