Hukuk Mezunlarının Yurt Dışında Çalışma Olanakları
Bu makalemizde hukuk mezunları yurt dışında ne yapabilir? Hukuk yurtdışı iş imkanları nasıldır? Çalışmak için en iyi ülkeler hangileridir detaylı bir araştırma yaparak ziyaretçilerimize sunmak istedik. Oldukça detaylı bilgiler olması nedeni ile yazımızı dikkatle incelemenizi tavsiye ederim.
Bazı meslekler her döneme damga vurmayı başarmış ve insanların dikkatini çekmiştir. Bu mesleklerden bir tanesi olan avukatlıkta son derece itibar kazandıran ve prestij sunan mesleklerdendir. Kariyer meslek grupları arasında sayılan avukat olabilmenin en önemli şartı hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir.
Birçok farklı üniversite de hukuk fakültesi bölümü olması son yıllarda mezun sayısında ciddi artışa neden olmuştur. Hatta son bir kaç yıldır özellikle özel üniversiteler de hukuk bölümlerine ciddi yatırımlar yapmış ve kontenjanlarını belirlemişlerdir. Bu noktada ön planda bulunan ve eğitim düzeyi ile dikkat çeken üniversitelerin öğrencileri meslektaşlarına göre bir adım öndedir. Çok sayıda mezun olması da hukuk mezunlarının yurt dışında çalışma olanakları sorusunu ortaya çıkarmaktadır.
Hem mesleki gelişim hem de yüksek gelir olanaklarının olması da cazibesini artıran yönlerdendir. Mesleğinde daha iyi yerlere gelebilmek ve uluslar arası arena da boy göstermek her hukuk fakültesi mezununun hayalidir. Bu hayali gerçekleştirmek içinse takip etmeniz gereken yollar mutlaka olacaktır. Bunlarla ilgili sizlere sunacağımız detaylı bilgiler rehber niteliğinde olacaktır.
Hukuk Mezunlarının Yurtdışında Çalışabilme Şartları
Yurtdışında çalışmak çoğu kişinin ömründe aklına en az bir kez gelmiştir. Bunlar sadece dar gelirli kişiler tarafından değil aynı zamanda okumuş ve kariyer yapma idealini yürüten her kes tarafından da düşünülebilmektedir. Hukuk mezunu oluph yurtdışında çalışmak istiyorsanız öncelikle sizin için olmazsa olmaz gerekli belgelerden bahsetmek gerekir.
- Öncelikle vize sıktıntınızın olmaması gereklidir.
- Okuduğunuz hukuk fakültesinin mutlaka gideceğiniz ülkeyle bir denkliğinin olması gerekir. Şu veya bu fakültenin diploması denklik için yeterlidir diyemeyiz, çünkü her ülkenin kriterleri birbirinden farklılıklar gösterebilmektedir. Diğer bir deyişle uluslar arası diploma geçerliliğinde ülkeler arası değişiklikler söz konusu olabilmektedir.
- Denklik sorunu kadar bir diğer önemli husus oturma ve çalışma izinlerinin olması gerektiğidir. Yerleşmeyi ve çalışmayı düşündüğünüz ülkenin mutlaka oturma ve çalışma izin şartlarını incelemelisiniz.
- Bir diğer husus ise mesleğe göre onay söz konusu olmasıdır. Ülkenin o alanda ihtiyacı varsa işlemler çok daha hızlı şekilde yürütülmekte ve çalışma izinleri daha kolay çıkmaktadır. Çalışmak istediğiniz ülkeler Avrupa Birliği çatısı altındaysa işiniz daha zor olacaktır. Bunun için Avrupa ülkelerinden birinde vatandaşlık hakkı olursa hiçbir şekilde sorun teşkil etmeyecek şekilde çalışmanız mümkündür.
Hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma şartlarını aşağı yukarı bu 4 madde ile sıralamamız mümkün. Ancak bu maddeler her ülke için yeterli değildir. Bazı ülkelerin zorluk kolaylık derecesine göre liste 7-8-9 maddeye kadar çıkabilir. Ama bu madde dünyanın her ülkesi için olmazsa olmazdır. Yani Türkiye’den bugün çıkıp kafanıza göre ben yarın şu ülkede avukatlık yaparım veya hukuk danışmanı olurum diyemezsiniz. Mutlaka vizeniz, denklik belgeniz, oturma ve çalışma izniniz ve mesleğe kabülünüz olmak zorunda. Aksi takdirde o ülkenin yasalarına göre ceza alabilir ve sınır dışı edilebilirsiniz.
Yurtdışında Avukatlık
Hukuk mezunu yurtdışında ne yapabilir sorunun belki de en klasik ve en kestirme cevabı avukatlık mesleğidir diyebiliriz. Zor ama bir o kadar da güzel olan avukatlığın ülke içerisinde çalışma düzeni oldukça iyi olsa da gelişim yönlü ilerleme için yurtdışında avukatlık daha iyi sonuç sunabilir.
Tabi her istediğiniz yerde mesleğinizi icra etmeniz söz konusu olamaz. Sosyal haklarınız da herhangi sıkıntı yoksa işiniz hem daha kolay hem de başvurular olumlu sonuçlanacaktır. Hukuk mezunlarının yurt dışında çalışma olanakları kısıtlamalardan dolayı oldukça imkansız halleri de beraberinde getiriyor.
Çalışmayı düşündüğünüz ülkede vatandaşlık başvurularını incelemeniz ve bu yönlü çalışmalar yapmanız gerekecektir. O ülkede ki diğer vatandaşların haklarını taşımanız ile birlikte işler çok daha uygun şekilde ilerleyecektir. Bunun dışında bazı ülkelerin politikaları çerçevesinde size geçici çalışma izni de verebilir. Meslek özellikleri arasında hukuk mezunlarına iş imkanları varsa yurtdışında avukatlık pasaportunuz uygun olduğunda mümkündür.
Mezuniyet belgesi geçerliliği de mutlaka olmalıdır. Önceliğiniz mutlaka gideceğiniz ülkenin kanunlarını incelemek ve uygunluğu denetlemektir. Verdiğiniz emeklerin boşa gitmemesi için tüm ayrıntıları incelemeniz iyi olacaktır
Belirtmeliyiz ki yurtdışında avukatlık yapmanın en büyük zorluğu gideceğiniz ülkenin kanunlarının, Türkiye’de eğitimini aldığınız kanunlarla örtüşmeme ihtimalinin yüksek olmasıdır. Yaşantı tarzı, din farklılığı, ahlaki ve somut değerler ülkeler arasında farklılık gösterebildiği için gittiğiniz ülkede adeta hukuk alanında sıfırdan başlamanıza ve kendinizi geliştirmenize etki edecek kadar büyük bir yük altına sokabilir. Şöyleki gideceğiniz ülke bir arap ülkesi ise şeriat kanunlarına, latin ülkesiyle Avrupa kanunlarına, Japonya, Kore gibi ülkeler ise uzak doğu kanunlarına ve yaşantı yapısına hakim olmanız, mesleğinizi başarılı bir şekilde yapabilmek adına çok ama çok önemlidir.
Makalemizde genel olarak hukuk mezunlarının yurtdışında çalışma olanakları, çalışma şartları, yurtdışında avukatlık nasıl yapılır gibi konuları ele almaya çalıştık. Daha fazla detaylı bilgiler için yorum bölümünden sorularınızı iletebilir ve detaylı bilgi sahibi olabilirsiniz.