İş güvenliği uzmanı olmak günümüzde oldukça önemli meslek kollarından birisidir. İş güvenlik uzmanı oldukça sorumluluk isteyen alan olduğu bilinmektedir. Doğru eğitim ve zamanında yapılması gereken güvenlik önlemlerinin alınması durumunda oldukça konforlu bir meslektir. Son dönemlerde artmaya başlayan iş güvenliği uzmanı mesleği hakkında kapsamlı bir içerik oluşturduk. İçeriğimizde İş güvenlik uzmanı nasıl olunur, iş güvenliği maaşları ve iş güvenliği uzmanlığı nedir gibi oldukça merak edilen soruları cevaplayacağız.
İçindekiler
İş Güvenliği Uzmanı Nedir?
İş güvenliği uzmanı; işçi sağlığını ve güvenliği alanında görev yapmak, gerekli sorumlulukları üstlenmek, çözüme kavuşturmak ve bu operasyonları yönetecek eğitimi almış kişilerin gerçekleştirdiği meslektir. Yani adından da anlaşılacağı üzere iş ve işçi güvenliğinden sorumlu kişilerdir. İş güvenlik uzmanları, mesleklerinin koşulları itibari ile oldukça önemlidir. Oluşabilecek olumsuz tabloyu öngörüp ona göre hareket etmektedirler. Bu sayede istenmeyen olaylar yaşanmaz. Genel olarak iş güvenlik uzmanları görevleri şu şekildedir:
- İşin Planlanması
- Risk Değerlendirmesi
- Teçhizat Durumunu Denetlemek
- Kişisel Koruyucu Ekipmanlarını denetlemek
- Çalışma ortamı gözetimi
- Makinelerin düzenli denetiminin sağlanması
- Organizasyonları yönetme ve yönlendirme
- İşçiler, temel güvenlik eğitimini vermek
- Oluşabilecek bir iş kazasında gerekli raporları hazırlamak ve işverene kazaların yaşanmaması için önerilerde bulunmak
Genel olarak iş güvenliği uzmanları görevleri bu şekildedir. Ancak mevzuatın yenilenmesi durumunda; gereklilikler değişebilmektedir.
Yaşam Koçu Nasıl Olunur? Maaşlarıİş Güvenliği Uzmanı Maaşı?
İş güvenliği uzman maaşı, günümüzde oldukça yüksek kazançlı maaşlardandır. Hafta içi maksimum 40 saat çalışan iş güvenliği uzmanları hafta sonu Cumartesi yarım gün, Pazar tam gün çalışmaktadır. Ayrıca iş güvenliği uzmanlar farklı alanlara bölünmektedir. Genel olarak iş güvenliği uzmanı maaşları şu şekildedir:
-
C Sınıfı Sertifikası Sahip İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
C sınıfı, Türkiye’de oldukça yüksek sayıda olan iş güvenliği uzmanlarıdır. C sınıfında olan bir iş güvenliği aylık ortalama olarak; 3.000 ila 4.150 ₺ ücret almaktadır.
-
B Sınıfı Sertifikası Sahip İş Güvenliği Uzmanı Maaş
B sınıfı sertifikasına sahip bir iş güvenliği uzmanı ortalama olarak; 4.000 ila 5.800 ₺ arasında maaş olmaktadır.
-
A Sınıfı Sertifikasına Sahip İş Güvenliği Uzmanı Maaşı
A sınıfı sertifikasına sahip bir iş sağlığı uzmanı ortalama olarak; 6.500 ila 9.000 ₺ arasında maaş almaktadır. Bu sınıfın maaşlarının yüksek olmasının sebebi ise A sınıfı iş güvenliği uzmanı bulunmasının oldukça zor olmasıdır. Meslekte oldukça seyrek bulunmaktadırlar.
Nasıl Yönetmen Olunur? Çalışma Şartları ve MaaşlarıKimler İş Güvenliği Nasıl Olunur?
İş güvenlik uzmanı olabilmek için birçok gerekliliğe ihtiyaç bulunmaktadır. Mesleğin oldukça zor ve önemli olmasından kaynaklı sıkı bir prosedür işenmektedir. Ayrıca A, B ve C sınıflarına bölünen iş güvenlik uzmanları farklı gerekliliklere sahiptirler. Uygulanacak prosedür de oldukça farklıdır. İş güvenliği uzmanı olabilmek için lisans ya da lisansüstü eğitim almanız gerekmektedir. Almış olduğunuz eğitimler ise şu bölümlerden olmalıdır;
- Mühendislik Fakültesi
- Fen – Edebiyat Fakültesi
- Teknik Öğretmenliği
- İş Sağlığı ve Güvenliği Teknikeri
Bu bölümlerden mezun olmuş kişiler; iş güvenliği uzman sınavına girerek, gerekli notları almaları durumunda görevlerine başlayabileceklerdir. Ayrıca gerekli Bakanlık, İş güvenli uzmanına eğitim verecektir. Peki, iş güvenliği uzmanları türüne göre nasıl uzman olunur?
Nasıl Pilot Olunur? Pilotluk Şartları-MaaşlarıA Sınıfı İş Güvenliği
- A sınıfı iş güvenliği uzmanı, günümüzde en nedir bulunan iş güvenliği uzmanlarıdır. A sınıfı iş güvenliği uzmanı olabilecek kişiler şu şekildedir:
- B sınıfına ait iş güvenliği belgesi ile en 4 yıl görev yapmış olmalıdır.
- İş sağlığı ve Güveliği programlarında doktora yapmış olan teknik alamanlar.
- İş Sağlığı ve Güvenliği Genel Müdürlüğü’nde 10 yıl görev yapmış uzmanlar.
- B Sınıfı eğitimini tamamlamış kişiler.
B Sınıfı İş Güvenliği
- C Sınıfına ait iş güvenli uzmanlık belgesiyle en az 3 yıl görev yapmış kişiler.
- İş sağlığı programında yüksek lisan eğitimi almış kişiler.
- İş Sağlığı ve Güvenliği alanında teftiş yapmış mühendis veya müfettiş yardımcıları
- B Sınıfı eğitimini tamamlayanlar.
C Sınıfı İş Güvenliği
- C sınıfı ile ilgili yapılan eğitimlerde tam donanımlı olunması.
- Mühendislik ve mimarlık fakültesi olan kişiler.
- İş sağlığı ve Güvenliği alanında müfettiş yardımcılığı yapmış kişiler.
- Gerekli eğitimleri tamamlamış kişiler.