Halı Saha Açmak için ve özellikle bir işletme kurmak için mutlaka yeterli sermayeniz olmalıdır. Birikmiş bir sermayenizin olmaması durumunda devlet tarafından sağlanan spor tesisi teşviklerinden yararlanabilirsiniz.
Gerekli sermayeyi tamamladıktan sonra işletme ruhsatlarını ve vergi konusunda gerekli bilgileri almalısınız. Günümüzde halı saha konusunda bir çok kişi araştırma yapıyor. Peki, Halı saha nasıl kurulur? Bu konuda detayları sizlerle paylaşıyoruz. Karlı ve düzenli bir gelir getiren bir iş fikri arıyorsanız halı saha açmak bu konuda isteklerinize yanıt verebilir.
İçindekiler
Halı Saha Maliyeti
Spor konusunda halkın spor alanlarına aktif katılımlarını sağlamak için devlet bir çok teşvik paketi sunuyor. Halı saha açmak için kredi kullanmak isteyen yatırımcılara teknik alt yapı desteği veren devlet farklı paketler sunabiliyor. Bununla beraber vergi kolaylığının sağlanarak yatırımcılar koruma altına alınıyor. Devlet teşviklerinden yararlanarak halı sahalar için arsa desteği de alabilirsiniz.
Devlet teşvik sistemi halı saha açmak isteyen girişimcilere verilir. Devlet teşvikleri ile açılacak olan halı saha tesisi maliyetinin %50’sini karşılanabilir.
Halı Saha Açma Maliyeti
Halı saha açarken çevre unsuruna dikkat etmeniz gerekir. Bu yüzden iyi bir çevre araştırması yapmalısınız. Doğru araştırma sayesinde ömür boyu ve sürekli bir kazanç sistemi ile gelirinizi kolayca arttırabilirsiniz. Halı saha açmak için bankalardan da uygun krediler alabilirsiniz. Halı saha açarken ilk olarak yatırım sermayesini belirlemeniz gerekir. Ortalama bir hesap verirse bir halı saha kurulumu 400.000 TL yatırım sermayesine ihtiyaç duyabiliyor. Bu sermayeye arsa satın alma ve kiralama bedeli dahil değildir. Türkiye’de halı sahalar açık ve kapalı olarak iki türde yer almaktadır. Maliyetlerden sonra halı sahalar sizlere aylık 25,000 TL gelir bırakabilir.
Halı Saha Yapım Maliyeti
Halı sahalara olan ilgi her geçen gün artmaya devam ediyor. Türkiye’de ortalama olarak bir halı saha günde dokuz saat hizmet veriyor. Her halı saha ortalama 100 – 200 TL arasında gelir bırakıyor. Halı sahalarda en büyük maliyet elektrik ve personel masrafıdır.
Halı Saha Açmak Ne Kadar Mal Olur?
Kapalı ve açık halı sahalarda maliyetler değişiklik göstermektedir. Ortalama olarak bir açık halı sahanın maliyeti 400.000 TL’dir. Kapalı halı sahanın maliyeti ise 600.000 TL’ye kadar ulaşabiliyor. İki halı saha açmayı düşünüyorsanız bu oran 900.000 TL’ye kadar çıkıyor. Halı saha kurarken düşük kaliteli malzemeler kullanmanız sahanın ömrünü alzatır.
Halı Saha Açmak İçin Gerekli Belgeler
Halı saha için gerekli projeyi belirledikten sonra ilgili belediyelerden izin almalısınız. Bir halı saha işletmeciliği kurmak için bazı evrakların tamamlanması gereklidir. Gerekli evraklar;
-
2 adet fotoğraf
-
Nüfus cüzdanının aslı ve bir adet fotokopisi,
-
İkametgah belgesi,
-
SGK kaydının yapıldığına dair herhangi bir belge,
-
İş yeri açma ruhsatı,
-
İşletme tapusu,
-
Yapının kullanılabilir olduğuna dair belge,
-
Kira kontratı,
-
Sicil tasdiknamesi,
-
Sabıka kaydı,
-
Kimlik bildiri belgesi,
-
Vergi levhasının fotokopisi,
-
Ticaret sicil gazetesi sirküleri,
-
İşletmenin krokisi,
-
Halı saha sicil kaydı,
-
Halı saha yeterlilik belgesi,
İşletme içerisinde güvenlik kameraların da bulunması gerekir. Bu evraklar genel evraklar bilgileridir. Detaylı bilgi için bağlı bulunduğunuz belediyelere başvurabilirsiniz.
Halı Saha Kazancı
Türkiye’de spora ilgi gösteren insan sayısının artması spor yapılacak alanların azalmasına neden oldu. Bu nedenle spor alanları için ücretli işletmeler kurulmaya başlandı. Özellikle halı saha hizmeti veren işletmeler düzenli gelirleri sayesinde insanların ilgisini çekiyor. Siz de halı saha açarak karınızı arttırabilirsiniz. Türkiye’de yaklaşık olarak 50 bin halı saha bulunuyor. Sektörün ekonomik büyüklüğü tam olarak bilinmese de yıllık milyarlık seviye olduğu düşünülüyor. Sektörün büyümesinin en büyük nedenlerinden bir tanesi spora olan ilginin düzenli olarak artmasıdır.
Halı Saha Açmak İçin Devlet Desteği
Halı saha için teşvik paketi sunan tek kurum Gençlik ve Spor Bakanlığı’dır. Fakat bu teşviki almak son derece zordur. Bakanlık hibe paketlerini genel olarak kar amaç gütmeyen kuruluşlara sağlıyor. Yani ticari olarak bir halı saha açmayı planlıyorsanız kurumdan destek alamazsınız.
Halı saha açmak için gerekli sermaye tutarlarını bankalardan karşılayabilirsiniz. Bankalardan alacağınız iş yeri kredisi ile halı sahalarınızı açabilişiniz. Bankaların müşterilerine sunduğu iş yeri kredileri esnek ödeme koşulları üzerinden sunuluyor. Ayrıca uygun vade şartları ile kolayca ödenebiliyor. Halı saha açmak için müşterisi olduğunuz bankaların şubelerine giderek başvuru yapabilirsiniz. Bu yazımızı inceleyerek iş yeri kredisi veren bankaları araştırabilirsiniz. Devlet teşvik kredilerine uygun olmayan halı saha kredisi veren bankalar;
-
Akbank,
-
TEB,
-
Garanti Bankası,
-
İş Bankası,
-
INGBank
Girişimcilere ve yeni bir iş kurmak isteyenlere devlet destek veriyor. Ancak KOSGEB tarafından halı saha açmak için kredi paketleri bulunmuyor. Destek verilmemesinin en büyük nedeni ise halı sahaların KOSGEB yardım listelerinde yer almamasıdır. Destek paketlerinden yararlanmak için Esnaf Kefalete başvuru yapabilirsiniz. Esnaf Kefalet halı saha kredileri konusunda gerekli desteği verecektir.
Halı sahalar her geçen gün daha fazla kişiye hitap ediyor. Pek çok kişinin futbola ilgi göstermesi bu sahaları daha da çekici hale getiriyor. Halı sahalar açık ve kapalı olarak hizmet veriyor. Günün her saati spor yapabilmenizi sağlayan bu mekanlar Türkiye’nin tüm noktalarında faal bir şekilde hizmet veriyor. Yeni iş fikirlerini araştıran pek çok kişi halı saha konusunda bilgi almak istiyor. Halı sahalar getirdiği yüksek kar sayesinde işletme sahiplerini memnun ediyor. Bağlı bulunduğunuz lokasyonda halı saha açarak sizde kar elde etmeye başlayabilirsiniz. Halı sahayı açarken doğru lokasyonları tercih etmelisiniz. Bu yüzden detaylı araştırma yapmanızı tavsiye ediyoruz. Yazımızda bulunan detayları okuyarak halı saha konusunda gerekli her şeyi öğrenebilirsiniz. Daha fazla bilgi için bağlı bulunduğunuz belediyeleri ziyaret edebilirsiniz.