Site icon Parasal Çözümler

Kaz Çiftliği Kurmak. Nasıl Kurulur? Maliyeti ve Kar Marjı Nedir?

Kaz Çiftliği Kurmak

Kaz Çiftliği Türkiye’de son dönemlerde hızla artan yeni sektörler arasında yer almaktadır. Meslek Dünya’da oldukça yaygın olmasına rağmen, Türkiye’de de yeni, yeni şekillenmektedir. Kaz çiftliği kurmak,  günümüzde oldukça kârlı işler arasında yer almaktadır. Metnimizde Kaz çiftliği kurmak için gerekli belgeler, Kaz çiftliği nasıl kurulur ve Kaz çiftliği Kâr marjı gibi merak edilen soruların cevaplarını sizlere vereceğiz. Aklınızda kârlı ve yeni bir iş kurma fikriniz varsa metnimizi okumanızı öneririz.

Hayvan Çiftliği Açmak İçin Gerekli Prosedür Nelerdir?

İçindekiler

Kaz Çiftliği Nedir?

Kaz çiftliği, temel olarak kaz yetiştirilmesi, bakımını sağlayan yerdir. Çiftliğin olmasının amacı; kazların bakımını sağlayarak, belirli bir doygunluğa getirip, satışı sunmaktır. Satışa sunulan ürünler arasında Kaz ve Kaz eti bulunmaktadır. Aynı zamanda Kaz yumurtaları da oldukça rağbet görmektedir. Yani genel olarak bakıldığında bir tavuk çiftliğinden herhangi bir farkı yoktur. Sektörün Türkiye’de yeni, yeni temellerinin atılması ve arz-talep noktasının verimli olmasından kaynaklı yükselişe geçmektedir.

Türkiye’de Kaz Çiftliği

Türkiye’de kaz çiftliği, hızla büyüyen sektörler arasında yer almaktadır. Türkiye’de kaz çiftliği sayısı ortalama olarak 1.000’e yakındır. Çiftlikleri hemen, hemen hepsi yerli halkın kendi çabalarıyla kurduğu yerlerdir.  Endüstriyel olarak büyüyen ve güçlenen bir çiftlik, Türkiye’de bulunmamaktadır. Bulunan çiftliklerde daha çok geleneksel yöntemlerle işlenmektedir. Ayrıca kaz çiftlikleri Türkiye’nin tüm coğrafyasına dağılmamıştır. Ancak yavaş, yavaş birçok şehir’de çiftlikler kurulmaya başlamıştır. Türkiye’de kaz çiftlikleri genel olarak bu şehirlerde gerçekleşmektedir:

 

Türkiye’de aktif olarak bu şehirlerde kaz çiftlikleri bulunmaktadır. Yukarıda verilen şehirler, dışında da ‘Kaz çiftliği kurulmamasını düşünmemeniz gerekir. Sadece bu şehir’deki yerli halkı öncülük getirerek, çiftlikleri kurmuşturlar. İlerleyen yazımızda ‘’Kaz çiftliği nerelerde kurulur?’’ Sorusun cevabını vereceğiz.

Bıldırcın Yetiştiriciliği Teşvik-Maliyet ve Kar Marjı

Kaz Çiftliği Nasıl Kurulur?

Kaz çiftliği kurmak, tavuk çiftliği kurmaktan farksızdır. Temel olarak Kaz’ın bakımını gerçekleştirebileceğiniz bir arazinizin olması kafidir. Genel olarak Kaz çiftliği kurma aşamaları şu şekildedir:

Kaz çiftliği kurmanız için ilk olarak çiftliğin konumunu, arazinin oluşumuna dikkat etmeniz gerekir. Bilindiği gibi Kaz’lar, oldukça dayanıklı canlılardır. Ancak çiftliğinizin bilinirliği, ulaşımı ve Kaz’ların doğal alanlarda yaşıyor olmaları da önemlidir. Bu yüzden kaz çiftliğini, doğal bir konumda olmasına dikkat edin. Kaz çiftliklerinin kurulmasında en büyük hatalardan birisi de şehrin göbeğinde kurulmasıdır. Bu hatayı yapmamanızda fayda var. Çiftliğinizi şehir merkezinin dışında kurarsanız; hayvanlar doğal yaşamlarını yaşarlar bu durumda da sizlere en verimli kazancı sağlarlar. Dikkat etmeniz gereken bir diğer nokta; yırtıcı hayvanlardan uzak da olan bir arazi seçmeniz. Kazlarınızı Kurt, çakal, domuz gibi hayvanlardan korumanız gerekir.

Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?

Kazların barınacağı küsmelerde 1 Metre kareye, 2 Kaz düşecek şekilde olması gerekir. Kümeslerinizi oluştururken bu hesabı göz önünde bulundurmanız gerekir. Ayrıca kümeslerinize, hayvanların su ihtiyaçlarını karşılayabileceği sistemler bulunmalıdır.  Kazların sürekli hareket edebilmeleri ve otlayabilecekleri koşulları da göz önünde bulundurmanızda fayda var. Kazlar, hareketli bir yaşama sahip olmadıkları durumda; aşırı yağlanmaya sebep olurlar ve yaşamlarını yitirirler. Bu gerekliliklerden kaynaklı hayvanların otlayacakları yerler ve kümeslerin yerleri dikkatle seçilmelidir.

Kaz çiftlikleri için gerekli ekipmanların başında; soğuk havayı engelleyecek ısıtma sistemleri gelmektedir. Sert ve soğuk mevsimlerde hayvanların telef olmamaları için sıcak da tutmanız gerekir. Kazların, kuluçka dönemlerinde sağlıklı yavrular oluşturması için kuluçka sistemi kurmalısınız. Son dönemlerde modern kuluçka makineleri, piyasada yer almaktadır.

Dünya’daki tüm hayvan çiftliklerinden bir şart vardır; ‘’hayvana ne kadar iyi bakarsan, o kadar sana yumur verir. ‘’ Dünya’da birçok çiftliğe sahip olan alanında uzman isimler bu öneri de bulunmaktadır. Yani sizler hayvanların yaşam yerlerini temiz tuttuğunuzda, sağlıklı yemler verdiğinizde o kadar çok verimini görürsünüz. Bu yüzden hayvanların kümeslerini periyodik günler eşliğinde temizlemelisiniz. Ayrıca Kaz çiftliği için veteriner bulmalısınız. Veteriner, düzenli aralıklarla çiftliğe gelip, kazlarınızı incelemelidir. Kazlarınızın sağlık durumlarına göre sizlere uygun yem çeşitlerini sizlerle paylaşacaktır.

Hindi Yetiştiriciliği Yapmak Kar Marjı ve Maliyeti

Kaz çiftliği için yasal izinler almanız gerekir. İlk olarak çiftliğinizi kurduğunuz kentin belediyesine gitmeniz ve Kaz çiftliği ruhsat belgesi almanız gerekir. Aynı zamanda yine belediyeden Kümes kurma ve arazi izni almanız gerekir. Sonrasında Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığından hayvan yetiştirme çiftliği izni almanız gerekir. Bakanlık size onay vermesinin ardından düzenli aralıklarla hayvan numuneleri, sağlık ve hijyen açısından tam donanımlı olduğu tescillenmesi gerekmektedir. Bakanlık, kaz çiftliğinizden düzenli aralıklarda teftişe gelecek ve sizlerden örnek numune isteyecektir. Genel olarak belirlenen yasal izinleri almak kolaydı. Kaz çiftliği, Türkiye’de yeni bir sektör olmasından kaynaklı birçok makam tarafından desteklenmektedir.

Kaz Çiftliği Kurmak İçin Devlet Desteği

Kaz çiftliği kurmak için devlet desteği bulunmaktadır. Türkiye’de gerekli kurumlar, üretimi kalkındırmalarından kaynaklı tam donanımlı destek sağlamaktadır. Özellikle Kaz çiftliği gibi Türkiye’de oturmaya başlayan sektörler için ayrıcalıklı destekler sağlanmaktadır. Kaz çiftliği kurmak isteyen kişilere, KOSGEB destek vermemektedir. Halk arasında oldukça karmaşık olan bir bilgi bozukluğu bulunmaktadır. Çiftlik ve çiftçilik gibi işletmeler için Tarım ve Orman Bakanlığı destek sağlamaktadır. Kaz çiftliği desteğiniz için bu kuruma başvurmanız gerekir.

Tarım ve Orman Bakanlığı, Kaz çiftliği kurmak isteyen kişilere %75’e kadar destek ve 450 kredi sunmaktadır. Ayrıca genç bir işletmeciyseniz olanaklarınız daha da genişlemektedir. TKDK Kaz Çiftliği Hibe desteği sayesinde işletmeniz için maddi koşul yaratabilirsiniz. Kaz çiftliği devlet desteği her bireye verilmediğini belirtmekte fayda var. Genel olarak kaz çiftliği için devletten destek alamayacak kişiler şu şekildedir:

Yukarıda belirtilen koşulların herhangi birisine sahip değilseniz, Kaz çiftliği için devlet desteğine başvurabilirsiniz.

Koyun Yetiştiriciliği Maliyeti ve Kar Marjı

Kaz Çiftliği Maliyeti

Kaz çiftliği kurmak sanıldığı gibi yüksek bir yatırım ile kurulabilecek bir iş değildir. Elinizdeki imkanlara ve koşullara göre rahatlıkla bir çiftlik kurabilirsiniz. Elbette, imkanlarınızın ve yatırımlarınızın genişliği sizlere artı sağlayacaktır. Ancak, Türkiye’de 30 kaz ile başlayıp, 10 bin Kaz’a sahip olan birçok çiftlik işletmecisi bulunmaktadır. Genel olarak Kaz çiftliği maliyeti kalem hesabı şu şekildedir:

Yukarıda belirtilen giderler ortalama bir fiyatı yansıtmaktadır. Sizler kendi imkanlarınıza göre bu fiyatı daha yükseğe çıkartabilir ya da daha düşük bir fiyata çekebilirsiniz. Genel olarak kaz çiftliği maliyeti; 70.000 ₺ olarak belirlenmektedir.

Balık Çiftliği Kurmak Maliyeti ve Kar Marjı

Kaz Çiftliği Kâr Marjı Ne Kadardır?

Kaz çiftliği kâr marjı oldukça yüksek olduğunu belirtebiliriz. Ortalama olarak %100 ila %150 arasında bir kâr marjına sahiptir. Yani sizlere 1.000 mal olan yatırımdan; 2.000 ila 2.500 arasındapara kazanmanız mümkündür. Sektörde var olan konumunuzu güçlendirmeniz, satış potansiyelinizi yükseltmeniz ve yurtdışı satış yapmanız durumunda kâr marjı daha da yükselecektir.

Exit mobile version