Site icon Parasal Çözümler

Sudan’da Çalışmak, Yaşam, İş Kurmak, Sudan’da Maaşlar

Sudan'da Çalışmak

Sudan’da Çalışmak, Yaşam, İş Kurmak, Sudan’da Maaşlar

Sudan’da çalışmak isteyen kişiler için kapsamlı bir şekilde hazırlanmış aşağıdaki yazıda,

İçindekiler

Sudan’ın Coğrafi Ekonomik ve Etnik Durumu

Sudan Afrika’da yer alan bir ülkedir ve Afrika’nın en geniş 3. Ülkesi olarak bilinmektedir. Ağırlıklı olarak siyahi insanların yaşamakta olduğu bir ülkedir.

Doğu Afrika’da bulunan Sudan ülkesi, 2011 yılında Güney Sudan’ın bağımsızlığını ilan etmesiyle ikiye ayrılmıştır.

Sudan’ın başkenti Hartum’dur ve ülkedeki konuşulan diller Arapça ve İngilizce’dir. Resmi dil Arapça olsa da halk arasında konuşulan eski ve yöresel diller de vardır.

Sudan ülkesinde Tropikal iklim bulunmaktadır. Nem yoktur ve hava oldukça kurudur.

Sudan’ın ekonomisi iki bölümden oluşmaktadır. Bu iki bölümde tarımla ilgilidir. Bunlardan birisi pamuk üretimi ve satışı diğeri ise tarım ve hayvancılıktır. Sudan’ın endüstriyel açıdan ekonomi kolları ise tekstil ve gıda maddeleridir.

Sudan’da Türkler İçin Yaşam Koşulları Nasıldır?

Sudan tipik bir Avrupa ülkesidir. Ağırlıklı olarak Araplar yaşamakla beraber farklı kültürlerden gelen insanlar da yaşamaktadır. Ülke kendi içinde ikiye ayrılmış durumdadır ve ülkenin bir bölgesinde yaşam koşulları diğerine göre oldukça ağırdır. Yine de tüm bunlara rağmen yabancılara karşı kötü bir yaklaşım içinde değildirler ama içki tüm ülke genelinde yasaktır. Ülke olarak insanlar sıcağın da etkisiyle olabildiğine yavaştır ve ağırlıklı olarak tek katlı evlerde yaşamaktadırlar.

Güney Sudan’da 90 günden uzun süre kalacak olanlar için oturum izni alınması gerekmektedir. Güney Sudan’da oturum vizesi almadan 90 günden daha fazla kalınması durumunda yasadışı göçmen statüsüne girilmektedir. Bu yüzden eğer 90 günden daha fazla kalınacak ise 1 yıllık olarak verilen izin alınmalıdır ve izin toplamda 3 günde halledilmektedir.

Sudan’da Ev Kiraları, Gıda, Giyim, Genel Yaşam Giderleri Ve Ulaşım Giderleri

Sudan’da yaşamak isteyenler için orada yer alan yaşam koşullarından da kısaca bahsetmek gerekir ise ortalama olarak 2 dolardan kahvaltı fiyatları başlıyor ve hiçbir zaman çok pahalı olmayan rakamlar mevcut.

Sudan’da ulaşım rakamları tek yönlü ulaşım 0.1 usd’den başlıyor. Aylık  toplu taşıma kartı 20 usd ve benzin fiyatları 0,25 usd’dir. Taksiye binmek isteyenler için ise rakam açılış fiyatı 0,25 usd’dir.

Aylık ev kiralarına baktığımızda ise tek odalılar başlangıç fiyatı 150 usd, 3 odalılar 250 usd, Elektrik su gibi genel ev giderlerine ortalama ödenen rakam aylık 20 usd civarında, Giysi fiyatları ise 15-20 usd’den başlayan rakamlar ile yükseliyor.

Türkler İçin Sudan’da İş İmkanları Nelerdir?

Sudan iş imkânları açısından bakıldığında son derece fazla iş olanağının olduğu bir ülkedir ve ülke çok sayıda yurt dışından göç almaktadır. Türkler de Sudan’da çok değişik alanlarda çalışmaktadır. Ağırlıklı olarak tercih edilen iş alanları, enerji, turizm ve inşaat sektörü olarak ifade edilebilir.

Sudan’da Çalışan Türkler İçin Ortalama Maaşlar

Sudan’da maaşlar ülkenin mevcut ekonomik gerçekliğinden dolayı orada bulunan yabancı firmalar açısından bakıldığında oldukça yüksektir. Firmalar Sudan’da nitelikli eleman çalıştırmak için oldukça yüksek rakamlar ödemektedirler. Örneğin doktor maaşları 4-5 bin dolar civarına kadar çıkabilmektedir.

Benzer bir durum mühendisler için de söz konusudur. Onlar da aylık 3 -4 bin dolar rakamlara orada her türlü masraf firmaya ait olmak üzere çalışabilmektedir.

Ama onun dışında oraya giderek ülkenin kendi firmalarında vasıfsız olarak çalışıldığında rakamlar oldukça düşüktür zira Sudan özünde fakir bir ülkedir ve kimi yasaklardan dolayı gelişim istenen düzeyde değildir.

Sudan’da Çalışmak İsteyenler Nasıl İş Bulabilirler?

Sudan’da çalışmak isteyenler bu alanda ülkemizin değişik noktalarında profesyonelce hizmet veren iş bulma kurumlarına başvurabilirler. Ama bunun yanında İŞKUR üzerinden de orada çalışmak için başvuru yapabilirler.

Bunun yanında yenibiris.com , kariyer.net gibi kariyer sitelerine de girildiğinde Sudan için arama yapıldığında karşınıza tüm iş olanakları çıkacaktır.

Yurt dışında faaliyet gösteren Türk firmalarına ise aşağıdaki başlıktan bakabilirsiniz;

Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları

Kendi İşini Kurmak İsteyenler Sudan’da Ne İş Kurabilir?

Sudan’da kendi işini kurmak için en ideal alan madencilik, inşaat ve turizmdir. Zira bu ülkede çok değişik madenler çıkarılmaktadır.

Bölgeye çok sayıda turist de geldiği için 5 yıldızlı otel açmak oldukça karlı bir yatırım olacaktır.

Buna göre bu alanlarda maliyetleri belirtmek gerekir ise şunlar söylenebilir;

Esnaf ve küçük yatırımcılar, bu ülkede özellikle Avrupalı ve Amerikalı yabancı çalışanlara yönelik kafe, restoran, büfe, market, kuaför, pastane… gibi dükkanlar açarak oldukça iyi paralar kazanabilirler.

Sudan’dan Ne Alınıp Türkiye’de Satılır?

Sudan’dan ülkemize resmi koşullar altında kahve, pirinç, hurma, mısır, susam, yer fıstığı, şekerkamışı getirilip satılabilecek gıda ürünleridir.

Develeri ile de meşhur olan Sudan’dan deve ve benzer hayvanlar getirilip satılabilir.

Demir, asbest gibi ürünler de bazı özel sektörlerde kullanılmak üzere ithal edilebilir.

Türkiye’den Ne Alınıp Sudan’da Satılır?

Tam tersi olarak Türkiye’den Sudan’a götürülüp satılabilecek ürünlerin başında giyim ürünleri ve muhtelif tekstil ürünleri gelmektedir.

Su, gazoz vb. tarzı içeceklerin de bu ülkede satışı yaygın bir biçimde yapılabilir zira ülke bu noktada oldukça fakirdir.

Benzer şekilde kozmetik ürünleri, kuru gıda, kuru yemiş gibi seçenekler de Sudan’a ihracat olarak değerlendirilebilir.

Kitap tarzı eğitime yönelik ürünler noktasında da ciddi bir açık vardır.

Ayrıca, imalat sektöründen her türlü ürün gönderilebilir.

Sudan’da çalışmak, yaşam koşulları ve ticaret olanakları ile ilgili daha fazla bilgi almak ve görüş bildirmek için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Sudan dışındaki ülkeler ile de ilgileniyorsanız aşağıdaki konular da sizin için ilgi çekici olabilir;

Kuveyt’te Türkler için iş fırsatları 

Türkmenistan’da yaşam ve iş fırsatları

Katar’da iş imkanları nelerdir?

Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

Ingiltere’de Çalışmak – Iş Bulmak – Maaşlar

Azerbaycan Iş Imkanları. Çok Kazanmak İsteyenlere…

Bahreyn’de Iş Kurmak. Bahreyn’den Ne Alınır? Bahreyn’e Ne Satılır

Kuveyt’ten ne alınır, Kuveyt’e ne satılır?

Exit mobile version