Site icon Parasal Çözümler

Teminat Mektubu Nedir? Nasıl Alınır? Şartları Nelerdir?

Teminat Mektubu Nedir? Teminat Mektubu Nasıl Alınır?

Teminat Mektubu Nedir? Teminat Mektubu Nasıl Alınır?

İçindekiler

Teminat Mektubu Nedir?

Küreselleşen dünya koşulları içinde iş yaşamının kendi içinde olmazsa olmaz olan belli bir takım kuralları ve kaideleri var. İnsanlar özellikle kendi adına iş yapıyorsa gerek ulusal ticari hukuk kurallarına göre, gerek ise dünya ölçeğinde ticari kurallara göre uyulması gereken bir takım kavramlar ve kurallar bulunuyor. İşte o kavramlardan bir tanesi de teminat mektubu.

Teminat mektubu nedir diye bilmeyenlere konuyu en basit biçimde ifade etmek gerekir ise teminat sözcüğü güven anlamına gelen bir ifade ve buradan yola çıkarak güven mektubu olarak ifade etmek mümkün ama konuyu biraz daha açmak gerekir ise iş yaşamında sıkça kullanılan kavramlardan bir tanesi.

Banka Teminat Mektubu Nedir?

Banka teminat mektubu müşterilerinin lehine kullanabilecekleri ticari işlemleri ödemeye yapmayı garantileyen evraktır.

Bunu bir örnek ile açıklamak gerekirse özellikle büyük çaplı olarak iş yapan firmalar ihaleye gireceği zaman ya da son yıllarda KOSGEB; Kalkınma Ajansı gibi kurumlardan proje bazlı olarak sunmuş oldukları proje sırasında teminat mektubu isteniyor. Zira verilen teminat mektubu kişinin o an için ödemediği ama ödeme durumunda kalacağı mektubun alındığı kurumda gereken yeterlilik olduğunu gösteren bir evrak.

Teminat Mektubu Nasıl Alınır?

Teminat mektubu nedir temel olarak yukarıdaki gibi açıklandıktan sonra insanların kafasına teminat mektubu nasıl alınır sorusu gelebilir ki bunun da yanıtını şu şekilde verebiliriz.

Kişi ya da diğer bir ifade ile ilgili kurum teminat mektubuna gereksinim duyuyor ise o zaman kişi çalıştığı finansal kuruluşa, bankaya başvurarak böyle bir talebinin olduğunu ve bunu ne amaçla istediğini bankanın ilgili birimlerine bildirmesi gerekmektedir. Bu işlem için bankalarda yer alan teminat mektubu talep formunun kurumun yetkili kişisi tarafından imzalanıp doldurulması yeterlidir.

Bir tür gayri nakdi kredi olarak da kabul edilebilecek teminat mektuplarını alabilmek için belirli bir miktar ücret ödenmesi gerekir. Teminat mektubu masrafı bankadan bankaya, istenen tutara ve o günün ekonomik koşullarına göre %1 – %5 arasında değişiklik göstermektedir. BDDK gibi yetkili kurumlar tarafından da, bankaların aldığı faiz ve komisyon oranları denetlenmektedir.

Teminat mektupları türlerine göre farklı kişi ve kurumların alabileceği bir uygulamadır. O yüzden de değişkenlik gösterir ama temelde bankalar kendileri ile çalışan kurumlara öncelik vermektedirler.

Teminat Mektubu Alınabilmesi İçin Gerekli Şartlar Nelerdir?

Teminat mektubu alabilmenin elbette kendi içinde bazı temel koşulları vardır ve bunlar şunlardır:

Teminat mektubu risk içeren bir uygulama durumu olduğundan bankalar emin olmadığı durumda hiçbir biçimde bu mektubu verme yoluna gitmemektedirler. O yüzden de çok ince eleyip sık dokunarak verilir.

Teminat Mektubu Çeşitleri Nelerdir?

Teminat mektupları temelde iki başlık altında toplanır. Süreli ve süresiz olarak. Bunlar da kendi içlerinde alt başlıklara ayrılmaktadır ve karşımıza aşağıda yer alan teminat mektubu çeşitleri çıkmaktadır.

Avans Teminat Mektubu

Özellikle inşaat işlerinde müteahhitlerin kullandığı bir türdür. İş nedeniyle alınan peşin avans değerinin, ilgili banka kuruluşunca garanti altına alınması durumudur.

Geçici Teminat Mektubu

Vadeli olan teminat mektuplarına verilen genel isimdir.  İstenilmez ise paraya çevrilme durumu mevcut değildir.

Gümrük Teminat Mektubu

Gümrük kurumu için hazırlanan bir teminat mektubu türüdür. Gümrük ile işi olanlar kullanmaktadır.

Vergi Dairesi Teminat Mektubu

Vergi dairelerinde yaşanan sorunlara bağlı olarak hazırlanan teminat mektubudur.

Kesin Teminat Mektubu

İhale sözleşmesi imzalandıktan sonra verilen bir teminat mektubu türüdür. Bu teminat mektubunun diğerlerinden farkı alan kurum teminat mektubunda olan parayı ödeyeceğini garanti eder ama ödeyememesi durumunda bankanın ödeyeceğinin teminatı vardır.

Kefalet Teminat Mektubu07

Bu kavramın tam karşılığı kefalet sigortasıdır ve adım adım teminat mektubundan kefalet sürecine geçilmektedir. Bu bir sigorta türüdür ve kefalet mektubu ile benzer özellikle taşısa da format olarak sigorta yapısındadır.

Teminat mektubu ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Konu ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;

Çek Kırdırma Ve Çek Cirolama Nedir? Nasıl Yapılır?

Çek Nedir? Nasıl Kullanılır? Çek Ödenmezse Ne Olur?

Senet Nedir? Hangi Amaçla Ve Ne Şekilde Kullanılır?

Senet Borcu Tahsil Edilemezse Alacaklı Kişi Ne Yapmalı?

Faktoring Nedir? Faktoring Nasıl Yapılır? Faktoring Türleri Nelerdir?

Exit mobile version