Site icon Parasal Çözümler

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Açılış Maliyeti – Giderleri – Vergileri

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur

Şahıs Şirketi Nedir?

Şahıs firmaları, tek bir kişi tarafından kurulan, işletme faaliyetleri tek bir kişi tarafından yürütülen ve borçtan-kardan-zarardan tek kişinin sorumlu olduğu küçük işletmelerdir. Şahıs firması kurmak ve kapatmak oldukça kolaydır. Şirket sahibi, tüm kişisel varlığı ile firmanın gider ve borçlarından sorumludur.

Şahıs şirketi kuruluşu için herhangi bir sermaye kısıtı gerekmez. Firmayı tek bir kişi temsil eder. Firma sahibinin başka bir kurum tarafından sigortası yok ise Bağ-Kur’lu olması zorunludur. SGK’sı olanlar için Bağ-Kur şart değildir.

İçindekiler

Şahıs Şirketi kurmak için gereken belgeler nelerdir?

Şahıs şirketi açılış maliyeti ortalama 400-500 tl civarında tutmaktadır.

Şahıs firması kurmak için gerekli şartlar tamamlanıp vergi levhası çıktıktan sonra yapılan masraflar ise genel olarak aşağıdaki gibidir;

Şahıs şirketi kurmak için gerekenler nelerdir?

Şahıs şirketi vergileri ve aylık giderleri nelerdir?

Şahıs şirketlerinde kuruluştan sonra her ay yada düzenli olarak yıllık ödenen vergiler ve genel giderler aşağıdaki gibidir;

  • Her ay Katma Değer Vergisi (KDV) (Aşağıda detaylı anlatılmıştır)
  • Çalışan var ise her ay SGK primi
  • İş yeri sahibinin başka sigortası yoksa her ay Bağ-Kur primi
  • Üç ayda bir stopaj vergisi (Aşağıda detaylı anlatılmıştır)
  • Üç ayda bir Geçici Vergi (Aşağıda detaylı anlatılmıştır)
  • Yılda bir yasal defter tasdikleri
  • Meslek odası kaydı var ise her yıl üye aidatı
  • Belediye Vergileri​
  • Mali müşavirlik ücreti

 Şahıs Şirketi vergi türleri nelerdir?

 Şahıs şirketlerinde 5 türlü vergi bulunmaktadır. Bunlar;

Kdv;

Yurt içinde satılan mal ve hizmet tutarının %18’i kadardır. Ancak gıda gibi bazı ürünlerde bu oran %8 yada farklı olabilir. Her ay, yapılan masraflar için ödenen kdv ile satışa yansıtılan kdv arasındaki farktır. Eğer ödediğiniz kdv, elde edilen miktardan fazla ise bir sonraki aya eksi olarak devreder. Elde edilen kdv, giderlere ait kdv miktarından fazla ise ilgili ay sonunda aradaki fark devlete ödenir.

Her ayın 24’üne kadar ödenen ve elde edilen kdv tutarı arasındaki fark ilgili ayın 26’sında Gelir İdaresine ödenir.

Geçici Gelir Vergisi;

Ocak ayı itibari ile 3 ayda bir yılda 4 sefer ödenir. Son 3 ay içindeki gelir ve gider dengesine bakılır. Gelirler giderlerden fazla ise, aradaki fark net kar olarak kabul edilir ve %15’i devlete vergi olarak ödenir. Net kazanç negatif ise zarar yazılır ve eksi bakiye bir sonraki döneme devredilerek o dönemki net kardan düşülür.

Gelir vergisi hesabında kullanılan net kazanç için, firma adına yapılan tüm masraflar gider gösterilebilir. Örneğin; personel giderleri, bakım onarım giderleri, telefon, internet giderleri, şahıs firması sahibinin şahsi aracının bakım, onarım, yakıt giderleri, cep telefonu masrafları, firma adına yapılan reklam giderleri…vb.

3 aylık geçici gelir vergisi oranı %15’dir. Mayıs-Ağustos-Kasım-Şubat aylarının 14’ünde ödeme yapılır.

Yıllık Gelir vergisi;

Gelir vergisi yıllık net kazanca göre hesaplanır. Geçmiş 1 yılık gelir vergisi hesap edilir. Net kara göre ödenmesi gereken vergi oranı aşağıdaki tabloda belirtilen şekildedir. Yıl içerisinde 3 ayda bir ödenen geçici gelir vergileri yıllık gelir vergisinden düşülerek kalan tutar devlete ödenir.

Şahıs şirketlerinde vergi oranı, kazanç durumuna göre %35’e kadar yükselebilir. Yıllık net kazanç 30.000 tl üzeri olacak ise limited şirket kurulması daha mantıklıdır. Limited şirketlerde vergi oranı her durumda %20’dir.

2017 YILI GELİR VERGİSİ DİLİMLERİ
13.000 TL’ye kadar 15%
30.000 TL’nin 13.000 TL’si için 1.950 TL, fazlası için 20%
70.000 TL’nin 30.000 TL’si için 5.350 TL, fazlası için 27%
70.000 TL’den fazlasının 70.000 TL’si için 16.150 TL,  fazlası için 35%

Stopaj Vergisi;

Stopaj vergisinin diğer bir adı da muhtasar vergisidir. Personelin brüt maaşından kesilen stopaj, iş yeri kira ise brüt kiranın %20’si oranında kira stopajı, avukat, muhasebeci, mimar vb. meslek gruplarının düzenlediği faturanın %20 oranındaki stopajı muhtasar vergisi altında ödenir. 3 ayda bir ödeme yapılır. Ancak yakında aylık ödeme sistemine geçilecektir.

Damga Vergisi;

Yukarıda sayılan 3 verginin her birisinin beyannamesi verilirken damga vergisi ödenir. Damga vergileri aşağıdaki gibidir;

Şahıs şirketi kurmanın avantajları

Şahıs şirketi nasıl kurulur? Şahıs şirketi kurmanın maliyeti nedir? Şirket kuruluşu ve Şahıs şirketi aylık giderleri nelerdir gibi tüm ilgili konularda bize her zaman aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Yeni iş kuracakların mutlaka aşağıdaki yazımıza da göz atmalarını öneririz;

Yeni iş Kurmak İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler

Exit mobile version