Site icon Parasal Çözümler

Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı? Dikkat Edilecekler

Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?

Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı? Hasarlı Araç Alırken Nelere dikkat Edilmeli? 

İçindekiler

Araçlarda Hasar Kaydı Nedir?

Öncelikle bilinmelidir ki hasar kayıtlı arabalar, yüksek ihtimalle bir kazaya karışmış, arabanın belli kısımlarında bu kazadan kaynakla boya ve değişenin olduğu ve aracın siciline işlenen maddi tutarın belirtiği arabalardır. Araçlarda hasar kaydı genel olarak sicilinde işlenen maddi bedelin bütünüdür tanımını yapabiliriz.

Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?

Hasar kayıtlı araç almak her zaman için arabayı alan kişi için bir risktir. Ancak kriterlerinize uygun olduğu ölçüde hasarlı araç alımı yapmanızda bir mahsur yor. Sadece ister 1.000 TL olsun ister 20.000 TL olsun her türlü hasarın mide bulandırıcı bir etkisinin olduğunu bilmesiniz. Özellikle aldığınız aracı ilerde satmayı düşündüğünüzde bir çok yeni alıcı kişinin bu hasar nedeni ile fiyat kırmak için birinci bahane olarak sayması gelir.

Ancak aşağıdaki hasar kayıtlı araç alınırken nelere dikkat edilmeli konusunda verdiğimiz bilgileri detaylı olarak inceledikten sonra hasar kayıtlı araç alınır mı sorusunun cevabını kendi bakış açısına göre vermelisiniz.

Hasar Kayıtlı Araç Alınırken Nelere Dikkat Edilmeli?

Makalenin bu kısma kadar olan bölümünde hasar kayıtlı araç alınır mı sorusunun daha çok neden alınmamalı konusuna değindik, yukarıdaki verdiğimiz bilgiye göre almakta ısrar ederseniz, yukarıda verdiğimiz sonuçları da mutlaka ön görmelisiniz.

Hasar Kayıtlı Araç Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

Alınabilir Hasar Kayıtlı Araçlar Nelerdir?

Öncelikle şoförlüğünüz ne seviyede. Acemi bir şoför müsünüz yoksa ileri sürüş tekniklerine de hakim olacak kadar sertifikalı mısınız bunun ayrımını yapmalısınız.

Eğer acemi bir şoför iseniz, hasar kaydı düşük bir araç tercih edebilirsiniz. Boya ve değişen noktasında genel olarak arabanın mekaniğinden daha uzak olan bagaj kaputu, kapılardan boyalı araçları tercih edebilirsiniz.

Acemi şoförlerin böyle bir araç almasındaki ana tavsiye, aracı dar yerlerden geçerken ve dar köşelerden geçerken sürtme ihtimallerinin yüksek olmasıdır. İkinci el aldığınızda boyasız ve değişensiz, hasar kayıtsız bir araç aldığınızda bu bölgelerden sürtmeden kaynaklı hasarlar, aracı satarken ciddi oranda fiyat düşmenize neden olacaktır. Ancak kapı boyalı araç ikinci kez boyanmış dahi olsa bu satım esnasında alımınızı göze alarak büyük derecede fiyat farkı oluşturmaz.

Usta bir şoförseniz, genel olarak hasar kayıtlı araç almanız daha lehe bir karar olacaktır.

Aracı Alırken Nereye Göstermeliyim? Neleri Dikkate Almalıyım?

Öncelikle aracı almadan, hatta aracın başına gelmeden mutlaka araç için araç hasar kaydı sorgulama yapmalısınız. 5664 numarasına SMS yoluyla, hasar kaydı, değişen, şasi no gibi bilgilere ulaşabilirsiniz. SMS detaylarını su siteden inceleyerek yapabilirsiniz.⇒ Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi 

Sorgulama yapmak için belli bir oranda ücret alınmaktadır. Bunu öncelikle belirtmek isteriz.

Herhangi bir hasarı olan bir araç ister yetkili servise gitsin ister özel servise gitsin, ilk yapılan işlem henüz araca müdahale etmeden kasko şirketinin eksperi tarafından aracın görülmesi, hasar alan kısımların incelenmesi, tamiri mümkün mü yoksa parça değişimi gerekiyor mu bunun kararının verilmesidir.

Bu görevi üstlenen eksperler genelde daha önceden oto tamiri üzerine tecrübesi olan, boya-kaporta-mekanik alanında bilgi sahibi kişiler olup kasko şirketleri tarafından özenle seçilmektedir. Çünkü bu kişilerin vereceği her karar kasko şirketinin kar zarar dengesini etkilemektedir.

Hiç bir serviste 1000 tl’lik masrafı gidip 5.000 tl olarak göstermezler, böyle bir şey mümkün değildir. Buna kesinlikle inanmayın.

Gelen eksper her zaman kendi şirketinin menfaatlerini düşünür. Hasarın en ekonomik şekilde giderilmesi yönünde karar verir. Eğer herhangi bir parçanın tamiri mümkün ise ilk tercih tamirden yanadır. Eğer tamir işlemi değişim işleminden daha pahalıya gelecek ise bu durumda parçanın değişimi yönünde karar alınır.

Satıcının bahsettiği şekilde bir şişirme işlemi ancak servis yetkilileri ile kasko şirketinin eksperinin aralarında anlaşıp organize bir şekilde böyle bir dolandırıcılığa gitmeleri ile mümkündür. Böyle bir ihtimal de yok denecek kadar azdır.

Hangi servise hangi eksperin gönderileceği kasko firması tarafından seçilir ve iş yoğunluğuna göre bu sürekli değişir. Yani o servise bugün A kişisi eksper olarak gönderiliyorsa yarın B kişisi, diğer gün C kişisi gönderilebilmektedir.

Sonuç Olarak Hasar Kayıtlı Araç Alınır Mı?

Alacağınız araçtaki hasarın miktarına önem verin. Satıcının beyanına dikkat edin. Sonuçta piyasada yüzlerce araç var. O araç olmaz başkası olur. Yarın öbür gün başınız ağrıyacağına temkinli olup bu tarz söylemlerde bulunan kişilerden uzak durmakta fayda var.

Yukarıda verdiğimiz bilgiler ölçüsünde önünüze gelen hasar kayıtlı araç alır mı almaz mı sizin karar vermeniz gerekir. Hasar kayıtlı araçlar hakkında olabildiğince hayati bilgileri sunmaya çalıştık. Karar yine sizin kararınıza kalmış.

Hasar kayıtlı araçlar hakkında daha detaylı bilgi için aşağıdaki yorum bölümünden sorularınız sorabilir veya bilgilerinizi paylaşarak makalemize katkıda bulunabilirsiniz. Diğer makalelerimizi de inceleyerek bilgi sahibi olabilirsiniz.

Oto Galericiler Kaç Para Kazanıyor?

Exit mobile version