Evlilikte Bir Eşin Borçlarından Dolayı Diğer Eşin Sorumluluğu, Kocanın borcundan dolayı eşe haciz gelir mi 2020
Evlilik günümüzde zenginleşme ya da olduğundan daha yoksul hale gelme hali değil, iki kişinin ortak yaşam sürmesini sağlamak için gerekli şartların oluşturulması gereken bir müessesidir. Ancak kişisel menfaatler bazen suistimalleri de beraberinde getirmesinden dolayı 2002 yılında değişikliğe gidilen Medeni Kanunun ile Evlilik Sözleşmeleri gündeme gelmiştir. Evlilik sözleşmesi yapılmadığı takdirde, evlenilen tarih ile edinilen bütün mallara ortak olunduğu biliniyor. Peki, eşlerden birinin borcu yüzünden diğer eş sorumlu mudur? Sorusunu merak edenler için bu yazımızı derledik.
İçindekiler
Evlilikte Ortak Edinilmiş Mallar
2002 yılı sonrası evli olan çiftler, evlilik sözleşmesi yapmamış ise evlendikleri gün itibari ile satın almış oldukları tüm mal ve eşyalara ortaktır. Kişiye miras olarak kalan mallar haricinde tüm menkul ve gayrimenkuller ortak mallar olarak sayılmakta. Miras olarak kalan bir daire kiraya verildiği takdirde, daireden gelen kira bedeli de eşler arasında eşit olarak bölüşülür. Eşlerden birinin herhangi bir olaydan dolayı almış olduğu maddi tazminat da ortak sayılıp, manevi tazminat sadece sahip olan eşe aittir.
Evlilikte Borçlar Ortak Sayılır Mı?
Kanunen eşlerden birisi borçlu olduğu zaman, diğer eş söz konusu borçtan sorumlu değildir. Borçlu olan eş, sahip olduğu tüm mal varlığı ile borçlarını ödemekle yükümlü oluyor. Evlilik süresince mal kim tarafından alındıysa onun sayılır. Borçlar da tamamen kişisel olup, borçlu eş yüzünden diğer eşin maaşına ya da kendi adına kayıtlı olan evine haciz konulamaz. Devlete olan borçlarda da durum değişmez ve eşler yine kendi borcundan sorumludur. Vergi borcu olan eş yüzünden diğer eşin mal varlığına dokunulamıyor. Boşanma ya da eşlerden birinin ölmesi durumunda mallar bölüşülüyor.
Eşimin Borcundan Dolayı Bana Haciz Gelir Mi?
Mevcut sisteme göre kişiler herhangi bir özel durumu seçmemişler ise edinilmiş mallara katılma prosedürünü kabul etmiş sayılırlar. Bu prosedür sadece boşanma sırasında gündeme gelir. Evlilik içinde edinilen mallar ortak şekkinde değerlendirilir. Evlilik sürerken ise eşlerin her biri kendi malını tasarruf eder. Bir eşin borcu diğerini etkilemez, diğerine haciz uygulanamaz.
Eşimin Borcundan Dolayı Tapuya Haciz Gelir Mi?
Evliliklerde mal varlığı da borçta ortaktır denilse de Türk hukuk sistemi ise evliliğin birleştirmediği bir şeyin de mal varlığı olduğunu öngörmektedir. Bir ev alınırken 2 kişilik tapu alınamaz ya da evlilik adına tapu çıkarılamaz. Mutlaka eşlerden birinin adına ev alınır. Yani alınan mal iki kişi adı üstüne alınamadığı gibi yapılan borçta iki kişi için yapılamaz.
Evlilikte yapılan borçlar ya da gelen hacizler yalnızca borç yapana aittir. Eğer ki kocanın borcundan dolayı eve haciz gelmişse bu kadını etkilemez. Yalnızca kocanın maaşına haciz konulacaktır.
Ancak ortada bir evlilik sözleşmesi varsa ve bu evlilik sözleşmesinde ortaklaşa bir borçlanmayı kabul edilmişse bu durumda eşe gelen hacizden her iki tarafta etkilenebilir. Ama eşlerden biri diğerine karşı yapılan icra takiplerinde kefil olmuşsa o zaman kefil olan eşin de mal varlığına ve varsa maaşına 1/4’üne haciz konulabilir.
Kişisel borç olarak kabul edilen Vergi borcu da tarafları etkilemez, kişiseldir. Ancak ortak mallar eşin hissesi oranında gerekli hukuki işlemlerle haczedilebilir.
Eşimin Borcundan Dolayı Tapuya Haciz Gelir Mi?
Uzun süre ödenmeyen borçlarda alacaklılar borcun haciz yoluyla tahsil edilmesi yoluna gidebilirler. Eşlerden birinin yüklü miktarda borcu olması da bu yüzden diğer eşi endişelendirebilir. Bu tarz durumlarda genelde kişiler kocanın borcundan dolayı eşe haciz gelir mi sorularını düşünmeye başlarlar. Öncelikle medeni kanunun eşlere bireysel olarak sağladığı haklara bakılması gerekir.
Kanuna göre evlendikten sonra edinilen mallar ortak, evlilik öncesi mallar ve birikimler ise kişilerin kendisine aittir. Dolayısıyla tapulu mülk konusunda tapu yalnızca bir kişinin adına olabilse de ortak mal olarak kabul edilir. Ancak eğer mülk evlilik öncesinde edinilmişse veya eşlerden birinin evlilik öncesi gelirleri ile edinilmişse o halde tapuya haciz gelebilir.
Eşimin Borcundan Dolayı Bana Haciz Gelir Mi?
Eşin banka borcu, kredi borcu ya da diğer borçlarından diğer eş mesul olmayacaktır. Özellikle vergi borcundan dolayı eşe haciz gelir mi sorusu ile çok karşılaşılmaktadır. Ancak kişinin borçları yine kendisinin sorumluluğundadır. Kişinin borcunun eşinden, eşinin ya da çocuklarının birikimlerinden veya menkul kıymetlerinden tahsil edilmesi söz konusu değildir.
Ortak mallarla ilgili endişesi olan kişiler de evlilik birliğini devam ettirirken mal ayrımına gidebilirler. Bu durumda da eşlerden birinin borçlu olması halinde diğer eşin endişe duymasına gerek kalmayacaktır. Borçtan ötürü eve haciz gelmesi halinde de haciz memurlarının eşin ya da çocukların mallarına el koyma hakkı yoktur. Geçmişte bu gerekçeyle eşlerin resmi olarak evliliklerini bitirerek birlikte yaşamaya devam etmeleri sık rastlanan bir durumdu. Ancak belirttiğimiz gibi, haciz işlemi durumunda eşin borcundan ötürü diğer aile bireylerinin mülküne el konulması söz konusu değildir. Dolayısıyla dilediğiniz gibi birikim yapabilir, gayrimenkul edinebilir ve yatırımlarınıza devam edebilirsiniz.
“Evlilikte Bir Eşin Borçlarından Dolayı Diğer Eşin Sorumluluğu” hakkında daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
İlamsız İcra Takibi ile Ödeme Emri Gelirse Ne Yapılmalı?
Borçlarda Eşin Sorumluluğu Nedir?
Asgari Ücrete Maaş Haczi Gelir Mi?
İcra Takibinde Taksitlendirme Yapılır Mı?
Kredi Kartı Borcu Ödenmezse Ne Olur?