İçindekiler
Suudi Arabistan İş İmkanları, İş İlanları, Çalışma Şartları, İşçi Alımı
Suudi Arabistan, Arap yarımadasının en büyük devleti olup yüz ölçümü yaklaşık Türkiye’nin 3 katı ve nüfusu yaklaşık 30 milyon kişi civarındadır. Suudi Arabistan iş imkanları oldukça geniş olup dünyanın her tarafından yoğun işçi alımı yapmaktadır.
Ülkenin başlıca geçim kaynağı, petrol ve petrol ürünlerinin üretilmesi ve özellikle kutsal toprakları görmek için ülkeye akın eden yabancı turistlerle yapılan ticaret ve hizmet sektöründen elde edilen kazançlardan oluşmaktadır.
Suudi Arabistan ülke vatandaşları daha çok ülkedeki
yüzlerce petrol çıkarma tesislerinde çalışmakta, yada esnaflık ve hizmet sektörünü tercih etmektedir.
Başlıca Suudi Arabistan İş İmkanları
Suudi Arabistan iş imkanlarını incelemeden önce mutlaka bilmeniz gereken kurallar aşağıdaki gibidir;
- Suudi Arabistan’da çalışmak için pasaport ve vize şart,
- Çalışacağınız firmayı, ülkeyi ve kalacağınız yeri mutlaka sözleşme imzalamadan önce görün
- Ülkedeki bazı kronik hastalıklar için Sağlık Bakanlığının internet sitesinden hangi aşıları olmanız gerektiğini inceleyip aşılarınızı yaptırarak tedbirli gidin,
- Çalışacağınız firma tarafından mutlaka sağlık sigortası yapılmasını isteyin. Zira ülkedeki yabancıların tercih ettiği hastanelerde fiyatlar Türkiye’den bile pahalıdır,
- Ülkede şeriat rejimi uygulandığı için yasalara uymayı ihmal etmeyin.
Şimdi gelelim en çok personel talebinin olduğu sektörlere;
1. Gıda sektörü
Ülkede sıcak çöl ikliminin etkisi ile tarım yapılamadığı için çöl sıcağına en dayanıklı bitkiler olan Hurma ve Palmiye en çok yetiştirilen bitkilerdir.
Ülkede tarım üretimi olmadığı için tüm sebze ve meyveler ithal edilmekte ve bitkisel gıdaların üretimi ülke içerisinde kurulmuş fabrikalarda sağlanmaktadır. Gerek sebze meyve ticareti yaparak gerekse bu fabrikalarda çalışarak para kazanmak mümkün olup gıda sektöründe Türk iş gücünün en çok ihtiyaç duyulduğu alan gıda hizmet sektörüdür.
Özellikle Mekke ve Medine’de Hac ve Umre için ülkede bulunan binlerde Türk vatandaşımız maalesef Arap kültürüne sıcak bakmadıkları, Arap vatandaşların gerek temizliği gerekse yabancılara yaklaşımlarından çok fazla hoşlanmadıkları için ya Türk lokantalarını tercih ediyorlar yada Türklerin işlettiği veya sahibi olduğu otellerin restoranlarında Türk aşçıların çıkardığı yemekleri tercih etmektedirler.
Bu bağlamda, özellikle gıda sektöründe tecrübeli aşçılar, kebap, pide, lahmacun ustaları, gıda mühendisleri ve şef garson gibi pozisyonlarda her zaman uzman Türk personel ihtiyacı ortaya çıkmaktadır.
2. Tekstil Sektörü
Ülkede tekstil üretimi olmadığı için dışa bağımlılığın zirve yaptığı bu iş kolunda pazardaki boşluğu gören Türk ve Avrupalı bir çok tekstil perakende markaları bir çok şubesini hızla bu ülkede açmaya başlamıştır. Herhangi bir markası olmayan yada kendi işini yapmak isteyen bireysel girişimciler ise Türkiye’den özellikle Bursa ve İstanbul’daki üreticilerden toptan tekstil ürünleri alarak ülkede perakende satış yapıyor yada oradaki perakendecilere pazarlama yöntemlerini tercih ediyorlar.
Siz de bu alanda kendinize güveniyorsanız kendinize bir partner bularak Suudi Arabistan ile tekstil ticareti yapabilir ve sıkı para kazanabilirsiniz.
3. İnşaat Sektörü
Özellikle son yıllarda Kabe’nin daha fazla ziyaretçi çekmesi amacı ile yapılan genişletme çalışmaları ve ziyaretçi talebindeki ciddi artışı karşılayacak otel ve çeşitli konaklama tesislerinin ihtiyaç duyulması neticesinde inşaat sektörü ciddi bir artış göstermiş ve bu ihtiyacı karşılayacak yerli iş gücü bulunmadığı için yabancı işçi talebi zirve yapmıştır.
Özellikle inşaat sektöründe tecrübeli ustabaşı, şantiye şefi ve vasıflı işçi ile çeşitli alanlarda çalışabilecek vasıfsız işçi ihtiyacı oldukça fazladır.
Ülkede faaliyet gösteren birçok Türk inşaat şirketi olup başlıca sayabileceğimiz büyük firmalar Tekfen, Gama, Rönesans, Enka, Antyapı, Nurol, NKY, Yüksel İnşaat şeklindedir.
Suudi Arabistan iş imkanları sadece bunlarla sınırlı olmayıp oldukça çeşitlilik arz etmektedir. Siz de bu fırsatlardan yararlanmak istiyor ve yurt dışında çalışabilirim diyorsanız bu fırsatı kaçırmamanızı öneriyoruz.
İş başvuruları için ilgili firmaların kendi internet sitelerine başvurabilir, yada aşağıdaki sitelere girerek özgeçmiş oluşturup başvurularınızı iletebilirsiniz.
www.iskur.gov.tr
www.kariyer.net
www.yenibiris.com
Suudi Arabistan’ın kültürü ve yasaları Suudi Arabistan’a çalışmaya gitmek isteyenler için Türkiye’den çok daha farklı olabilir. Suç işlemekten veya istemeden bir yasayı çiğnemekten kaçınmak için kurallara ve geleneklere aşina olmak önemlidir. Yasalar ve ahlaki standartlar çok daha katıdır. Alkol ve domuz eti yasaklanmıştır. Erkeklerin yakın akrabaları olmayan kadınların yanında olmalarına izin verilmez ve bankalar, restoranlar, okullar ve yüzme havuzları da dahil olmak üzere birçok halka açık alanda cinsiyet ayrımı hala yaygındır.
Kamuya açık alanlarda muhafazakar giyinmeniz gerekecektir. Erkekler için bu, bacaklarınızı ve omuzlarınızı örtmek ve şort giymemek anlamına gelir. Kadınların salaş kıyafetler giymeleri ve ayak bileklerini örtmeleri gerekir. Yabancı işçilerin batılı işverenlerle ya da diğer işçilerle çalışmaktadır. Kıyafet kuralları vatandaşlara kıyasla önemli ölçüde daha rahattır: erkekler şort giyebilir ve kadınların bu denli örtünmesine gerek yoktur. Suudi Arabistan’ın son yıllarda olumlu anlamda sosyal değişimler yaşadığı da bilinmelidir. Ülke monarşi ile yönetiliyor olsa da bir gurbetçi olarak kuralların sizin için daha esnek olacağından emin olabilirsiniz.
Suudi Arabistan’da Çalışmak İstiyorum
Suudi Arabistan petrol ve gaz endüstrisi büyük bir işveren ve yeni mezunlar için iş bulunabilecek en muhtemel alandır. İşler BT, bankacılık ve telekomünikasyon alanlarında da mevcut olabilir. Ekonominin çeşitlendirilmesine ve yabancı firmaların mülkiyet kısıtlamalarının azaltılmasına odaklanmak sağlık, eğitim, turizm ve mühendislik alanlarında da fırsatlar yaratabilir. Çoğu iş fırsatı başkent Riyad’da veya ikinci büyük şehir olan Cidde’de bulunmaktadır. Bu yüzden Suudi Arabistan’da çalışmak istiyorum diyenlerin bu şehirlere bakmaları önerilir.
Suudi Arabistan Çalışma Şartları
Ülkede yaşam maliyeti, Orta Doğu’daki diğer ülkelerle eşit veya daha düşüktür. Suudi Arabistan’da bir işe kabul edildiğinizde genelde gidiş dönüş yolculuğunuz, mobilyalı konaklama ve ulaşım giderleriniz veya bunlara ilişkin ödenekler ve bir yılsonu ikramiyesi size sunulacaktır. İşvereniniz vize masraflarınızı da karşılayacaktır. İki yıl veya daha uzun süre hizmet veren göçmenler vatandaşların yararlandığı ikramiye fırsatlarından yararlanmaya başlarlar. İlk beş yılın sonunda her bir yıl için bir aylık ücretinizin tamamını ve yarısını ikramiye olarak almaya hak kazanırsınız. Dolayısıyla ilk birkaç yıldan sonra Suudi Arabistan çalışma şartları sizin için çok daha iyi olacaktır.
Para biriminin Suudi Arabistan Riyali olduğu unutulmamalıdır. Suudi Arabistan’da sağlık hizmeti yüksek bir standarttır ve Suudi vatandaşı olmayanlar için sağlık sigortası yaptırmak zorunludur. Bunu sağlamaktan genellikle işvereniniz sorumludur. Aynı kural yurtdışında çalışmak isteyen herkes için geçerlidir.
Suudi Arabistan Çalışma Saatleri
Suudi Arabistan’da kişiler pazar gününden perşembeye kadar çalışmaktalar. Hafta sonu tatilleri ise Cuma ve Cumartesi günlerini kapsamaktadır. Çalışanların yasal olarak günde sekiz saatten fazla çalışmasına izin verilmez. Birçok işletme namaz vakitlerinde çalışmayı bırakır. Ramazan ayında Suudi Arabistan çalışma saatleri günde altı saate indirilir. Tatil ödeneğiniz işvereninize bağlı olacaktır, ancak yasalar çalışanlara bir yıllık çalışmayı tamamladıktan sonra 21 günden az olmamak kaydıyla yıllık izin verilmesi gerektiğini belirtmektedir. Suudi Arabistan’daki çalışanlara her yıl üç resmi tatil için izin verilir: Suudi Ulusal Günü, Ramazan Bayramı ve Kurban Bayramı. Suudi Arabistan’da yılbaşı ve Noel tanınmamaktadır. Yabancıların çoğunun ayrıyeten izin almadıkça yıl başında çalışması beklenir.
Suudi Arabistan İşçi Alımı
Suudi Arabistan’da aradığı uzmanlığa sahip olanlar için iş fırsatları bulunmaktadır. Ancak üniversiteden mezun olduktan hemen sonra bir iş bulmak kolay değildir. Ayrıca, ülkenin ulusal istihdam oranlarını artırma çabasında ‘Suudileştirme’ konusuna odaklanması nedeniyle Suudi Arabistan vatandaşı tarafından doldurulabilecek bir pozisyona yerleşmek son derece zordur. En büyük şansınız Suudi Arabistan’da ofisleri olan uluslararası bir şirkette iş bulmak olacaktır. Bazı uzmanlık becerilerini ve bilgilerini edindikten sonra Türkiye’de Suudi Arabistan ile iş yapan bir şirkette işe başlamak ve sonra Suudi Arabistan’daki bir pozisyona geçmek daha kolay olacaktır. Arapça ana çalışma dilidir. Bu yüzden Arapça konuşma yeteneğine sahip olmak, Suudi Arabistan işçi alımı sırasında şansınızı artıracaktır.
Suudi Arabistan İnşaat İşçi Alımı
Beklendiği gibi, iş fırsatlarının çoğu petrol ve gaz endüstrisinde bulunmaktadır. Bununla birlikte, 2030 vizyonunun bir parçası olarak, ülke ekonomisini çeşitlendirmek ve petrole olan bağımlılığı azaltmak amacıyla diğer endüstriler için de çaba harcanmaktadır. Petrol ve gaz endüstrisinin yanı sıra Suudi Arabistan’da çalışmak için tercih edilebilecek, diğer önde gelen endüstriler şunlardır:
- İnşaat
- Eğitim
- Maliye
- Sağlık Hizmeti
- İmalat
- Madencilik
- Petrokimya
- Telekom
Suudi Arabistan’ın 2030 vizyonu kapsamında gelişmeyi umduğu sektörlere bakıldığında, Yeni mezunlar Suudi Arabistan inşaat işçi alımı olanaklarından yararlanabilirler. Ayrıca büyük oranda personel alımı yapılacak sektörler arasında savunma, yenilenebilir enerji ve turizm de yer almaktadır.
Suudi Arabistan İnşaat Firmaları
Türkiye’den iş başvurusunda bulunmayı düşünenler için sektörel anlamda akla ilk olarak Suudi Arabistan inşaat firmaları gelmektedir. Çok sayıda inşaat firması, özellikle mimarlara, inşaat mühendislerine ve teknikerlere geniş istihdam olanakları sunmaktadır.
- Alshalawi Holding
- AK GruP
- Al Yamama Şirketi
- Al Judee Holding
- Al Shatii Proje – Taahhüt İşleri
- Alesayi Geliştirme Şirketi (ADCO)
- Alfanar
- Alrabiah Danışmanlık ve Mühendislik
- Arap Danışmanlık Mühendislik Merkezi (ACEC)
- Asas Dar
- Esad Said Taahhüt Co.
- STFA Yatırım Holding Grubu
- Bin Dayel Taahhüt
- İnşaat Teknik Servisleri Arabistan (CTSA)
- Dar Al Riyad Taahhüt İnşaat
- Doğu Müşavirlik Mühendislik Merkezi
- El Seif Mühendislik Taahhüt Şirketi
- ETE İnşaat ve Mühendislik
- FCC
- Masar Danışmanlık Mühendislik
- Nesma Ortaklık
- Saipem
- Suudi Arabistan Ticaret ve İnşaat Şirketi (SATCO)
- Uluslararası Sendan
- Shade Corporation Ltd.
- Battoyor Holding Şirketi
- Almeer Saudi Teknik Servis Co.
- Zamil Endüstriyel
- Al Suroor United Group
- Twozan Harita Şirketi
- JNCO
- Bechtel
- Salini Impregilo S.P.A
- RAM
- HATCO
Suudi Arabistan İşçi Ücretleri
Nasıl Körfez ekonomileri son aylarda, katma değer vergisi ve ücret artışları da dahil olmak üzere dramatik değişiklikler geçirmiştir. 2018 yılında Suudi Arabistan’ın Körfez İşbirliği Konseyi ülkeleri arasında aylık ortalama 8.560 dolarlık maaşla en yüksek ödeme yapan ülke olduğu tespit edildi. Farklı pozisyonlara göre Suudi Arabistan işçi ücretleri (ABD doları cinsinden) şu şekildedir:
- Ahşap İşleme Endüstrisi: 8.317
- Bankacılık: 12.320
- Bilgi Teknolojisi: 14.859
- Eğitim, Bilim ve Araştırma: 8.989
- Ekonomi, Finans, Muhasebe: 11,123
- Elektrik ve Güç Mühendisliği: 10.290
- Gazetecilik, Matbaa ve Medya: 9.069
- Genel İşçi: 7.563
- Güvenlik ve Korunma: 8,539
- Hizmet Endüstrileri: 7.508
- İlaç Endüstrisi: 11,451
- İnsan Kaynakları: 11.524
- İnşaat ve Emlak: 10,810
- Kalite Yönetimi: 11.313
- Kamu Yönetimi, Özerklik: 10.384
- Kanun ve Mevzuat: 12.441
- Kimya endüstrisi: 10,194
- Kiralama: 14.579
- Madencilik, Metalurji: 10.703
- Makine Mühendisliği: 9.978
- Müşteri Desteği: 8.586
- Otomobil Endüstrisi: 9.942
- Pazarlama, Reklam, Halkla İlişkiler: 11.189
- Sanat ve Kültür: 8.619
- Sigorta: 10,466
- Su Yönetimi, Ormancılık, Çevre: 9.684
- Tarım, Gıda Endüstrisi: 7.702
- Taşımacılık, Nakliyat, Lojistik: 8.543
- Teknoloji, Geliştirme: 13,712
- Tekstil, Deri, Giyim Sanayi: 6,374
- Telekomünikasyon: 12,090
- Tıp ve Sosyal Bakım: 8.830
- Ticaret: 9,576
- Turizm, Gastronomi, Otel İşletmeleri: 7.611
- Üretim: 9,032
- Üst Düzey Yönetim: 23.962
- Yönetim: 15,718
Suudi Arabistan İş İmkanları, İş İlanları, Suudi Arabistana gitmek isteyenlerin yapması gerekenler, öne çıkan sektörler, işçi alımı ve işçi ücretleri hakkında detaylı bilgiler sunmaya çalıştık. Daha fazla detaylı bilgii için yorum bölümünden sorularını sorabilir, linkini verdiğmiiz makaleleri inceleyebilirsiniz. Ayrıca yorumlarınızla makalemize katkıda bulunabilirsiniz.
Dubai’de Çalışmak- Dubai İş İlanları ve İmkanları
Katar’da İş İmkanları ve İş İlanları-Maaşlar (Güncel Veriler 2020)