Site icon Parasal Çözümler

Süpermarket Açmak Maliyeti ve Kar Marjı 2020

Süpermarket Açmak

Süpermarket açmak düşünüldüğü kadar karlı bir iş mi? Riskleri nelerdir? Başarı oranı nedir gibi sorular pek çok girişimcinin kafasına takılır. Bakkal, orta ölçekli market, manav ve hatta aktarların dahi, en büyük rakibi olan süpermarketler günümüzde artık, hayatımızla öyle iç içe ki hemen hemen her mahallede bulunmaktadırlar.

Hatta bazı süpermarketler, süpermarketler zinciri haline dönüşerek tüm ülkeye yayılmış durumdalar.

Bu haliyle düşününce “Süpermarket açmak kazançlı mıdır? Süpermarket ciroları ne kadar?” gibi soruları kendimize sormadan edemeyiz. Bu nedenle süpermarket açmak ile  alakalı akla gelebilecek tüm soruları bu makalemizde cevaplayacağız.

İçindekiler

Süpermarket Açmak ve Riskler

Süpermarket açmak, bünyesinde oldukça fazla riskler barındıran, ancak başarılı olunduğunda çok fazla kar getirebilecek bir sektördür.

Bir süpermarket ile başlayıp, elde ettiği başarı ile onlarca hatta yüzlerce şubeye ulaşan süpermarketler bulunmaktadır. Bu durum aslında doğru politikalarla ne kadar karlı bir işin olduğunun göstergesidir.

Piyasaya Girmeden Önce Karşılaşılacak Sorunlar

Her ne kadar karlı bir olduğunu belirtsek de; sektöre yeni girmek isteyenler için piyasada çok fazla süpermarketin olduğunu belirtmek isteriz. Bu durum piyasanın nabzını yoklama fırsatı sektörden çıkışınıza neden olabilecek zorluklar içine sokabilir. Rakipleriniz sizin müşteri tutunmadan önce, kampanya ve indirim politikaları uygulayarak bitirme politikası içine girebilir. Rakipler bu işte başarınızın aynası olabilir.

İki büyük süpermarketin birbirlerine belli bir mesafeden önce yaklaştığını göremezsiniz. Yani bir Migros ve Carrefour gibi mağazaları yan yana göremezsiniz. Aynı şekilde BİM, A101, ŞOK Marketler gibi. Bunlar uzaklıklarını belli mesafede korurlar. Sermayesi güçlü süpermarketlerin birbirini bitirmesi çok zordur. Ancak siz yeni açılacak bir süpermarketin sermayesi rekabete karşı yarışamazsa, başarısız olma ihtimalini artıracaktır.

Çok bilindik süpermarketler, AVM’lerde ile çok rahatlıkla kendilerine yer edinebilmektedir. AVM’ler de açılan süpermarketler sermayelerine çok büyük katkı sağlarlar. Sermayesi güçlü olan bir süpermarketten de korkmak gerekir.

Peki hal böyleyken yeni açılan bir süpermarket kendine nasıl edinebilecek, riskler ile nasıl savaşacak. Ayrıca tecrübeli süpermarketlere karşı gücünü nasıl ispatlayacak hem birlikte bakalım.

Süpermarket Açmak Mantıklı MI?

Süpermarket Açarken ve Devamında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Süpermarketler, sıradan bir dükkan gibi küçük sermayeli yatırımlardan biri değildir. Büyük bir sermaye ve emek gerektirir. O yüzden oldukça akıllıca davranarak hareket etmek hayati derecede önemlidir. Bu nedenle süpermarket açarken ve akabinde yapılması gerekerler nelerdir inceleyelim.

Lokasyon

Öncelikle lokasyonda büyük bir süpermarket olup olmadığı konusunda araştırma yapılmalıdır. Kendisine karşı uygulanacak fiyat politikalarına karşı, daha güvende olabileceği, rakibin olmadığı lokasyonları tercih etmelisiniz. Büyük bir süpermarket veya market zincirleri lokasyon konusunda kendine daha fazla güvenir. Ancak siz yeni açacağınız süpermarket için rakibin az, sitelere yakın, işlek alanlar üzerinde tercihler yapın. Bulunduğunuz alanda bir süpermarket varsa ve sermayenize güveniyorsanız, rekabet için biraz daha cesur olabilirsiniz.

Yerel Süpermarketlere Dikkat

Bazı bölgelerde, oranın piyasasına özgü süpermarketler bulunmaktadır. Yani bir ilçede veya ilde kendisine zincir kurmuş bir süpermarket varken, çevre illerde veya ilçelerde hiç bir şubesi olmayabilir. Eğer süpermarket açmak istiyorsanız, bulunduğunuz ilçede yaygın bir süpermarket var mı detaylı olarak araştırın.

Bu yerel süpermarketlerin yapısını incelerseniz, o bölgeye has marketler olduğunu anlarsınız. Özellikle muhafazakar kesimin yaygın olduğu yerlerdeki süpermarketlerde alkollü içecek satışı dahi yapılmamaktadır. Genellikle bu marketler halk tarafından tutulur ve ciddi ciroların kazanılmasını sağlar. Hatta öyle ki ülke genelindeki herhangi bir süpermarketin cirosunu çok rahat geçebilirler.

Bu süpermarketlerin en büyük özelliği belirttiğimiz gibi kendi piyasasına çok fazla hakim olması, sahibinin tanınırlığı ve bölge esnafı ile entegre çalışmasından geçer. Bulunduğunuz il veya ilçe de bu tarz bir süpermarket varsa iki katı düşünmelisiniz. Çünkü yerel piyasada çok hızlı büyüyen bu tarz marketler, lokasyon olarak uzak bir yere market açsanız bile gün gelir sizin bulunduğunuz caddeye, sizden daha büyük bir şube açarak sizi iflasa sürükleyebilir.

Otopark

Süpermarket için bir otopark alanınız var mı araştırın. Araçların uygun park edebileceği bölgeleri tercih edebilirsiniz. Çevrenizde bir Süpermarket varsa bu süpermarketim otopark durumunda inceleyin. Otoparkı olan bir süpermarkete karşı ne kadar çok fiyat politikası uygularsanız uygulayın, başarı oranınız her zaman kampanya bittiği andan itibaren negatif etkilenmeye başlayacaktır.  İlk fırsatta müşteri sırf otopark sorunu yaşamamak için rakibinizi tercih edecektir. Bu arada araçla otoparka giden müşteride çoğunlukla yüklü alışveriş yapar.

Nüfus Yoğunluğu

Belli bir bölgede şubelerinizi zamanla arttırarak büyümeyi planlıyorsanız bu konudaki tavsiyemiz de mümkün olduğunca 50.000 ile 100.000 arası nüfusa sahip ilçelerden birini tercih etmeniz gerektiğidir. Ne çok büyük, ne çok küçük bir mecrada tanınırlığınızı ve şubelerinizi artırma ihtimaliniz çok daha fazladır. Ayrıca başarılı olursanız, bölgenize farklı süpermarketlerin girmesi riskine karşı daha kendinizi daha garantili hissedersiniz.

Kitleyi Tanımak

Süpermarket açmak üzere lokasyon tercihini yaptınız ve piyasada ekarte edebileceğiniz rakiplerinizin olduğunu  gördüğünüz veya hiç rakibinizin olmadığı bir bölgeyi tercih ettiniz. İş sadece bununla kalmıyor. Marketi açmadan önce mutlaka bir anket araştırması yapın. İnsanların satacağınız ürünlerde fiyat/kalite değerlendirmesi yapmasını sağlayın. Manevi kitlenin var olup olmadığını araştırın. Bunu uygun bir profil çizmeden hareket edersiniz, başlangıçta en büyük hatalardan birini yapmışsınız demektir.

Maliyet Tablosu

Lokasyonu belirlemeniz ve kitle analizinizi yapmanızdan sonra, bir maliyet tablosu çıkarmanız gerekmektedir. Bunun için mutlaka bir uzmandan yardım alın. Çünkü doğru bir maliyet analizi, bu işte yapılabilecek en önemli hamlelerden biridir. Giderlerinizi önceden belirleyin ve öngörülebilir bir esneme yapı bırakın. Yani 150.000 TL giderli bir bütçe hazırladınız. Siz her riske karşı elinizde 170.000 TL bulundurun. 20.000 TL sizin burada, ön göremediğiniz giderlerin bir sigortası niteliğinde olsun.

Ayrıca tamamen borçlanma yoluyla işletme kurmanız, beraberinde batma riskine karşı da çok büyük bir psikolojik baskıya yol açar. Sermaye konusunda mümkün olduğunca kendinize ait özsermayenizi kullanmanızı tavsiye ederiz. Maliyet analizi  ile ilgili konuları aşağıda detaylı olarak değineceğiz. Ancak öncesinde sermayenizin en az üçte ikisi kendinize ait olması gerektiğini belirtmek isteriz.

Devlet Desteği

Kuracağınız süpermarket ile ilgili bir devlet desteği alıp alamayacığınız hakkında araştırma yapın. Genellikle daha çok dükkan türü yerlere KOSGEB kredileri verilmektedir. Süpermarket hususunda da KOSGEB’i arayarak bilgi alın.

Jenerik bir market ismi ile güzel bir logonuz olsun. Halkın aklında kalıcı bir isim her zaman iyidir.

Kısa ve Orta Vadeli Eylem Planı

Maliyet tablonuzu çıkardınız ancak süpermarket açıldıktan sonraki ilk 3 ay, hatta 1 yıllık süre zarfı, sektörde en hayati olan dönemdir. Bu dönemde birincisi piyasayı yakından tanırsınız, ikincisi rakiplerinizin politikalarını görürsünüz. Bu dönemler bir çok süpermarketin zararına çalıştığı dönemdir.

Öncelikle kısa vadede,  1 haftalık ve 3 aylık arası bir aksiyon planı hazırlamalısınız. Bu plandaki başarıya göre orta vadede 1 yıllık eylem planınına hazırlanmalısınız.

İlk eylem planınız mutlaka tanıtım üzerine olmalıdır.

Ürün Tedariği

Tanıtım aşaması kadar, ürünlerin nereden tedarik edeceğiniz de çok önemlidir.  Çünkü süpermarketler; perakende satış sektörünün merkezini oluştururlar. Zaten çevresindeki pek çok bakkal, manav, baharatçı gibi dükkanları negatif yönde etkilemesi bu yüzdendir.

Buna bir örnek vermek gerekirse ; Bir toptancı 50 kiloluk bir bir ürünün kilosunu 5 TL’ye bakkala satmak yerine, 500 kiloluk ürünü 4 TL’ye süpermarkete satmayı tercih edebilir. Toptancının bir an önce elindeki malı çıkarma ve toplu olarak daha yüksek bedel alma fikri her zaman daha  cazip gelir. Bu süpermarketler için oldukça karlıdır.

Market Çalışanları

Markette çalışacak olan elemanları çok iyi seçmelisiniz. Zira marketçilik sektörü, oldukça zor ve yorucu bir sektördür.  Ayrıca bir çok kişi tarafından tercih edilen bir çalışma alanı değildir. İstifa oranları yüksektir.

Eleman seçimi bu saydığımız nedenlerden dolayı çok önemlidir.

Çalışanların Motivasyonu

Özellikle ilk başlarda, mal alımlarında ürünü inceleyecek elemanı bizzat yanımızda götürmeli, ona kalem kalem öğretmeli, özgüven sağlamalı ve onun bu alanda özverisini ve bilgisini test ettikten sonra ürün alma işini devretmelisiniz.

Elemanlarınızı belli kategorilerde çalıştırın. Manav reyonundaki bir elemanın, şarküteri reyonunda et keserken görülmesi müşteri bakımından hoş karşılanmaz. Müşteriler özellikle et ve manav konusunda titizdir. Ayrıca çalışanların kendine has çalışma alanlarının olması, yaptığı işi daha çok benimsemesini sağlar.

Önünüze gelen insanı, kafanıza göre market içinde çalıştırmayın. Şarküteri reyonunda çalışacak eleman; et konusunda olsun, sakatat konusunda olsun, peynir ve yağlar konusunda olsun, bilgi sahibi olmalıdır. Müşterinin soracağı sorulara karşı net cevaplar verebilmelidir. Örneğin; şarküteri reyonuna gelen bir müşteri; “Ben rosto yapacağım, Hangi eti önerirsiniz?” diye bir sorusuna karşılık rahatlıkla et tavsiyesinde bulunabilmeli, bilgili olduğunu müşterisine yansıtabilmelidir. Kasaplık geçmişi olan,  manavlık geçmişi olan kişileri bu reyonlarda çalıştırın. Böylelikle hem müşteriye olan hizmet kaliteniz artar hem de çalışanın bildiği konularda bir şeyler üretmesi onu da motive eder.

Elemanlarımızla karşı dengeli bir yaklaşımda bulunun. Onların arasında; kayırmacılık iddialarına sebebiyet verecek yakınlık veya uzaklık gösterdiğiniz kişiler olmasın. Varsa bile bunu hissettirmeye özen gösterin. Mutlaka aralarında tatil ve özel günler ilgili bir plan belirleyin. Bir çalışana haddinden fazla yüklenmeyin.

Aralarında motivasyonunu artıracak ayın elemanı gibi etkinlikler düzenleyerek, ödüllendirme yapabilirsiniz.

Fark ettiyseniz diğer konulara bahsettiğimizden daha çok marketin iç meselesi olan elemanlarla ilgili detaylara biraz daha fazla önem verdik. Çünkü eleman demek, işin doğru yürümesi demektir.  Elemanın patronunu sevmesi, saygı duyması işini sahiplenmesi ve kaybetme korkusu yaşamasına neden olur. Mutlu bir çalışan, mutlu müşteri çeker, mutsuz ve yokluğunuzda agresif görünen bir eleman müşteri kaybına yol açar.

Market Müdürü veya Yardımcısı

Tek bir süpermarketiniz dahi olsa bir yardımcınız olmalı. Birden fazla marketiniz varsa, şube müdürlerimiz olmalı. Çalışanların ve kasanın sürekli denetlenmesi, müşterinin müdür ile görüşme talebinde hemen gelebilecek bir yetkili, beklenmeyen ve ani durumlarında kriz yönetimini gerçekleştirebilecek usta birinin olması gereklidir.

Aylık Aktüeller

İşletmenizin ömürlük vadede kalıcı olmasını sağlayacak bir diğer şeylerden biri de aylık aktüellerinin olmasıdır. İnsanlar indirimleri takip etmeyi severler. Aktüellere genellikle ilgileri vardır.  Mümkünse bu aktüelleri, ilgili yerel gazetede ilan yapabilir ya da alışverişe gelen müşterilere kasada verebilirsiniz.

Gıda Ömürleri

Özellikle gıda ürünlerinin son kullanma tarihlerine çok fazla özen göstermelisiniz. Günlük tüketilecek ürünleri mutlaka ertesi gün satışa sunmalısınız. Bunların takibini yapacak elemanı mutlaka önceden bilgilendirmelisiniz.  Zayihatı en aza düşürecek şekilde satış politikaları uygulamalısınız. Ancak sırf satılsın diye ürünlerin son kullanma tarihleri ile oynamanız, tarihlerine dikkat etmemeniz hatasına düşmemelisiniz. Müşteri o anlık son kullanma tarihine bakmadan bile almışsa, eve gideceğinde o ürünü eline aldığında dikkatini çekecektir.  Siz 10 ürünü bu şekilde satsanız, bunu müşterilerinizden iki kişi görse bir daha kolay kolay size gelmeyecektir. Hatta bu ürünü tükettiklerinde herhangi bir zehirlenme dahi yaşasalar çok rahatlıkla savcılığa suç duyurusunda bulunacaklardır. Bu hem sizin itibar kaybetmenize, hem de hukuki anlamda başınızın ağrımasına neden olur. İşletmecilikte itibar en önemli şeylerden biridir. Siz bu itibarı kaybettiğiniz ana kadar, yaptığınız tüm maddi ve manevi emekler zarar olarak geri dönecektir.

Evlere Servis

Genellikle bazı süpermarketler (özellikle yerel piyasa zincirleri) belli bir miktarın üzerinde alışveriş yapan kişilerin yüklerine, kendi araçları aracılığıyla evlerine kadar götürüp bırakma hizmeti sunmaktadır. Eğer yakın çevrenizde bu politikayı uygulayan süpermarketler varsa tavsiyemiz, sizin de böyle bir hizmeti yapmanızdır. Çünkü belli bir tutarın üzerinde, yani 200 TL- 250 TL gibi tutarların üzerinde alışveriş yapanlar iyi bir kar bırakarak dükkandan ayrılırlar. Böyle kişileri kaçırmayı hiç kimse istemez.

Günlük Tedarik

Manav ve et ürünlerini olabildiğince günlük tedarik edin. Ekmek ürünlerini, günde en az 2 kere gelecek şekilde tedarik edin. Unlu mamüller her daim taze olmalı. Mümkünse o bölge halkının sevdiği bir fırın ile anlaşma yapabilirsiniz.

Makalemizin bu aşamasına kadar olan süreçte açılış öncesinden başlayarak kısa ve uzun vadede izlemesi gereken politikalar hakkında detaylı bilgi vermeye çalıştık. Şimdi süpermarket açma maliyeti hakkında bir hesaplama yapmaya çalışacağız.

Süpermarket Açma Maliyeti

Süpermarketlerin, orta ölçekli işletmelere göre bir hayli masraflı olduğunu daha önce belirtmiştik. Bu masrafın ana nedeni, içeriğinde çok fazla ekipman ihtiyacı olmasından kaynaklanmasıdır.

Süpermarket Ekipmanları

Başlıca Market Araçları

Bu saydıklarımız  süpermarketlerin olmazsa olmaz ekipmanları olup, bunların haricinde bir de açılış aşamasında yapılan maliyetler vardır.

Not : Bu yazıdaki belirtilen fiyatlar 2020 Yılı Mart ayın verilerine göre oluşturulmuştur.

Başvuruda Yapılacak Masraflar

Saydığımız gibi bir süpermarkette kullanılacak ekipmanlar bir hayli çok fazladır. Bu nedenle maliyette doğru orantılı olarak düşündüğümüzde, dükkan ne kadar büyük olursa, ne kadar çok çeşitli ürün olursa maliyet de doğru orantılı olarak artacaktır. Bu nedenle yeterli öz sermayesi olmayan kişilerin %100 borçlanma ile bu sektöre girmelerini tavsiye etmiyoruz. Halihazırda orta ölçekli bir Süpermarketin satılan ürünler olmaksızın sadece ekipman olarak yani tabiri caizse kemiksiz asgari 200.000 TL ile açılacağını ön görmekteyiz.

Maliyet düşürme adına, devren süpermarket alabilirsiniz. Öyle durumlarda maliyetlerin ciddi oranda azaldığını göreceksiniz.

Süpermarket Açmak İçin Gerekli Evraklar ve İzlenecek Prosedür

Süpermarket açmak için gerekli evrakları şu şekilde sıralayabiliriz.

Süpermarketin açılmasında öncelikle marketin belli bir büyüklüğe sahip olması, ustalık belgesinin alınması, ekipmanların tamam olması gereklidir.

Süpermarket Açmak Karlı Mı?

Bu kadar çok maliyet ve prosedürden sonra, süpermarket açmak fikri çok mantıksız gelmeye başlayabilir. Ancak çevremizde gördüğümüz gibi, süpermarket sayısı bir o kadar fazladır. Kazançlı bir meslek olmasa, çevrede bu kadar çok süper marketin olması da imkânsızdır.

Toplumlar yoğun iş hayatı içinde, her şeyi en kısa sürede temin etmek ister. Bir dükkana girdiğinde, kuru gıda, yaş gıda, süt ürünleri gibi şeyleri tek seferde almak, zaman kazanma noktasında çok önemlidir. Süpermarketlerde en çok bu ihtiyacı karşılamaya yönelik yerlerdir. Bu yüzden müşteri potansiyeli her zaman vardır.

Süpermarket doğru politikaları uygulamanın yanında bir de rakiplerine üstün gelecek kampanyalar yaparsa tutmaması için önemli bir neden yoktur.

Bazen toplum açısından ciddi sıkıntılar olabilir. Kriz dönemleri, salgın hastalıklar, güvenlik sorunları gibi durumlardan dolayı süpermarket cirolarında ciddi sarsıntılar olabilir. Böyle durumlarda yıkılmamak ve çalışanlarınızı finanse edebilmek için sermaye gücünüzü her zaman diri tutmak zorundasınız.

Başlangıçta süper marketi küçük tutmanız da fayda var. Adımlarınızı gitgide büyütün. Birden büyük denizde boğulmayın.

Diyelim ki, rakiplerinize karşı kendi gücünüz ile bir türlü üstün gelemiyorsunuz ve bu gidişle de piyasadan çekilmek zorunda kalacaksınız. Piyasa içinde tanıdığınız ve güvendiğiniz iş bilen kişilerle masayı oturabilir ve ortaklık anlaşmaları yaparak güç birleştirmesi yoluna gidebilirsiniz. Büyük bir rakibe karşı iki süpermarketi tek çatı altında birleştirerek pazarı kendinize çekebilirsiniz. Ortağınızın tecrübelerinden yola çıkarak sektörde tutunabilir ve zamanla kendinize kanıtlayabilirsiniz.

Süpermarket Ciroları Ne Kadar?

Marketler genellikle günlük ciro şeklinde çalışırlar. Bu nedenle her zaman kasa denetimi yapmalısınız, kasa denetimini haftalık değil, günlük, hatta belli saatler aralığında yapabilirsiniz.

Aslında süpermarket cirosu, bu tamamen sizin yakaladığınız kitleye, yönetim ve satış başarınıza bağlıdır. Marketin kazancı bazen günlük masrafı bile kaldıramazken, bazen 5.000-10.000-20.000 TL, hatta süpermarketler zinciri açısından bakılırsa 100.000-200.000 TL’lik günlük ciroları ulaşabilirsiniz.

Sonuç olarak ; Süpermarket açmak, maliyeti, kar marjı ve açılışta gerekli evraklar ve prosedürler hakkındaki içeriğimizi oldukça detaylı bir şekilde anlatmaya çalıştık. Daha fazla detaylı bilgi için yorum bölümünden bize sorularınızı sorarak bilgi sahibi olabilir veya tecrübelerinizi ileterek makalemize katkıda bulunabilirsiniz.

Manav Dükkanı Açmak Maliyeti ve Kar Marjı 2020

Exit mobile version