TÜketici Mahkemesi nedir? Başvuru süreci va parasal sınırlar
Tüketici mahkemesi tüketicilerin hakları çerçevesinde tüketiciye yönelik olarak gerçekleşen her türlü uygulamalara bakmakla görevli olan mahkemelere deniliyor.
Tüketici mahkemeleri özel mahkeme niteliğinde olup ilk derece mahkemeler arasında yer alıyor. Tüketici mahkemesinde yasaların belirlediği sınırlar dahilinde dava açma yetkisi olan taraflar, “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” olarak belirtiliyor. Bu kapsam dışında olan kişi ve kurumların başvuruları kesinlikle kabul edilmiyor Tüketici mahkemelerine Bakanlık, tüketiciler ve tüketici örgütleri tarafından açılan davalardan hiçbir harç ücreti talep edilmiyor. Bu sayede tüketiciler rahatlıkla bu mahkemelere hak kaybı durumlarında başvuru yapabiliyor.
İçindekiler
Tüketici Mahkemesi Başvuru Süreci
Günümüzde alınan mal ve hizmetlerde ortaya çıkan sorunlar ve satıcıların satış öncesinde belirttiği niteliklere uygun olmayan ürünler için tüketiciler tüketici mahkemelerine başvuru hakkında sahip oluyor. E-ticaret dünyasında yaşanan hızlı gelişim ile birlikte tüketicilerin yaşadığı sorunların arttığı görülüyor. Bu hususta yapılacak başvuru süreci yaşanılan mağduriyetin maddi değeri ile yakından ilgili oluyor. Yasada belirtilen oranların üstünde miktarlar için tüketici mahkemesine başvuru yapılması gerekiyor. Daha düşük miktarlar için başvuru yeri tüketici heyetleri oluyor.
Taraflar arasında yapılan anlaşmada daha uzun bir süre görülmemesi durumunda olabilir. Bu halde ayıplı maldan veya hizmetten dolayı ortaya çıkan olumsuz durum, ayıp daha sonra ortaya çıksa bile, malın tüketiciye teslim tarihinden ya da hizmetin ortaya konma süresinden itibaren iki yıllık zaman aşımı süresi bulunuyor. Tüketici mahkemesine başvuruş süreci bu zaman zarfından gerçekleşmesi gerekiyor. Bu zaman aşımım süresinin kısaltılması mümkün değilken taraflar arasında ki özle anlaşmalarla daha da uzatılması mümkün oluyor.
Tüketici Mahkemesine Yapılacak Başvuruda Parasal Sınırlar
Tüketici mahkemelerine oluşacak yığılmayı engellemek için her yıl parasal sınırlar yeniden ve güncellenerek belirleniyor. Ülkemizde yasalarca belirtilen tüketici mahkemesi başvuru parasal sınırlar önceden belirleniyor. Ancak bu sınırların karşılanması durumunda bu mahkemelere başvuru yapılıyor. 2020 yılı itibari ile tüketicilerin sorun yaşadığı ayıplı malın değeri 6.920 TL’nin altında ise İlçe Tüketici Hakem Heyetine, Büyükşehir statüsünde kabul edilen illerde 6.920 TL ile 10.390 TL arasında bir meblağ ise İl Tüketici Hakem Heyetine başvurabiliyor.
Eğer tüketicilerin zarara uğramasına neden olan mal ya da hizmeti değeri 10 bin 390 TL ve daha üzerinde ise tüketiciler tüketici mahkemelerine başvuru hakkına sahip oluyor. Eğer ikamet edilen yerde Tüketici mahkemesi kurulmamışsa tüketiciler başvurularını asliye hukuk mahkemelerince gerçekleştiriyor. Tüketici mahkemelerinin yapılan başvurular ile ilgili olarak verdiği kararlar kesin olup bu karar tüm tarafların yasaca belirtilen süre zarfında uyması gerekiyor.
Hangi Durumlarda Tüketici Mahkemesine Başvuru Yapılması Gerekiyor?
Tüketici mahkemesine başvuru dilekçesi ile başvuru yapılmadan önce başvuru yapmayı düşünen kişilerin kendi durumlarının başvuru şartı kapsamında olup olmadığını bilmeleri gerekiyor. Tüketicilerin mahkemeye başvurması gereken durumlar arasında;
- Alınan ürün bozuk olarak teslim edildiyse,
- Satın alınan ürün ile ilgili kırık ve çatlak gibi fiziki sorunlarında olduğunda,
- Ürünün dokusu, şekli, kokusu, ağırlık ve ebat kriterleri önceden belirtilenleri karşılamıyorsa,
- Ürünün normal şartlarda sahip olması gereken özelliklere sahip olmaması bulunuyor.
Bu tür dayanaklara göre yapılan başvurularda tüketicilerin uğradığı tüm zararlar temin edilmiş oluyor.
Tüketici Mahkemesi Harç Ücreti Ödemeden Başvuru
Ülkemizde her tüketicinin hakkını sorunsuz bir şekilde arayabilmesi için “tüketiciler”, “tüketici örgütleri” ve “Gümrük ve Ticaret Bakanlığı” tarafından tüketici mahkemesine yapılan başvurulardan herhangi harç ücreti alınmıyor. Bu özellikle birlikte herkes hiçbir maddi kaygı göz etmeksizin başvurusunda bulunuyor.
Yasal Takip ve Idari Takip Süreci Nasıl Işler?