Çalışma HayatıHukuk

Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur? Tüketici Mahkemesi Nedir?

 TÜketici Mahkemesi nedir? Başvuru süreci va parasal sınırlar 

Tüketici mahkemesi tüketicilerin hakları çerçevesinde tüketiciye yönelik olarak gerçekleşen her türlü uygulamalara bakmakla görevli olan mahkemelere deniliyor.

Tüketici mahkemeleri özel mahkeme niteliğinde olup ilk derece mahkemeler arasında yer alıyor. Tüketici mahkemesinde yasaların belirlediği sınırlar dahilinde dava açma yetkisi olan taraflar, “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirtiliyor. Bu kapsam dışında olan kişi ve kurumların başvuruları kesinlikle kabul edilmiyor Tüketici mahkemelerine Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalardan hiçbir harç ücreti talep edilmiyor. Bu sayede tüketiciler rahatlıkla bu mahkemelere hak kaybı durumlarında başvuru yapabiliyor.

İçindekiler

Tüketici Mahkemesi Başvuru Süreci

Günümüzde alınan mal ve hizmetlerde ortaya çıkan sorunlar ve satıcıların satış öncesinde belirttiği niteliklere uygun olmayan ürünler için tüketiciler tüketici mahkemelerine başvuru hakkında sahip oluyor. E-ticaret dünyasında yaşanan hızlı gelişim ile birlikte tüketicilerin yaşadığı sorunların arttığı görülüyor. Bu hususta yapılacak başvuru süreci yaşanılan mağduriyetin maddi değeri ile yakından ilgili oluyor. Yasada belirtilen oranların üstünde miktarlar için tüketici mahkemesine başvuru yapılması gerekiyor. Daha düşük miktarlar için başvuru yeri tüketici heyetleri oluyor.

Taraflar arasında yapılan anlaşmada daha uzun bir süre  görülmemesi durumunda olabilir. Bu halde ayıplı maldan veya hizmetten dolayı ortaya çıkan olumsuz durum, ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden ya da hizmetin ortaya konma süresinden itibaren iki yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor. Tüketici mahkemesine başvuruş süreci bu zaman zarfından gerçekleşmesi gerekiyor. Bu zaman aşımım süresinin kısaltılması mümkün değilken taraflar arasında ki özle anlaşmalarla daha da uzatılması mümkün oluyor.

Tüketici Mahkemesine Yapılacak Başvuruda Parasal Sınırlar

Tüketici mahkemelerine oluşacak yığılmayı engellemek için her yıl parasal sınırlar yeniden ve güncellenerek belirleniyor. Ülkemizde yasalarca belirtilen tüketici mahkemesi başvuru parasal sınırlar önceden belirleniyor. Ancak bu sınırların karşılanması durumunda bu mahkemelere başvuru yapılıyor. 2020 yılı itibari ile tüketicilerin sorun yaşadığı ayıplı malın değeri 6.920 TL’nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetine, Büyükşehir statüsünde kabul edilen illerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasında bir meblağ ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabiliyor.

Eğer tüketicilerin zarara uğramasına neden olan mal ya da hizmeti değeri 10 bin 390 TL ve daha üzerinde ise tüketiciler tüketici mahkemelerine başvuru hakkına sahip oluyor. Eğer ikamet edilen yerde Tüketici mahkemesi kurulmamışsa tüketiciler başvurularını asliye hukuk mahkemelerince gerçekleştiriyor. Tüketici mahkemelerinin yapılan başvurular ile ilgili olarak verdiği kararlar kesin olup bu karar tüm tarafların yasaca belirtilen süre zarfında uyması gerekiyor.

Hangi Durumlarda Tüketici Mahkemesine Başvuru Yapılması Gerekiyor?

Tüketici mahkemesine başvuru dilekçesi ile başvuru yapılmadan önce başvuru yapmayı düşünen kişilerin kendi durumlarının başvuru şartı kapsamında olup olmadığını bilmeleri gerekiyor. Tüketicilerin mahkemeye başvurması gereken durumlar arasında;

  • Alınan ürün bozuk olarak teslim edildiyse,
  • Satın alınan ürün ile ilgili kırık ve çatlak gibi fiziki sorunlarında olduğunda,
  • Ürünün dokusu, şekli, kokusu, ağırlık ve ebat kriterleri önceden belirtilenleri karşılamıyorsa,
  • Ürünün normal şartlarda sahip olması gereken özelliklere sahip olmaması bulunuyor.

Bu tür dayanaklara göre yapılan başvurularda tüketicilerin uğradığı tüm zararlar temin edilmiş oluyor.

Tüketici Mahkemesi Harç Ücreti Ödemeden Başvuru

Ülkemizde her tüketicinin hakkını sorunsuz bir şekilde arayabilmesi için “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” tarafından tüketici mahkemesine yapılan başvurulardan herhangi harç ücreti alınmıyor. Bu özellikle birlikte herkes hiçbir maddi kaygı göz etmeksizin başvurusunda bulunuyor.

Icra Takibi Nasıl Başlatılır?

Yasal Takip ve Idari Takip Süreci Nasıl Işler?

 

123 Yorum

  1. Merhabalar,

    Benim de derdim Samsung’la. Garanti süresi içinde, ekranını kırdım, ve 1400TL servise ödeme yaptım. Fakat, telefonum 50 gündür serviste. Garanti Süresi’nde, “ücretli” servis için, Tüketici Hakem Heyeti 20 iş gününü geçemez dedi. Fakat, fatura şirkete ait olduğu için, Tüketici Mahkemesine gitmem gerektiğini söyledi. Nasıl bir yol izslememi önerirsiniz?

  2. Merhabalar bundan yaklaşık 2 ay öncd kadar Vatan bilgisayardan bir laptop aldım. Laptopu aldım alalı 1 yıl içerisin dr 3 kere aynı sorundan göndermiş bulunmaktayım. Sorun ise sürekli aynı durum fan ve klavyeden gönderdim. Her seferin de fan temizlendi vr klavye değiştirildi dediler. En son gönderdikten sonra da aynı sorun devam etti tekrar göndereceğim sıra düzelme yaşandı ve 1 yıl içerisin de göndermedim. Son zamanlar da fanda deşişik sesler gelmeye başladığın da tekrardan gönderdim ve bu sorunun 3 kere olduğunu bunun ise 4.kez olduğunu belirttim. Aradıkların da ise böyle bir şeyin mümkün olamayacağını ve parasını verirseniz hemen hallederiz dediklerini söylediler. Bununla ilgili tüketici mahkemsine versem yardımcı olabilirler mi ?

    1. Merhabalar
      Cihazınızın garantisi devam ediyorsa ücret isteyemezler. Bu durumda Tüketici Mahkemesine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz. Eğer garanti süreniz doldu ise ücretli servis almanız gerekmektedir.
      İyi günler dileriz
      http://www.parasalcozumler.com

    1. Merhabalar
      Garanti süresi doldu ise bir hak iddia edemezsiniz.
      İyi günler dileriz

  3. İyi günler, ben öz şanal ticaretten iki adet duble oto teybi aldım iki üründe aracımda elektiriksel sorun yarattı kendi kendine açılıl kapanıyor buda arcımda akü sorunu yapıyor. Bu sorunlar yüzünden aracıma yeni akü almak zorunda kaldım ürünün tamiri için almış olduğum ÖZ ŞANAL firmasına götürüp tamiri için başvurdum 23 iş günü beklememe rağmen bozuk ürünü tekrar bana iade ettiler. Şimdi ne yapmalıyım yardımcı olursanız sevinirim.

    1. Merhabalar,

      Firma yönetimi ile tekrar görüştünüz mü? nasıl bir yaklaşım sergiliyorlar? Hata olmadığını yada destek olmak istemediklerini belirtiyorlarsa hukuki işlem başlatarak hakkınızı arayabilirsiniz.
      Bu konuda Tüketici Hakem Heyetleri size destek olabilir. İnternet üzerinden şikayet dilekçesi oluşturarak fatura ve varsa diğer belgelerinizi gönderip yardım isteyebilirsiniz.
      Ancak öncesinde firma ile uzlaşma yolunu zorlamanızda fayda var. Zira bu tarz anlaşmazlıklarda hukuki işlemler oldukça uzun sürüyor.

      iyi günler dileriz.
      http://www.parasalcozumler.com

  4. Merhaba.
    Faturasız, ikinci el üründe, malın kusurlu çıkması durumunda ne yapmak lazım

    1. Merhabalar
      Eğer satın almış olduğunuzu kanıtlayabiliyorsanız Tüketici Mahkemesine başvurarak hakkınızı arayabilirsiniz.
      İyi günler dileriz.

  5. Merhabalar, kurumsal bir mağazadan beğendiğim yemek masası setinde 700 tl indirim yapılınca, indirimin daha ne kadar devam edeceğini sorup, ay sonu biteceği cevabını alınca 28 eylül de gelip ürünü aldım.bir kaç gün sonra ekimin ilk haftası mağazaya tekrar uğradığımda indirim devam ediyordu, yani ay sonu bitmemiş. 10 gün sonra tekrar geldiğimde üründe ekstra tam 500 tl daha indirim yapıldığını gördüm, ürün 2200 tl den önce 1500 tl ye ben aldıktan tam 1 hafta sonra da 1000 tl ye düştü, bir hafta da 500 tl zarara uğratıldım, bu kadar haksız kazanç, böyle saçma fiyat politikası mı olur. Ve net bir süre garanti veremediler, aldığım ürüne. Hakkımı aramak istiyorum buna resmen kazık atmak denir. Kurumsal firma etiket fiyatı sabit, heryerde aynı diye pazarlık edemeden alıyoruz, eyvallah diyoruz, ama bu kadar da olmaz.

    1. Merhabalar
      Hissettiklerinizi anlıyoruz.
      Ancak serbest piyasa ekonomisine göre herkes istediği ürünü istediği fiyata satabilir. Siz aldıktan sonra indirime gidilmiş olması size bir hak doğurmayacaktır.
      Ürünün garantisi ile ilgili de yine satış aşamasında kendileri ile bir anlaşma yapmış olmanız lazımdı. Kimi firmalar bazı ürünlerde 5-10 yıl garanti verirken kimisi garanti vermeyebilir. Garanti vermek zorunda değildirler. Bu sizin satınalma aşamasında yaptığınız anlaşmaya göre değişir.
      Garanti vermiyorsa sizin de almama hakkınız var sonuçta. Tercihinizi başka firmadan yana kullanabilirsiniz.
      Yaşadığınız tecrübe ile ilgili hissettikleriniz üzüntü verici. Ancak yasal olarak bir hak iddia etmeniz biraz güç gözüküyor.
      İyi günler dileriz.
      http://www.parasalcozumler.com

  6. 05/10/2018 Tarihinde öğlen saatlerinde Turkcell Superonline firmasından annemin şahsi telefonuna arama gerçekleşti. Telefonu kızı olarak ben açtım. Öncelikle firmayı tanıtarak bilgilendirme yapıldı. Sonrasında olması gereken durum izah edildi.
    Konuşma esnasında geçen cümleler şunlardan ibarettir.
    Turkcell Superonline’ dan aramaktayım. Kullandığınız internet Vodafone dan çok fazla şikayet almaktayız, sizin bölgenizde sürekli internet yavaşlığı ve çekmeme gibi problemler oluştuğu için sizin bölgenizi Turkcell Superonline satın aldı. Sizi de onayınız varsa Turkcell Superonline’a taşımak istiyoruz aksi halde internetiniz kapanacaktır.
    Böyle bir görüşme gerçekleştikten sonra fiyat hakkında bilgi aldım. Bana 24 aylık Turkcell Superonline internet sözleşmesini onaylarsam ilk ay 62 TL daha sonraki 23 ayda ise 50 TL ödemem gerektiğini söylediler. Bende bu doğrultuda defalarca teyit ettikten sonra onayladım.
    01/11/2018 Tarihinde 80 TL internet ücreti çıktığını öğrendik. Böyle bir tutarsızlık sonucunda 04/11/2018 tarihinde firmayı aradık ve şikayetimizi dile getirdik. Bu konuyla alakalı şikayetimi onayladılar ve birkaç gün içerisinde konu ile alakalı geri dönüş yapacaklarını söylediler. 07/11/2018 tarihinde geri dönüş sağladılar ve tutarsız bir şekilde annemi ilk ay 80 TL lik tutarı ödemek için mecbur bıraktılar, kalan 23 ay boyunca ise 64,90 lık ücrete 5 TL indirim yaparak 59,90 ödemeniz gerekiyor dendi, hatta mecbur bırakıldı desek daha doğru bir tanım olur.
    07/11/2018 tarihinde saat 20:49 da şahsi telefonumdan bilgi almak için görüşme sağladım. Tutarsızlığın sebebini sorduğumda şikayetimizin sonucunda fiyatın belirlendiğini değişmeyeceğini söyleyerek iptali haline 250 TL gibi bir tutar ödememiz gerektiğini öne sürdüler. Görüşme sağladığımız ses kayıtlarını mail yoluyla göndermelerini talep ettim ve bunun ancak mahkeme kararı ile mümkün olabileceğini belirttiler. sizce başvuruda bulunmam gerekir mi?

    1. Merhabalar

      Yaşadıklarınızı çok güzel özetlemişsiniz. Aynı şekilde Tüketici Hakem Heyetinin internet sitesinden şikayet dilekçesi oluşturup başvuru yapabilirsiniz. Mahkeme mutlaka sizi haklı bulacak ve mağduriyetinizi giderecektir.
      Görüşme kayıtlarını bu tarz firmalar vermezler. Ancak yasal işlem başlattığınız taktirde mecburen mahkemeye sunacaklardır. Bu durumda zaten haklılığınız ortaya çıkacak ve firmaya gereken ceza verilecektir.
      Kesinlikle peşini bırakmayın. Konuşulan rakamlar az gibi gözükse de bir çok kişi peşinden koşmadığı için bu tarz firmalar meydanı boş bulup her türlü haksızlığı yapıyorlar.
      İyi günler dileriz
      http://www.parasalcozumler.com

  7. merhaba ben 31/10/2018 tarihinde 9,000,00 tl karşılığında oturma grubu aldım ve defolu çıktı. Almış olduğum bayi hakem heyetine başvurmamı istedi. eğer başvuru yaparsanız bende sizde paranızı alırsınız dediler. ilçe hakem heyetine başvuru yaptım ancak 6,000,00 TL üzeri işlemlere tüketici hakem mahkemeleri bakıyor dediler. 08/11/2018 tarihinde cayma hakkımı kullanmak istediğimi firmaya iadeli taahhütlü gönderdim. Anladığım kadarı ile 10 gün süre verilir firmaya eğer 10. sonunca geri dönüş sağlanamaz ise o zaman tüketici hakem mahkemesine başvuru yapmam gerekiyor. asıl sorum şu başvuru nasıl yapılıyor, süreç nasıl işliyor ve mahkeme kaç sürüyor. Yada daha kısa zamanda nasıl iade alırım . beni bu konu hakkında bilgilendirirseniz çok makbule geçer tşkler kolay gelsin

    1. Merhabalar
      Siz aslında gerekeni yapmışsınız şimdiye kadar. Tüketici hakem heyetinin internet sitesine girerek şikayet dilekçesi oluşturabilirsiniz. Başvuru dilekçenizde yaşadıklarınızı detaylı anlatın ve tüm fatura ve elinizdeki belgeleri ekleyin.
      Süreç çok kısa sürmüyor. Ortalama 6 ay sürer.
      Ancak sizin muhattabınız üretici firma değil, size satış yapan firma. Siz davayı o firmay açmalısınız kendileri tedarikçi firma ile işi nasıl çözeceklerini onlar düşünmeli.
      Siz kimden alış yaptıysanız onu dava etmelisiniz.
      İyi günler dileriz.

  8. Merhabalar cocuklarimi yazdirdigim ozel okuldan tayin nedeniyle ayrildik iki cocugum icin toplam 25.000 gibi bir ucreti geri almam gerekiyor %10 kesinti yapacaklarini soylediler ve kabul ettim 16 agustosta dilekcemi verdim ve bu gune kadar bir donus olmadi tekrar tekrar aramis olmama ragmen 1 ekim itibariyle finans bolumunde calisan herkes aradigim haftanin cumasi veya pazartesisi gibi tarihler veriyor simdi ben kurumu para konusunda yasal faizleriyle beraber almak uzere mahkemeye vermek istiyorum bunu nasil yapabilirim

    1. Merhabalar,

      Tüketici hakem heyeti daha küçük rakamlar için yardımcı oluyor. Bu yüzden doğrudan bulunduğunuz ilçedeki sulh ceza mahkemesine dava dilekçesi vermeniz gerekiyor.
      Dava neticesinde mutlaka hakkınızı alırsınız hiç şüpheniz olmasın. Ancak bu tarz davalar biraz uzun sürdüğünden hızlandırmak için noterden firmaya ihtarname çekerek belirli bir tarihe kadar ödeme yapmalarını talep edin. Olumlu dönüş olmazsa dava açarsınız.
      Hukuki işlem başlattığınızı gördükleri anda dava açmanıza gerek kalmadan gereğini yapacaklardır.
      iyi günler dileriz

  9. Merhabalar garantisi devam eden bir buzdolabim var vestel marka dolabın sogutmuyor. Servis geldi dolabın su dönüşümü yapan boruda plastik parça unutuldugunu söyledi parçayı bana verdi.bu yüzden sogutmuyor dedi.hala sorunları Devam ediyor. değişim talep ettim kabul edilmedi. Ne yapabilirim

    1. Merhabalar,
      Firmalar genellikle değişim yerine onarımı tercih ediyorlar. Sorununuz tekrar devam ediyorsa yeniden servis talebinde bulunarak çözülmesi yönünde firmaya baskı kurmanız gerekmektedir. Ancak firma hala size yeterli destek sunamıyorsa yada direniyorsa bu durumda Tüketici Mahkemesine başvurarak şikayet dilekçesi verebilirsiniz.
      İnternet üzerinden Tüketici Mahkemelerine şikayet kaydı oluşturmak oldukça kolay ve zaman almıyor.
      Son çare bu seçeneği değerlendirebilirsiniz.
      iyi günler dileriz.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.

İlgili Makaleler

Başa dön tuşu