Hukuk Mezunları Ne İş Yapar? – İş Olanakları
Hukuk mezunları ne iş yapar?
Günümüzün oldukça revaçta bölümlerinden biri olan hukuk fakülteleri günden güne sayısını artırmakta ve mesleğe iş gücü kazandırmaktadır. Özellikle son dönemlerde özel üniversitelirin en fazla mezun verdiği bölümlerden biri de hukuk bölümüdür diyebiliriz.
Daha önce hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları hakkında oldukça detaylı bir makale hazırlamıştık. Hukuk fakültelerine olan talebin bir hayli fazla olması ve günden güne artan mezun sayısı bazen göçün dışarı yönlü akmasına neden olabilmektedir. Ancak ülkemizde de hukuk sektörü bir hayli ilgi çekmekte ve talep günden güne daha da artmaktadır.
Peki bu bölümü bu denli cazibeli hale getiren ne detaylı bir şekilde incelemek istedik.
Genel olarak hukuk fakültesi mezunları, bulundukları alanda başarı gösterebildiği takdirde toplum içinde daha elit konuma gelebilmekte ki aynı zamanda kariyer meslek grupları içinde bir hayli geniş yer kaplamakta, aynı zamanda da ciddi kazançlar ile gelir ve yaşantı durumunu /ir üst seviyeye çıkartabilmektedir.
Eğer hukuk okumayı düşünüyorsanız ve hukuk mezunları ne iş yapar konusunda fazla bilginiz yoksa makaleyi detaylı olarak okumanızı ve bilgi sahibi olmanızı tavsiye ederim.
İçindekiler
Hukuk Fakültesi Mezunları Ne İş Yapar?
Hukuk fakültesi iş alanları aslında çok fazla detay içermez. Özünde sade ancak işin içeriğinde karmaşa barındırır. Yani meslek bellidir ancak o mesleğe girdiğinizde çatallara ayrılır da ayrılır. Bunu alt başlıklarda detaylı olarak açıklayacağım.
⇒Avukatlık
Hukuk bölümünden mezun olarak çıktıklarında en yaygın olarak yaptığı iş avukatlık mesleğidir. Kariyer meslek grupları içinde sayılmakla beraber, çalışma azmi ile başarının mümkün kılındığı bir meslektir. Yani çalışmanız, kazandığınız davalar ve mesleki tecrübeniz doğrultusunda tanınırlığınız artar. Tanınırlık ile doğru orantılı olarak da kazancınız artar.
Avukat Nasıl Olunur?
Aslında nasıl avukat olunur konusu başlı başına ayrı bir makalenin konusu olması gerekir. Ancak hukuk fakültesi ile doğrudan ilişkili olması nedeni ile kısaca bir değineceğiz.
Avukat olmanın ana şartı hiç şüphesiz bir hukuk fakültesinden mezun olmanız gerektiğidir. Elinizde hukuk linansı olması, bu mesleğin ilk adımıdır. Yurtdışında hukuk fakültesi okuyanlarında mutlaka diploması denklik sağlamalıdır. Aksi halde avukatlık yapması imkansızdır. Hukuk fakültesi mezun belgesinin yanında gerekli staj koşulları vardır. Mahkemede/avukat yanında vs.
Ancak avukatlık mesleği içinde çatallara ayrılmaktadır.
- Kurum avukatı / Devlet Avukatı
- Serbest Avukat
gibi dallara ayrılır ve maaşları buna göre ayrılık gösterir.
⇒Hakim / Savcı Olmak
Eğer saygınlık anlamında hukuk mezunları ne iş yapar sorusu aranacak olursa, başvurulması gereken en iyi meslek hakimlik veya savcılık yapmaktır diyebiliriz. Bir hayli saygın meslekler arasında sayılan bu meslek bir çok kişinin hayallerini süslemektedir.
Hakim – Savcı Nasıl Olunur?
Öncelikle aynı avukatlık gibi bu da başlı başına ayrı bir makalenin konusunu oluşturacak kadar önemli bir konudur. Ülkemizin en revaçta ve istenen meslekleri arasında yer alır.
Unutulmamalıdır ki hakim veya savcı olmanın ilk şartı bir hukuk fakültesi mezunu olmaktan geçer (yurtdışı mezunları için denklik şartı gereklidir.)
Her yıl Adalet Bakanlığı sınav ilanı yapmakta ve sınavlarda ÖSYM tarafından düzenlenmektedir. Genellikle sınav her yıl aralık ayında yapılmaktadır. İdari Yargı ile Adli Yargı çatısı altında ortak ve alan bilgisi şeklinde ayrı gruplandırmalar yapılarak (avukatlık mesleğinden başvuranlar dahil) adaylar yazılı sınava tabi tutulur.
Yazılı sınav sonucu belli bir başarı yüzdesi yakalayan kişiler Bakanlıkça sözlü sınava (mülakat) çağrılır.
Sözlü sınavdan da başarıyla ayrılan adaylar ilan edilir ve hakim adayı olarak staja kabul edilir. Adalet Akademisi dahilinde stajlarını bitiren adaylar her yıl düzenlenen kura ile ataması yapılarak görevlere başlaması sağlanır.
Önemli Not : Adli hakimlik mesleğine sadece hukuk fakültesi mezunları girebiliyorken, İdari Yargı Hakimliği mesleğine İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) mezunları da sınava girme hakkına sahiptir.
Hakim – Savcı Maaşları
Hakim savcı maaşları ülkemizin maaş ortalama standardının üstünde olmakla, derece kıdeme göre farklılık gösterir. Ancak mesleğe yeni girmiş bir hakim veya savcı 6000 TL üstü bir maaşla göreve başlar.
⇒Sayıştay Denetçisi
Aslında Sayıştay Denetçiliğinin şartı diğer iki meslek grupu gibi başlı başına hukuk mezunu olmak değildir. Diğer İİBF alanlarından da alım yapmaktadır. Ancak hukuk mezunlarının iş olanakları arasında başka gelen meslek dallarından biridir yorumunu yapabiliriz.
Sayıştay Denetçisi Nasıl Olunur?
Sınav ÖSYM bünyesinde yapılır ancak sınav kapsamı Sayıştay Denetçi Yardımcılığı olarak geçer. Sınav yazılı klasik sınav olarak düzenlenir.
Sınavda başarılı olanlardan alım miktarının 3 katı kadarı sözlü mülakata çağırılır.
⇒Akademisyen
Eğer hukuk alanında belli bir meslek grubuna atılmayıp kariyerinizi eğitim alanında ilerletmek istiyorsanız akademisyen olmayı tercih edebilirsiniz. Üniversitelerin yaptığı sözlü / yazılı sınavları geçerek bu söktörde gerçekten çok saygın konumlara gelebilir, büyük üniversitelerde eğitim faaliyetlerini sürdürebilirsiniz.
⇒İcra Müdürlüğü
İcra müdürlüğü hukuk fakültesi mezunları arasında diğerlerine göre daha az oranda olsa bile tercih edilen bölümlerden biridir. İcra müdürlüğü sınavı ÖSYM tarafından düzenlenmekte, hukuk mezunlarının yanında Adalet Meslek Yüksek Okulu mezunları da kabul edilmektedir. Göreve İcra Müdürü Yardımcısı olarak başlanmakta ilerleyen dönemlerde İcra Müdürü olarak devam edilebilmektedir. Ancak İcra Müdürlüğü ünvanı görevin yapıldığı birime göre değişiklik gösterebilmektedir. Örneğin küçük bir yerleşim yerinde İcra Müdürü olarak görev yapılabilecekken büyük bir yerleşim yerinde İcra Müdür Yardımcısı olarak görev yapılabilmektedir.
⇒Noterlik
Noterlik hukuk mezunlarının iş olanakları arasında yer almaktadır. İcra müdürlüğü gibi daha az tercih edilebilir ancak alımı sadece hukuk fakültesinden yapması nedeni ile mezunlar için cazip iş imkanı olarak karşımıza çıkar. 1 yıllık staj süresi vardır.
⇒Kaymakamlık
Kaymakam olmanın ana şartlarından biri hukuk fakültesidir diyemeyiz. Zira bu meslek İşletme-İktisat-Kamu Yönetimi gibi bölümlerden de alım yapmaktadır. Kaymakamlık sınavının yazılı ve sözlü aşamasında başarılı olan adayları 3 yıl gibi uzun bir staj ve kurs dönemi bekler. Daha sonra atama yapılmak suretiyle meslek icra edilir. Aynı zamanda adaya kaymakamlık devamında valilik yolu da açılmış olur.
⇒HSK Müfettişi
Hukuk alanının iş olanağı tanıdığı bir diğer meslek dalı da HSK müfettişliği de diyebiliriz. Aslında temeli hakim ve savcılık mesleğine dayanmış olsa da kariyerin ilerleyen dönemlerinde müfettiş olarak görev yapılması mümkün.
⇒Hukuk Fakültesi Mezunlarının Diğer İş Olanakları
Yukarıda saydığımız meslekler genel olarak hukuk fakültesinden mezun olan kişilerin en çok başvuru yaptığı daha kariyer odaklı meslek gruplarıdır. Ancak hukuk mezunlarının işleri sadece bunlarla sınırlı değildir. Örneğin hukuk danışmanları, özel şirketlerin hukuk departmanları, uluslar arası ilişkiler alanında çalışma departmanları, konsolosluklar, adalet liselerinde veya meslek yüksek okullarında öğretmenlik, araştırma görevlisi şeklinde artılabilen pek çok çalışma alanı da mevcuttur.
Hukuk Fakültesinden Mezun Olanlar Rahatlıkla İş Bulabilir Mi?
Öncelikle şu soruyu şu şekilde ele almak gerekir. Son yıllarda hukuk alanında çok fazla mezun verilmesi, bu piyasada rekabeti ve iş sahalarını önemli ölçüde doldurduğundan, mezun olan hemen bir iş sahibi olur gibi kesin ve net bir cevap veremeyiz. Yukarıda belirttiğimiz gibi farklı meslek gruplarına ayrılan hukuk alanında tam olarak kariyer planınız ne ise ona göre bu cevabı vermek daha doğru olacaktır.
Ancak günden güne artan mezun saysınıın fazlalığı yukarıda sıralanan her alanda kendisini gösterecek ve adayların idealindeki mesleği edinmesi zorlaşabilir.
Makalemizde genel olarak hukuk mezunları ne iş yapar, yapacağı mesleklerin ana şartları neler gibi pek çok konuyu alt başlıklar arasında kısaca belirtmeye ve bilgi vermeye çalıştık. Daha fazla detaylı bilgi için aşağıda yorum bölümüne sorularınızı yazarak bilgi sahibi olabilirsiniz.