İçindekiler
Kuveyt’te Çalışan Yabancıların Dikkat Etmesi Gereken Hususlar
Gerek çalışmak için gerekse turizm amaçlı Kuveyt’e gidecek kişilerin bilmesi ve dikkat etmesi gereken bir çok nokta bulunmaktadır. Bunlar bazen kültürel farklılıklar, bazen ekonomik farklılıklar, beslenme şekli, ülkenin gelişmişlik düzeyi, iklim farklılıkları gibi daha bir çok madde sayılabilir.
Kuveyt, Türklerin özellikle çalışmak için tercih ettiği en önemli ülkelerden birisidir.
Ülkenin oldukça yüksek milli geliri, yabancı çalışanlara hatırı sayılır dolgun ücret imkanları sağlamakta ve iyi bir gelecek için hem çalışıp hem kısa zamanda çok birikim yapmak isteyenler için cazibe merkezi olmasını sağlamaktadır.
Kuveyt’e hangi amaçla gidilirse gidilsin bilinmesi gereken belli başlı ve en önemli noktaları kısa ve öz olarak aşağıda bulabilirsiniz;
Kültürel Farklılıklar
Her ülkenin kendine has belirli kuralları, gelenek ve görenekleri vardır. Bazen çok iyi niyetle yapılan bazı davranışlar ilgili ülkede farklı anlamlara gelebilmekte ve yanlış anlamalara sebep olabilmektedir.
Özellikle iş adamları ve Kuveyt’e çalışmak için gideceklerin dikkat etmeleri gereken bazı önemli davranışları aşağıda madde madde görebilirsiniz;
-
- Kuveyt vatandaşları iş yapacakları kişilere koşulsuz şartsız güvenmek isterler. Mümkünse araya bir tanıdığın sokulması yada referans gösterilmesi işleri kolaylaştıracaktır. Tanımadık kişiler ile iş yapmak ilk başlarda oldukça zorlayıcı olabilmektedir.
- Görüşmeler mümkün olduğu kadar yüz yüze yapılmalıdır. Taraflar birbirlerini tanıdıktan sonra illa bir araya gelmelerine gerek yok tabi ama ilk başlarda tüm görüşmeleri karşılıklı yapmakta fayda var,
- Yapılan tüm görüşmelerin daha sonra yazılı olarak kayıt altına alınması ilerde yaşanabilecek bir sıkıntıda işe yarayacaktır.
- Kuveyt vatandaşları randevu saatlerine pek sadık değildirler, olası gecikmelere hazırlıklı olunmalı,
- Görüşmelerde direkt konuya girmek yerine önden kişisel yada başka konulardan konuşmayı severler,
- Toplantıların biraz ağır ilerlemesi bazen size sinir yapabilir ancak onlar için normaldir.
- Aile değerlerine önem verirler. Ailevi meseleler işle ilgili süreçlerde aksamaya neden olabilmektedir,
- Eşleri ile ilgili konuları konuşmak istemezler,
- Erkekler ile tokalaşılabilir ama kadınlar ile tokalaşmaya çalışılmamalıdır, onun yerine elinizi göğsünüze doğru götürüp hafifçe öne doğru eğilir gibi yapmak yeterli olacaktır,
- İlk selamlamada “Es Selamu Aleykum” denir. İlk selam onlardan gelirse, “Ve Aleykum Selam” şeklinde karşılık verilir,
- Misafirperverlik konusunda Türklere yakın davranış sergilerler. Sizi evlerine yada dışarıda yemeğe davet etme ihtimalleri yüksektir,
- Yemeklerini genellikle elleri ile yerler. Gerek elleriyle gerekse çatal-kaşık kullansınlar, her zaman sağ elleri ile yemek yerler. Sol ellerini yemek boyunca kullanmamaya özen gösterirler,
- Ramazan ayında dışarıdaki tüm restoranlar iftar saatine kadar kapalı olur. Dışarıda yemek yemek, sigara içmek hoş karşılanmaz.
- Cuma günü onlar için kutsal olup mümkünse o güne herhangi bir iş programı almak istemezler,
- Diğer hafta içi günlerde namaz saatlerinde kesinlikle çalışılmaz, mutlaka namaz için vakit ayrılır,
- Kadınları genellikle kapalıdır. Ancak yurt dışından gelen kadınlarda kapanma gibi bir zorunluluk yoktur. Mümkünse biraz da muhafazakar bir giyim tarzı seçmeli ve dikkat çekmeyecek kıyafetler tercih edilmelidir,
İklimsel Farklılıklar
Kuveyt, kuzey yarım kürede bulunduğu için mevsim geçişleri açısından Türkiye ile benzerlikler gösterir. Yani Türkiye’deki yaz dönemi ile aynı dönemde çok aşırı sıcak, kış döneminde ise ılık ve serin bir havası vardır.
Kışın en yüksek sıcaklık 20 derece, en düşük sıcaklık 0 derece olup ortalama sıcaklık değeri 10-20 arasındadır.
Yaz döneminde ise sıcaklıklar 60 dereceye kadar çıkabilmekte ve ortalama 40-50 derece civarlarında seyretmektedir.
Kurak bir iklime sahiptir, çöl etkisinden dolayı zaman zaman kum fırtınaları çıkabilmektedir.
Özellikle kalp, tansiyon, solunum yolu hastalıklarına sahip kişilerin çok iyi düşünüp gidecekleri zamanı ona göre belirlemeleri gerekmektedir.
Kuveyt’te çalışma saatleri ve resmi tatiller
Kuveyt’te çalışma saatleri resmi kurumlar ve özel sektör için farklılık gösterebilmektedir;
- Özel sektör Cuma günü tatil yapar, diğer günler 7:00 de başlayan mesai 20:00 de biter. Ancak öğlen arası çok sıcak olduğu için 4 saat ara verilir. 12:30-16:30 arası tatildir.
- Bankalar hem cuma hem cumartesi kapalıdır. Diğer günler ise 8’de başlayan mesai akşam 7’de biter ve yine öğlen arası 4 saat tatildir.
- Resmi kurumlarda çalışma süresi daha kısadır. Ramazan dönemi hariç 7:00-14:00, (kış döneminde 7:30-14:00) Ramazan ayında ise 10:00-13:00 arası çalışılır.
Resmi tatilleri aşağıdaki gibidir;
- 25 Şubat – Milli Bayram,
- 26 Şubat – Bağımsızlık Günü,
- Kurban Bayramı (Türkiye ile aynı tarihte – 4 gün )
- Ramazan Bayramı (Türkiye ile aynı tarihte – 3 gün )
- Mevlid Kandili (Türkiye ile aynı tarihte – 1 gün )
- Miraç Kandili (Türkiye ile aynı tarihte – 1 gün )
- Hicri Yılbaşı (Türkiye ile aynı tarihte – 1 gün )
- Miladi Yılbaşı (Türkiye ile aynı tarihte – 1 gün )
Kuveyt’te çalışmak isteyen kişiler için ülkedeki ekonomik durum, sosyal hayat şartları ve iş fırsatları için aşağıdaki yazımızı da okumalarını öneririz.
Kuveyt’te ekonomik ve sosyal yaşam ile Türkler için iş fırsatları
Girişimciler için Kuveyt Ekonomisi
Kuveyt’ten ne alınır, Kuveyt’e ne satılır?
Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konulara aşağıda linkten ulaşabilirsiniz.
Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler
Kuveyt ile ilgili daha fazla bilgi sahibi olmak isterseniz bize aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.
Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenerek takipte kalmanızı umarız.