Site icon Parasal Çözümler

İsim Ve Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır?

İsim Ve Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır?

İsim Ve Soyisim Değişikliği Nasıl Yapılır?

İsim ve soyadı kişinin ailesi tarafından konulan ve toplumda tanınmasını, diğer bireylerden ayırt edilmesini sağlayan önemli unsurlardandır. Bu sebeple kişilerin keyfine göre isim ve soyismini değiştirmemesi temel kural olarak kabul edilmiştir. Ancak bazı hallerde Türk Medeni Kanunumuzdaki bu katı kural esnetilmiştir. Örneğin hayatı tehlikede olan bir kişi kimliğini gizlemek için veya kendine yeni bir hayat kurmak isteyen bir kişi bu kuraldan yaralanabilir.

Türk medeni kanunu isim ve soyadının değiştirilmesi veya düzeltilmesine ilişkin kişilere sadece bir defaya mahsus olmak üzere dava hakkı tanımıştır.

İçindekiler

İsim Ve Soyisim Değişikliğinde Aranan Şartlar Nelerdir?

Türk Medeni Kanunumuz isim değişikliğinde haklı sebepler olması durumunda kişinin isim ve soyismini değiştirebilmesiyle ilgili olarak genel bir tanım yapmıştır. Fakat bu tanımda hangi durumlarda isim değişikliği yapıldığı açıkça belirtilmediği için bizlerde incelediğimiz içtihatlar ve mahkeme kararları doğrultusunda hangi hallerin haklı sebepler sayılacağını sizler için listeledik.

İsim Değişikliği Davası Nereye Açılır?

İsim değişikliği yapmak isteyen kişi ikametgâh ettiği yerdeki mahkemeye isim değişikliği davası açabilir. İsim değişikliği davasında sadece davacı taraf bulunur bu da ismini değiştirmek isteyen kişidir. Davada davalı taraflı taraf bulunmamakla beraber çekişmesiz bir dava olması sebebiyle sulh hukuk mahkemesi tarafından görülmesi gereken dava asliye hukuk mahkemesi tarafından görülmektedir.

İsim Değişikliği Dava Masrafları Ne Kadar Tutar?

Dava masrafları mahkemede dinletilecek şahit sayınca değişiklik göstermektedir. Örneğin sadece yazım yanlışından doğan isim veya kişiyi toplumda gülünç duruma düşürecek sebeplerle açılan davada tanık dinlenmesine gerek yoktur sadece 55 liralık bir harç tutarı ödemeniz gerekmektedir. Diğer sebeplerden dolayı ismini değiştirmek isteyen kişi mahkemede en az iki tanık dinletmek zorundadır ve 150-200 lira bir harç masrafı karşısına çıkmaktadır.

Soyadı Değişikliği Sonucunda Hangi Kişilerin Soyadı Değişir?

Kişinin soyadını değiştirmesi durumunda baba, anne ve kardeşlerinin soyadında herhangi bir değişiklik olmaz fakat soyadının değiştirmek isteyen kişi erkek ve evliyse soyadının değişmesi durumunda eşi ve çocuklarının soyadı da değişikliğe uğrar.

Soyadını değiştirmek isteyen kişi kadınsa ve aynı zamanda evliyse soyadının değiştirebilmesi için eşinden boşanmış olması veyahut eşinin vefat etmiş olması gerekmektedir. Aksi hallerde kişi soyadı değişikliği için mahkemeye dava açamaz.

İsim değişikliği hakkında görülen davalarda nüfus memuru ve Cumhuriyet savcısı bulunmak zorundadır.

Dava sonucunda kişinin ismi değişirse hâkim bunu nüfus memurluğuna bildirir ve yerel gazetede ilan ettirir.

İsim ve Soyisim değişikliği hakkı kişiye sadece bir defaya mahsus bir hak olduğu için kişi değiştirdiği ismini kullanmak istemese bile tekrar mahkemeye başvuramaz.

Yapılan son düzenleme ile harf değişikliği ve noktalama yanlışlarından doğan hataların düzeltilmesi için dava açmaya gerek kalmamıştır. Kişinin bağlı bulunduğu nüfus müdürlüğüne dilekçe vermesi yeterlidir.

İsim Ve Soyisim Değişikliği” ile ilgili sorularınız ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Yaşımı Nasıl Büyütebilirim Veya Küçültebilirim?

Doğum Tarihi Nasıl Düzeltilir? Yaş Büyütme Küçültme

Exit mobile version