Site icon Parasal Çözümler

Ticari Taksi Şoförlüğü Ne Kadar Para Kazandırır?Taksiciliğin Sırları Nelerdir?

ticari taksi sahibi olmak. taksicilik yapmak. taksi şoförlüğü yapmak

Ticari taksi şoförlüğü ne kadar kazandırır? Taksicilik doğru bir meslek midir? Taksiciliğin sırları nelerdir? Taksicilikle ilgili tüm gerçekler bu yazıda…

Ticari taksi şoförlüğü ne kadar kazandırır? Ulaşım sektörü, yemek, barınma ve güvenlik gibi temel ihtiyaçların hemen arkasından gelen en önemli ihtiyaçtır. Özellikle büyük şehirlerde hiç bir zaman tükenmeyecek olan ulaşım ihtiyacı, ulaşım sektörünün her geçen gün büyümesine katkıda bulunmakta ve bu sektörde yer almak isteyen yatırımcı ve çalışanlar için büyük fırsatlar sunmaktadır.

Türkiye genelinde yaklaşık 75.000, İstanbul’da ise 18.000 civarında taksi plakası vardır. Özellikle büyük şehirlerde taksilerin 24 saat çalıştığı ve en az 2 şoföre ihtiyaç duyduğunu göz önünde bulundurursak bu sektördeki taksi şoförü ihtiyacının ne kadar fazla olduğu ortaya çıkacaktır.

İçindekiler

Ticari taksi işletmeciliğinde sistem nasıl işler?

İstanbul dışındaki şehirlerin bir çoğunda taksi plakalarının büyük kısmı doğrudan sahibi tarafından işletilmekte iken İstanbul’da durum çok farklıdır.

2019 fiyatlarını baz alırsak;

Plaka türüne göre 1,5 milyon ile 1,8 milyon TL arasında değişen plakalara sahip kişilerin neredeyse hiç birisi bu sektörde şoförlük yapmamakta, sektörün çilesini çekmek yerine plakayı kiralayarak kolaydan para kazanma yöntemini seçmektedirler.

Plaka sahipleri genellikle oto center denilen yerlerdeki aracı firmalara plakalarını kiralamaktadırlar. 2019 yılında İstanbul’daki kira fiyatları ortalama 7-9 bin TL civarındadır.

Bazı plaka sahipleri plakalarını doğrudan da kiraya verebilmektedir. Ancak sahibinden kiralık taksi bulmak imkansız gibidir. Çünkü bu yöntemi seçen plaka sahipleri genellikle çok iyi tanıdıkları ve güvendikleri kişilere plakalarını emanet etmekte ve paralarını zamanında ve eksiksiz alacağından emin olmak istemektedirler.

Oto Centerlar kiraya aldıkları plakaları ya doğrudan bu işi yapacak olan şoförlere, yada taksi duraklarının sahiplerine kiraya vermektedirler.

Doğrudan sahibinden kiralanan araçların vergisi, bakımı ve sigortası plaka sahibi tarafından karşılanır. Şoför olarak çalıştırılan kişilere sigorta yaptırmak zorundadır. Mal sahibi, kiracı olarak çalıştırdığı şoförden her gün standart bir ücret ister. Bu ücretin üzerindeki kazançlar ise şoföre ait olur.

Plakasını aracı kurumlara kiraya veren mal sahipleri ise aracın hiç bir masrafına karışmazlar. Sadece aldıkları ücreti basit usulle vergilendirerek vergisini öderler.

Aracı kurumlar mal sahibinden daha düşük fiyata kiraya aldıkları plakaları, aylık ortalama maliyetlerini ve karlarını da ekleyerek daha yüksek fiyattan ya tanıdık ve güvenilir kişilere doğrudan kiralar, yada durak işletmecilerine tekrar kiraya verir. Bu sistemde ise aracın tüm masrafları aracı kuruma ait olur.

Durak işletmecileri kiraya aldıkları araçları, şoför olarak çalıştırdıkları kişilere tahsis eder ve onlardan günlük standart bir bedel alır. Bu senaryoyu bir örnekle ortalama bir rakam vererek açıklayalım;

*** Yukarıdaki rakamlar 2019 yılı İstanbul için ortalama rakamlar olup gerçek rakamlar çalışılan il, ilçe, durak, galeri, çalışma saatlerine göre değişkenlik gösterebilir.

Ticari Taksi Şoförlüğü Ne Kadar Para Kazandırır?Taksiciliğin Sırları Nelerdir?

Kimler ticari taksi şoförlüğü yapabilir? Taksi şoförü olabilmenin kuralları var mıdır?

Taksicilik çok büyük sabır ve tecrübe isteyen bir iştir. Öncelikle bu işi yapacak olan kişi gerçekten bu mesleği severek yapıyor olması gerekir.

Özellikle İstanbul’da bu işi yapacak kişiler hem trafik çilesine hem de çeşit çeşit insan profillerine alışık olmalıdır.

Zor insanlarla nasıl baş edebileceğini, çalıştığı şehrin önemli yerlerini, turistik yerlerini, ana yollarını ve özellikle çalıştığı durağın çevresini çok çok iyi bilmelidir.

Hangi saatlerde nerelerden daha fazla yolcu alabileceğini anlayabilmelidir.

Tüm bunlar tecrübe istediği için mutlaka bilen birilerinden yardım alarak başlamalıdır.

 

Taksi şoförlüğü yapmak için gereken belgeler aşağıdaki gibidir;

• Ehliyet
• Psikolog raporu
• Sağlık raporu
• Ehliyet GBT’si

Bu belgeler ile şoförler odasına başvurularak gerekli onay alındığı taktirde istenen durakta çalışmak üzere iş başvurusunda bulunulabilir.

Taksicilik mesleğinde iyi para kazanmak isteyen taksi şoförleri nelere dikkat etmeliler?

Taksicilik mesleği her ne kadar iyi para kazandırıyor gibi gözükse de asıl parayı kazanan kişiler plaka sahipleri, galeriler ve durak sahipleridir.

İşin en zor kısmını yapanlar taksi şoförleri olup en az kazanan kesim de bu kısımdır.

Taksi şoförlüğü yapacak kişiler mutlaka iyi düşünmeli, iyi araştırmalı ve güvendiği kişilerle birlikte bu işe girmelidir.

Ayrıca aşağıdaki konuyu da mutlaka incelemenizi öneririz;

Ticari taksi yatırımı nasıl yapılır? Taksi plakası alım satımı ve kiralaması nasıl yapılır?

Uber sürücüsü olarak ticari taksiye göre çok daha fazla kazanabilirsiniz. Bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz.

Uber nedir? Nasıl Kullanılır? Ticari taksiden farkı nedir?

Daha detaylı bilgi almak isterseniz bize aşağıdaki yorum kısmından yazarak ulaşabilirsiniz.

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

Forum Portalı

Exit mobile version