Site icon Parasal Çözümler

Kardeşten Miras Kalır Mı?

Kardeşten Miras Kalır Mı?

Kardeşten Miras Kalır Mı?

Miras, bir insanın ölümünden sonra ondan geriye kalan tüm taşınır ve taşınmazlar olarak nitelenebilir. Miras hukuku kapsamında ise geriye kalan malların geriye kalan mirasçılar arasında paylaşılması için belli oranlar belirlenmiştir. Bu oranlara ve uygulanan mirasçı sıralamasına göre mirasın verilmesi sağlanır. Mirasın anne, baba, kardeş, eş veya çocuklar arasında nasıl paylaştırılacağına dair ise bazı kafa karışıklıkları yaşanabilir. Bunun olmaması adına bu konuda belirlenmiş kurallara sadık kalınır. Kardeş mirası kime kalır sorusunun cevabı ise sıklıkla merak edilenler arasında yer alır.

İçindekiler

Kardeşten Miras

Kardeş mirası kime kalır sorusunun cevabı aslında kardeş miras payı olarak düşünülmelidir. Kardeş miras payı belirlenen koşulların oluşması halinde kardeşe miras kalıp kalmayacağına göre değişiklik gösterir. Bundan dolayı ölen kişinin geriye kalan mirasçılarının sıralaması takip edilerek kardeş miras payı olup olmadığı anlaşılır.

Eş ve Çocukların Durumu

Kardeş mirası kime kalır sorusunda ilk olarak bahsedilen kişinin eşinin ve çocuklarının olup olmadığına bakılmalıdır. Vefat eden kişinin eşinin miras üzerindeki hakkı 1/4 olarak belirlenmiştir. Geriye kalan haklar ise çocuklar arasında eşit olacak şekilde paylaştırılır. Çocuk sayısı bu oranın herhangi bir şekilde değiştirilmesine neden olmaz.

Anne ve Babanın Yaşaması Halinde

Kardeş mirasçılığı konusundan bahsedebilmek için öncelikle anne ve babanın yaşayıp yaşamadığına bakmak gerekir. Yasal olarak ölen kişinin çocuklarının ve eşinin olmaması durumu değiştirebilir. Ölen kişinin mal varlığı dağılımında sadece eş olması durumunda mirasın yarısı eşe verilir. Kalan yarısı ise ölen kişinin anne ve babasına aittir. Bunun olması için eşin yaşaması, henüz çocukların olmaması ve anne babanın da mirasçı listesinde yer alması şartı aranır. Aynı koşullarda anne ve babanın hayatta olmaması halinde ise kardeş mirasçılığı olasılığı görüşülebilir.

Anne ve Babanın Yaşamaması

Aynı durumda anne ve babanın yaşamaması gibi bir olayda anne ve babanın yerine büyük anne ve büyük baba mirasçı olacaktır. Böyle bir olasılık ortaya çıktığında eşin mirastan alacağı pay 3/4 olarak belirlenir. Geriye kalan kısım ise büyük anne ve büyük babaya kalır. Bir önceki nesilden anne ve babaya kalması anlamına gelir. Yine de kardeş mirasçılığı olasılığı ortaya çıkmaz.

Sadece Eş Olması

Anne ve babanın hayatta olmaması, büyük anne ve büyük babanın da aynı şekilde hayatta olmamasına karşılık sadece eşin hayatta olması olasılığı da bulunabilir. Bu durumda dayı, amca, hala ve teyze mirasçı olarak kabul ediliyor. Eşin yaşaması ve çocukların olmaması halinde ortaya çıkan durum bu şekilde özetlenebilir. Bu aile büyüklerinin de ölmesi olasılığında ise bu kişilerin çocukları mirasçı kabul ediliyor. Yine de kardeş mirasçı olarak hal alamıyor. Eşin de olmaması halinde miras hakkı tamamen devlete geçiyor ve devlet mal varlıklarına el koyuyor.

Kardeşten Miras Kalır Mı” konusu ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler

Çocuksuz Eşlerin Mirası Kime Kalır?

Exit mobile version