İçindekiler
Kredi borcu devam eden evin alım satımı
Konut kredisi ile almış olduğunuz evinizi yada herhangi bir gayrimenkulünüzü satmak istiyorsanız yada bu durumdaki bir gayrimenkulü almak istiyorsanız, ancak bunun nasıl yapılacağını merak ediyorsanız detayları aşağıdaki yazımızda bulabilirsiniz.
İşin temelinde evin satışını yapıldığı anda eski kredinin de kapatılıyor olması yatmaktadır. Ancak bu krediyi kim kapatacak? Satıcı mı? Alıcı mı?
Kredili evin satışı birkaç yöntemle yapılabilmektedir.
Blokeli Çek Yöntemi ile Nakit Satış
- Bu yöntemde öncelikli olarak, evi satmak isteyen kişinin, satış yapılacak gün için bankaya olan güncel kredi borcu tüm kapama masrafları ile birlikte ne kadar olduğu öğrenilir. Örneğin satıcının 500.000 TL bedel ile satmak istediği bir evin bankaya borcu tüm kapama masrafı ile birlikte 300.000 TL olsun. (%2 Erken kapama bedeli dahil)
- Alıcı kişi kredi borcu dışında kalan 200.000 TL tutarı bankaya yatırır ve bu tutar karşılığında Bloke Çek alır. Bloke çek için bankalar ortalama binde 4 civarı bir masraf alırlar. Bankadan bankaya değişmekle birlikte bu rakam en fazla 1000-1500 tl civarında olabilmektedir. 200.000 TL için yaklaşık 800.000 tl masraf ödenir.
- Tapuda satış yapılarak ev ipotekli bir şekilde alıcıya devredilir ve karşılığında 200.000 TL tutarında bloke çek satıcıya teslim edilir.
- Daha sonra alıcı ve satıcı bankaya giderek kalan 300.000 TL tutarındaki kredi borcu alıcı tarafından ödenerek kredi kapatılır ve kredinin kapandığına dair ipotek fek yazısı alınır.
- Alıcı bu fek yazısı ile tapuya gider ve ipoteği kaldırır. (genellikle buna gerek kalmaz, bankalar otomatik olarak tapuya yazı gönderip ipoteği kaldırırlar. Alıcının sadece bir kaç gün sonra kontrol etmesi yeterlidir)
- Artık satıcının kredi borcu kapanmış ve evi satılmıştır. Tek yapması gereken, kendisine verilmiş olan bloke çeki bankaya vererek tahsil etmektir. Bloke çekin tahsilinden de bankalar ücret alırlar. (işlem masrafı ortalama 200-300 tl olup bankadan bankaya değişmektedir)
Kredisi devam eden evin tekrar kredi ile alınması
Bu yöntemde satış yapılan kişi de kredi çekerek satın alma gerçekleştirir.
Yine örnekler üzerinden gidecek olursak;
- Satıcı evini 500.000 tl bedel ile satmak istemiş olsun ve kalan kredisini kapatmak için gereken bedel ise 300.000 tl olsun.
- Evi satacağı kişinin 250 bin tl nakiti olsun ve kalan 250 bin tl için ise kredi çekecek olsun.
- Bu durumda alıcı kişi kendi bankasına kredi başvurusunda bulunur ve kredisi onaylandıktan sonra kendi bankasına giderek satıcının borcu olan 300 bin tl için kendi kredisi olan 250 bin tl dışında kalan 50 bin tl’yi hesabına yatırır, cebinde kalan 200 bin tl’yi ise satıcıya nakit ödemek üzere bekletir.
- Alıcının bankası, vermiş olduğu kredi karşılığında konuta 2. dereceden ipotek koydurarak evin satışı gerçekleşir ve alıcı kalan tutar olan 200 bin tl’yi satıcıya elden yada banka aracılığı ile öder.
- Alıcının bankası, kredi tutarı olan 250 bin tl’yi ve eksta 50 bin tl’yi satıcının bankasına gönderir ve kredi kapatılarak ipotek fek yazısı alır.
- Alıcının bankası, ipotek fek yazısını tapuya göndererek satıcının bankasının 1. derece ipoteğini kaldırır ve artık alıcı kişinin bankası 1. derece ipotek sahibi konumuna gelir.
- Böylelikle satıcı evini satmış, kredisi kapatılmış ve aradaki farkı da nakit olarak almıştır.
- Acılı ise evini resmi olarak almış, çektiği kredi tutarı direkt satıcının bankasına gitmiş ve ilk ipotek kalkmış olur.
Satıcının, konut kredisini bireysel krediye çevirmesi
Bu yöntem genellikle kredinin bitmesine az bir süre kalmışsa yada kredi tutarı çok az kalmışsa tercih edilmelidir.
Çünkü bu yöntemi seçtiğiniz taktirde hem kalan kredi anapara üzerinden erken kapama ücreti ödenir, hem de yeni çekilecek bireysel kredi için dosya masrafı ödenmesi gerekecektir.
- Bu sistemi seçen satıcı öncelikle kendi bankasına gider ve kalan kredi miktarı kadar bireysel kredi çekerek konut kredisini kapatır.
- Konut kredisi kapatılan ev için ipotek fek yazısı alınarak tapuya iletilir (genellikle bu işlemi banka yapar). Böylelikle evin üzerindeki ipotek kalkar ve satışına engel bir durum kalmaz.
- Alıcı ister nakit, ister kredili olarak evin satışını alabilir.
- Bu yöntemde genelde %2 kredi erken kapama ücreti ve %1 bireysel kredi ücreti ödendiği için bu masraf göz önünde bulundurularak işlem yapılmalıdır.
Tapu masrafları ile ilgili kafanızdaki tüm sorular için bu linki kullanabilirsiniz.
5 yıldan önce satılan gayrimenkuller için ne kadar vergi ödenmesi gerekir? Tüm bilgiler bu linkte..
Sorularınız ve detaylı bilgi almak istediğiniz konularda bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenerek takipte kalmanızı umuyoruz.