Gül Yetiştiriciliği maliyeti ve kazancı nedir? Gül üretimi hakkında detaylı bilgiler
Gül bir bahçe bitkisidir. Özellikle gölgeli alanları sevmezler Saksıda da yetiştirebilen bu bitki bakımı sırasında büyük bir özen ister.
Bol güneşe ihtiyacı olan güller yetersiz güneş alması durumunda iyi bir şekilde büyüyemez. Günümüzde pek çok kişi gül yetiştiriciliği konusunda internet üzerinde araştırma yapıyor. Bu yazımızda sizler bu meslek hakkında tüm bilgileri sunuyoruz. Çiçek denildiği zaman aklımıza ilk olarak gül geliyor. Kokusu, renkleri ve güzel görüntüsü ile herkes tarafından tercih edilen güller şimdi iş sahibi olmak isteyenlerin de ilgisini çekiyor.
Anavatanı Anadolu olan gül dünyanın bir çok yerinde yetiştiriliyor. Çevre düzenlemesi alanında da sıkça tercih edilen Gül en çok talep gören bitkilerden bir tanesidir. Yaşam alanlarımıza renk katan Gül ayrıca kozmetik alanlarında da kullanılmaktadır. Bahçe bitkisi olarak bilinen gül dikkatli bir bakım ister. Soğuktan ve dondan korunması gereken gülde gübreleme de önemlidir. Gül yetiştirirken Sulama işlemi ise aksatmadan yapılmalıdır. Güller çabuk kurumasa bile sulamaları aksatıldığında küçülmektedir. Gül aşkın simgesidir. Özel günler denildiği zaman akla gelen ilk çiçek olan kırmızı gül gönüller fethetmeye devam ediyor. Güller renklerine göre farklı anlamlar taşıyabilir.
Anavatanı olan Orta Asya’dan dünyanın diğer bölgelerine ulaşan gül, güzel kokusu sayesinde antik çağlardan bu yana insanlar için vazgeçilmeyen bir çiçek olmayı başarmıştır. Antik zamanlarda gül bahçeleri önemli alanlardan bir tanesiydi. Dünya üzerinde bulunan gül çeşitlerinin neredeyse tamamı ülkemizde yetiştirilmektedir. Türkiye’de yaklaşık olarak 25 çeşit gül yetiştiği biliniyor. Sadece süs bitkisi olarak kullanılmayan gül bir çok alanda kendisine yer buluyor. Gül, yıllardır yaşam alanlarının baş köşesinde bulunan hoş kokulu çiçek türlerindendir.
Park ve bahçe süslemesinde de tercih edilen gül kesme çiçekçilik alanında en çok talep gören çiçeklerden bir tanesidir. Ülkemizde gül denildiği zaman akla ilk olarak Isparta geliyor. Ülkenin gül yetiştiriciliğinin büyük bölümü bu bölgeden sağlanmaktadır. Burada yetiştirilen güller yine Isparta’da işlenerek kozmetik firmalarına gönderilir.
İçindekiler
Türleri ve Sınıflandırılması
Güller farklı şekillerde sınıflandırılır. Bu sınıflandırmalar şekildedir;
Yediveren Gülleri
İlkbahar sonlarından kış ayının başına kadar çiçek açabilir. Soğuğa dayanıklı türlerinden kışında verim alınabilir. Ayrıca sarmaşık gülü denen türleri de bulunur. Bir de bodur gül cinsi bulunur. Saksılarda çok kolay yetiştirilebilen bu türler kokusuzdur.
Aşılı Gül
Aşılı güller kokusunu büyük ölçüde kaybeder. Aşı uygulaması iyi cins bir bitkiden bir parça alınarak aynı türden kalitesiz bir bitkiye aşılanır.
Güllerin Çoğaltılması
Güllerin çoğaltılması farklı yöntemlerle yapılabilir. Aşılama ve tohum ile üretme en çok bilinenleridir. Dikkat, özen ve büyük sevgi isteyen çoğaltma işleminde her detaya dikkat etmeniz gerekir.
Tohum İle Üretme
Gül için tavsiye edilmeyen sistemlerden bir tanesidir. Güllerde ve uzun ömürlü birçok süs bitkisinde tohum ile üretme iki ayrı türün doğal yolla melezleştirilmesidir.
Çelik İle Üretme
Yaz sonu geldiğinde bir senelik dallar kesilip alınır. Dallar büyük kısmı toprağın altında kalacak şekilde dikilir. Böylece kolay kökleme desteği alınır.
Daldırma İle Üretme
Her gül türü için uygun bir yöntem değildir. Gül dalını toprağa ekerek köklenmesi beklenir.
Kökten ayırma İle Üretme
Aşılama yöntemini uygularken dikkat etmek gerekir. Gülleri tanımak çok önemlidir.
Serada Gül Yetiştiriciliği
Eğer gül fidanı satın almak ve yetişmek istiyorsanız ılıman iklimleri tercih etmeniz gerekir. İlk olarak sera alanında çukur açarak çürümüş gübreli iyi bir toprak kullanın. Fidanınızı bunun üstüne koyarak üstünü toprak ile kapayın. Daha sonra sulayın. Serada gül yetiştiriciliği daha çok soğuk iklim bölgelerinde tercih edilmektedir.
Güllerin en büyük düşmanı mantar ve böceklerdir. Bitki hastalıkları ile vakit kaybetmeden mücadele etmeniz gerekir. Pek çok insan ev yapımı ilaçlarla çare aramaktır. Ancak zirai mücadele için bitkilere özel olarak hazırlanan ilaçları kullanmalısınız. Bu sizlere kesin bir çözüm sunar.
Gül Yetiştiriciliği Kazanç
Beton yığınları haline gelen dünyamızda yeşil alanlar her geçen gün önem kazanıyor. Doğanın en güzel hediyelerinden biri olan güller harika görüntüsü ve eşsiz kokuları ile insanları kendine çekiyor. Güller bulunduğu her alanda hayatımızı güzelleştirmeye devam ediyor.
Günümüzde pek çok kişi evine ya da bahçesine renk katmak adına gül satın alıyor. Özellikle özel günlerde tercih edilen güllerin üretimi hız kesmeden devam ediyor. Hayatına gül katmak isteyen çoğu kişinin farklı renklerde gülleri araştırıyor. Her zaman özel bir anlam taşıyan güller özel günlerin en büyük tamamlayıcısı oluyor. Gül yetiştirerek para kazanmak için mutlaka işinize önem vermeniz gerekir.
Gül ekimi ve dikim yapıldıktan sonra satış sürecine geçilir. Gül yetiştiriciliği toprakla ve çiçeklerle uğraşmayı sevenler için gayet karlı bir gelir kaynağıdır. Güllerinizi büyüttükten sonra bir de bu ürünleri satabileceğiniz yer bulmanız gerekir. Yanlış satış politikası güllerin elinizde kalmasına neden olabilir. Büyük bir çiçekçi ile ya da çiçek alımı yapan organizasyon firmaları ile anlaşarak karınızı arttırabilirsiniz. Gül ekim dikimi kazanç sağlayacağınız işlerden bir tanesidir.
Gül Ekimi İçin Mekan Seçimi
Gül ekip dikmek için doğru yer seçimi de önemlidir. Bu narin bitki her yerde yetişmez. İlk olarak güllerin rahatlıkla büyüyebilecekleri bir alan bulmanız gerekir. Eğer güllerin büyüyebilmesi için doğru bir alan bulmuşsanız doğru bir bakımla yüksek paralar kazanabilirsiniz. Seçeceğiniz alanda güneş ışığı, su gibi etmenlerin yeterli oranda bulunuyor olmasına dikkat etmelisiniz.
Hayatınızdaki özel insana, sizin için ne kadar önemli olduğunu hissettirecek bir çiçek arıyorsanız bu gül olabilir. Hislerinizi en romantik şekilde yansıtabileceğiniz bu özel çiçekler birbirinden şık sunumlar ile beğenilerinize sunuluyor. Özel günlerin baş tacı olan güller popülerliğini korumaya devam ediyor.
Yaban Mersini Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı