Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler
Ev kiralarken dikkat edilmesi gerekenler oldukça fazla olup bu konuya çok önem verilmesi gerekmektedir. Zira bunlara dikkat edilmezse yada ev kiraladıktan sonra fark edilirse çok ciddi sıkıntılar yaşanabilir, ev değiştirmek gerekebilir ve ödenen depozito ve kira bedellerinden de olabilirsiniz.
Peki nedir bu dikkat edilecek konular gelin birlikte bakalım;
- Öncelikle tutulacak evi gidip görmek gerek. Evi görmeden kesinlikle karar vermeyin. Resimlerde gördüğünüz görseller gerçeği yansıtmıyor olabilir yada evin konumu size belirtilen yerle alakası olmayan bir yerde olabilir.
- Mutlaka ev sahibi ile bir sözleşme imzalayın ve bu sözleşmede kira başlangıç tarihi, süresi, kira miktarı, kira artış oranı, ev içerisinde bulunan demirbaşlar, evin boya-badana-bakım-onarım durumları yazsın. Ama en önemlisi sözleşmeyi tapu sahibi yada noter onaylı vekili aracılığı ile yapın. Yoksa hiç alakası olmayan 3. kişilere paranızı kaptırabilir ve olmadık zamanda evi terk etmek zorunda kalabilirsiniz.
- Öğrenciyseniz ve evin sözleşmesini ailenizden biri aracılığı ile yapacaksanız ailenizin evi görmeye sözleşme aşamasında değil, önceden gelmesini sağlayın. Zira ev sahibi ile olan herhangi bir anlaşmazlıkta tüm çabanız boşa gidebilir.
- Evin içerisini çok dikkatli inceleyin. Herhangi bir nem, küf kokusu, sigara kokusu, lağım kokusu varsa uzak durun.
- Lavabolar çeşmeler düzgün çalışıyor mu? Su akıtıyor mu? Tavanda herhangi bir su lekesi izi var mı bakın. Yoksa üst taraftan damlayan bir banyo ile yaşamak zorunda kalabilirsiniz.
- Elektrik tesisatı çalışıyor mu, lambalar yanıyor mu, prizler çalışıyor mu? Şofben, kombi düzgün çalışıyor mu bakın?
- Zemini marley yada beton olan evlerden uzak durun zira ne yapsanız ısıtamazsınız.
- Mümkünse merkezi ısıtma sistemi olsun yandakiler yada alt ve üstte oturanlar yakmazsa ısınamama sorununuz olmaz.
Kiralık Ev Bakarken Dikkat Edilmesi Gerekenler için ekstra bilinmesi gerekenler
- Ev sahibinden uzak olun. Eğer üst alt yada yanda oturuyorsa özgürlüğünüz yok demektir. Habire ne zaman gidip geldiğinizi, eve başka kişilerin gelip gelmediğini takip edip sürekli eve gelerek evde sorun olup olmadığını kontrol etmesi çok hoş olmayacaktır.
- Üst katınızda insan görünümlü küçük canavarlar olmadığından ve yandaki, alttaki ve üstteki komşunun hanımının 120 desibel ses tonunun olmadığından, evin beyinin her akşam olay çıkaran işsiz güçsüz aylak birisi yada ayyaş birisi olmadığına dikkat ediniz. Zira o küçük canavarlar sabahın 7 sinde evde koşmaya ve duvarlara tırmanmaya başladığı zaman kaçacak delik arayacaksınız. Yada evin hanımı çocuklara yada kocasına bir bağırdığı zaman 2 alt sokaktaki insanların ne oluyor diye toplandığına şahit olmak istemezsiniz.
- Evin elektrik su ve doğalgazını mutlaka üzerinize alın, önceki kiracının borçları size kalmasın.
- Ev yeni teslim edilmiş bir inşaat ise uzak durun, en az bir sene geçmesini ve birilerinin oturmuş olmasını bekleyin. Yeni teslim edilen evlerde fabrikasyon üretimden dolayı sorunlar ilk yıllarda bitmek bilmez.
- İlanlarda öğrenciye yada bekara uygun diyorsa önünden geçmeyin. Bunun anlamı; bu evde köpek bağlasan durmaz, ahırdan beter demektir.
- Evin ısı ve ses izolasyonu mutlaka olmalı. Bu hem kolay ısınmanızı hem de yan komşuların hararetli özel hayatından uzak durmanızı sağlar.
- Mümkünse güney doğu cephesine baksın kışın sabah güzel ısınır, yazın akşamın kavurucu sıcağında bunalmazsınız.
- Hiç bir emlakçının gösterdiği yer gösterme adı altındaki evraklara imza atmayın. İstiyorsa evi göstersin istemiyorsa göstermesin.
- Ve son olarak tüm bu kontrolleri yapmadan, gerçek mal sahibi yada temsilcisi ile sözleşmeye imza atıp anahtarı almadan ne emlakçıya nede başka hiç kimseye bir kuruş para ödemeyin ve yapacağınız tüm ödemeleri banka aracılığı ile yapın, elden nakit ödemeyin.
Makalemizde Ev Kiralarken Dikkat Edilmesi Gerekenler konusunda detaylı bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla detaylı bilgi için yorum bölümünden sorularınızı sorarak bilgi sahibi olabilirsiniz.