Kariyer

Pilot Maaşları Ne Kadar? Türkiye ve Dünya Geneli Pilot Maaşları

Pilot Maaşları

2000’li yılların başından beri hızla büyümesini sürdüren havacılık sektöründe pilot ihtiyacı hiç bitmeden devam ediyor. Sektöre olan ilginin bu kadar fazla olması ve sektördeki boşluğu doldurabilecek yeni iş gücünün yetersiz oluşu, pilot maaşları üzerinde de etkisini devam ettirmektedir. Neredeyse tüm sektörler içerisinde en yüksek maaşlar pilotlara ödenmektedir.

2016 yılına kadar Türk Silahlı Kuvvetlerinde görevli bir çok pilot, sektördeki boşluğu fırsat bilerek askerlikten ayrılmış ve özel sektörde pilot olarak çalışmaya başlamıştır. Hatta, askeriyeyi bırakan bir çok pilotun özellikle yarbay ve albay seviyelerinde iken ayrılmış olmaları, askeriye içerisindeki FETÖ uzantıları dolayısı ile kurmaylığını alamamış askerlerden oluştuğu söylenmektedir.

Hal böyle olunca, kurmaylık alamayan – yani generallik yolu kapanan – askerler, özel sektördeki pilot ihtiyacını fırsat bilerek görevini bırakmış ve sivil hava yollarında göreve başlamışlardır.

2016 yılı darbe girişimine kadarki süreçte askeriyeden ayrılarak sivil hava yollarına geçen pilot sayısındaki artış bir süre sonra sektörün doyuma ulaşmaya başlamasına ve pilot maaşlarının da bu doğrultuda az da olsa düşmesine neden olmuştur.

Ancak 2016 yılındaki darbe girişiminden sonra Türk Silahlı kuvvetlerinden uzaklaştırılan çok sayıdaki FETÖ mensubu pilot subaylardan dolayı, TSK bünyesinde ciddi anlamda pilot eksikliği yaşanmış ve daha önceden kurumdan istifa edip özel sektöre geçen bir çok pilot tekrar geri çağrılmıştır.

Özel sektörde görev yapan eski asker pilotların bir çoğu bu çağrıyı dikkate alarak geri döndüğü için özellikle 2016-2017 yılları içerisinde sivil havacılık sektörü tekrardan pilot ihtiyacı duymaya başlamıştır.

Elindeki kaynağı kaybetmek istemeyen THY, Pegasus, Atlas, Onur, Sunexpress gibi hava yolları, tekrar çareyi pilot maaşlarını yükselterek mevcut personelini elinde tutmaya çalışmıştır.

Peki güncel pilot maaşları ne kadara yükselmiştir?

2016 yılına kadar 15.000-30.000 tl aralığında değişen kaptan pilot maaşları, yaşanan personel kayıplarından dolayı tekrar 20.000-40.000 tl aralığına yükselmiştir.

Türkiye’de, Avrupa ve Amerika ile hemen hemen benzer seviyelerde seyreden pilot maaşları, Arap ülkelerinde en yüksek seviyededir. Özellikle Qatar Hava Yolları ve Emirates, pilotlarına ve kabin memurlarına en yüksek maaşı ödeyen hava yolu firmalarıdır.

Yeni başlayan bir pilot Türk Hava Yollarında mesailer hariç yaklaşık 15.000 tl kazanırken, Pegasus ve Sunexpress’de maaşlar 13-14 bin tl civarlarındadır. Amerika’da yeni başlayan pilotlar yaklaşık 3-4 bin dolar alırken Avrupa’da özellikle en büyük havayolu şirketlerinden biri olan British Airways ve Lufthansa’da bu rakamlar 4.000 euro üzerindedir.

Pilot eksikliğinin bu derece yoğun yaşandığı Türkiye’de çok sayıda yabancı pilot çalıştırılmaktadır. Yabancı personele ödenen maaşlar çok daha fazla olduğu için, sektördeki sıkıntıyı gidermek adına, başta THY olmak üzere bir çok firma kendi pilot okulunu açarak ihtiyacı olan personeli kendisi yetiştirmeye başlamıştır. 

Eğitim ücretlerinin ortalama 100.000 euro civarında olduğu bu okullarda, mülakatı geçen personel, iş garantili olarak eğitime başlamakta ve eğitime harcadığı parayı çok kısa zamanda geri kazanmaktadır.

Siz de pilot yada kabin memuru olmak isterseniz, eğitimi nasıl alacağınız ile ilgili bilgi almak üzere aşağıdaki konu başlıklarına göz atabilirsiniz.

Sorularınız ve görüşleriniz için bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu