Pikan cevizi yetiştirerek para kazanacağınızı biliyor muydunuz? Son dönemlerin en ilgi gören mesleklerinden birisi de Pikan Cevizi Yetiştiriciliği. Son yıllarda arz – talep ilişkisinin patlaması ve kozmetik ürünlerinden kullanılmaya başlayan pikan cevizi, gün geçtikçe değerini arttırıyor. Metnimizde pikan cevizi yetiştirerek nasıl para kazanılır ve pikan cevizi yatırım maliyeti gibi soruların cevaplarını vereceğiz. Ayrıca pikan cevizi kâr marjını da paylaşacağız.
İçindekiler
Pikan Cevizi Nedir?
Pikan cevizi, standart cevizlere nazaran daha lezzetli ve daha kalsiyum oranı yüksek bir yiyecektir. Son dönemlerde birçok ürün içerisinde kullanılması ve toplum arasında popülerliği artmıştır. Standart ceviz ile pikan cevizi farkları arasında ilk dikkat çeken noktalar şu şekildedir:
- Pikan cevizi, standart cevize göre %10 ila %15 arasında daha fazladır
- Pikan cevizi, bünyesinde tereyağı tadını anımsatacak minerallere sahiptir
- Pikan cevizi, standart cevize göre çok daha sağlıklıdır
- Pikan cevizi, gevrektir
Pikan cevizi, kendine has tadı ve biricikliğinden kaynaklı standart cevizlerden çok daha pahallıdır. Halk arasında bu cevizin pek bilinmemesinin sebebi de budur. Ancak gurme tadında lezzet hassasiyetlere sahip olan kişiler, bu iki ceviz türü arasındaki farkları rahatlıkla anlamaktadır.
Türkiye’de Pikan Ceviz Yetiştiriciliği
Türkiye’de pikan ceviz yetiştiriciliği gün geçtikçe büyüyen sektörler arasında yer almaktadır. Arz – talebin ivme yükselmesi, bu sektöre olan ilgi ve girişimi arttırmıştır. Ancak ceviz yetiştiriciliği ciddi bir zaman ve emek istemesinden kaynaklı; sektöre yönelen kişiler yatırım hedeflidir. Bilindiği gibi ceviz yetiştiriciliği 6 ila 12 yıl arasında gerçekleşen bir süreçtir. Yani yaptığınız yatırımın meyvesini yıllar sonra alırsınız. Bu yüzden de sektöre giren birçok kişi, zaman – yatırım mantığı ile organizasyonlar yönetmektedir.
Pikan ceviz yetiştiriciliği, Türkiye’nin Akdeniz ve Ege bölgelerinde sıklık yapılmaktadır. Bu bölgelerin iklim koşulları ve toprak yapıları cevizler için bulunmaz Hint kumaşıdır. Standart ceviz yetiştiriciliği yapan kişiler, ekstra olarak da pikan cevizi yetiştiriciliği yapmaktadır. Her iki ceviz türünün de temel ihtiyaçlarının aynı olmasıdır. Yani 5 dönümlük bir arazinin yarısına standart ceviz, diğer yarısına da pikan cevizi ekebilirsiniz. Her iki ceviz de sizlerden temel olarak ayni ilgiyi ve bakımı isteyecektir. Bu yüzden rahatlıkla iki çeşit cevizi yetiştirebilirsiniz.
Pikan Cevizi Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Pikan cevizi yetiştiriciliği yapılması için ilk olarak gerekli yerlerden gerekli izinlerin alınması gerekmektedir. Ardından çeşitli bir piyasa analizi yapılması, organizasyonu oluşturulması ve eylem haline geçilmesi gerekir. Ancak pikan ceviz yetiştiriciliği bilinmesi gereken durumlardan birisi de yatırımlarınızın karşılığının uzun bir zaman dilimine yayılmasıdır. Ekiminizin ardından minimum 6 yıl sonra para kazanmaya başlayacağınızı unutmayın. Pikan cevizi yetiştiriciliği nasıl yapılır? Sorusunun cevabını listeleyerek, aktaralım:
-
Arazi Seçimi
Pikan cevizi ekimlerinizi gerçekleştireceğiniz için bir araziye ihtiyacınız vardır. Ancak küçük bir öneri vermek gerekirse, kiranın ucuz olduğu varsa da kendi araziniz üzerine ekim yapmalısınız. Ayrıca ceviz ekmek için temel olarak düz, saf ve açık alanlı araziler tercih edilmelidir. Bu arazi koşulları bulunuyorsa rahatlıkla ekim sağlayabilirsiniz.
-
Gerekli Ekipmanlar
Pikan cevizi ekmeniz ve bakımını gerçekleştirmeniz için çeşitli ekipmanlara ihtiyacınız vardır. Aslında temel olarak bu ekipmanlar minimum tutulabilmektedir. İlk olarak tüm arazinizi sulayacağınız bir sus sitemi yapmanız gerekir. Daha sonrasında ceviz ağaçlarının bakımı ve kesimi için ek aparatlara ihtiyacınız bulunacaktır.
-
Yasal İzinler
Pikan cevizi yetiştiriciliği yapmanız için yasal izinler almanız şarttır. Aksi taktirde başınız ağrıyabilir. İlk olarak arazinizin bağlı olduğu Belediye’den ruhsat almanız gerekir. Sizlere verilen ruhsat ile ekimlerinizde herhangi bir resmi prosedürün engeline takılmazsınız. Belediye izninin ardından Tarım ve Ormancılık Bakanlığına da bildiri yaparak, gerekli işlemleri yerine getirmeniz gerekmektedir. Bu süreçler oldukça hızlı ve sancısız geçtiği bilinmektedir.
Pikan Cevizi Yetiştirmenin Avantajları ve Dezavantajları Nelerdir?
Pikan cevizi yetiştirmenin birçok avantajı ve dezavantajı bulunmaktadır. Genel olarak pikan cevizi yetiştirmenin avantajları şu şekildedir:
- Oldukça kârlı bir iştir
- Bakımı oldukça basittir
- Günün her saati arazi ile ilgilenmeniz gerek yoktur
- Tarım ve Ormancılık Bakanlığı maddi – manevi destekte bulunmaktadır
- Yatırımlarınızın ilk hasat’ta rahatlıkla çıkartırsınız
- Arazinin büyük olmasına rağmen işçi çalıştırmadan bireysel olarak halledebilirsiniz
- İlk hasat’ınızı almanızdan sonra ceviz ağacı 150 – 200 yıl kadar ceviz vermeye devam edecektir
Pikan yetiştiriciliği avantajları bu şekildedir. Pikan yetiştiriciliği dezavantajları ise şu şekildedir:
- Ceviz ağacının yetişmesi ortalama 6 ila 12 yıl arasındadır
- İlk hasat’ınız için yatırım yapıp, diğer işlerinize devam etmelisiniz
- Muntazam ve planlı bir şekilde bakımı sağlanmaması durumunda ciddi zararlar getirecektir
- Doğru fidan seçimi ve arazi koşullarına göre gübre ve ilaçlar temin edilmelidir. Yani alanınızda bir miktar da olsa uzmanlaşmanız gerekir
- Ekiminizin ardından uzun bir süre bu alandan para kazanmayacaksınız
Pikan Cevizi Yetiştiriciliği Maliyeti
Pikan cevizi yetiştirmek maliyet açısından oldukça makul olduğunu söyleyebiliriz. Tabii arazi kendinize ait değilse ve kira ödemeniz durumunda; biraz maliyetli olacağı aşikardır. Ancak boşta kalan bir araziniz varsa pikan cevizi yetiştiriciliği yapmak oldukça mantıklı olacaktır. Genel olarak pikan yetiştiriciliği maliyeti şu şekilde olacaktır:
- Arazi kirası ortalama olarak: 000 ila 10.000 ₺
- Ekipman ihtiyacı: 500 ila 2.500 ₺
- Tohum temini: 000 ila 25.000 ₺
- Zaruri ihtiyaçlar: 000 ila 7.500 ₺
- Resmi giderler:000 ila 5.000 ₺
Pikan cevizi yetiştiriciliği için yatırım maliyeti ortalama olarak 30.000 ila 50.000 ₺ arasında olacaktır. Elbette iş potansiyelinize ve yatırımınıza göre maliyeti daha da yukarı çıkarabilir ya da daha minimal bir tutar sağlayabilirsiniz. Yukarıdaki gider tablosu ortalamayı baz alarak oluşturulmuştur.
Pikan Cevizi Yetiştiriciliği Kâr Marjı
Pikan cevizi yetiştiricili kâr marjının oldukça yüksek olduğunu söyleyebiliriz. Pikan cevizi belirli bir zümreye hitap etmesi ve uzun bir emek sonrası sofraya gelmesinden kaynaklı güçlü bir kâr marjı bırakmaktadır. Genel olarak pikan cevizi yetiştiricili kâr marjı; %150 ila %250 arasındandır. Yani 5.000 ₺ olarak yaptığınız yatırım sizlere minimum 15.000 ₺, maksimum 30.000 ₺ olarak gelecektir. Sektörün arz – talep ilişkisi ve seyrek üreticisi olmasından kaynaklı oldukça kârlı bir iştir.