Veteriner Nasıl Olunur? Veteriner Ne İş Yapar? Veteriner Maaşları
Hayvanları seven herkes veteriner olmanın hayalini kurar. Biz de bu yazımızda bu hayali kuranlar için veteriner nasıl olunur konusunu detaylı bir şekilde alacağız.
Veteriner olmak için öncelikle veterinerlik fakültesini kazanmalısınız.
Veterinerlik fakültesi eğitimi boyunca fizyoloji, anatomi, iletişim ve ilaç bilim dallarında dersler göreceksiniz. Derslerin çoğunda teorik anlamda iki yıl boyunca uzmanlık düzeyine gelene kadar devam edeceksiniz. 5 yıllık veteriner fakültesi hayatınızın son yılında et ve süt ürünleri ve benzeri gıdalar üzerinde, hayvanların suni ve tabii tohumlama teknolojileri ve embriyo tedavisi gibi yöntemler hakkında detaylı bilgi alacaksınız.
Aynı zamanda kendinizi lise döneminde kimya, biyoloji gibi derslerde iyileştirmeniz ileri dönem için faydanıza olacaktır. Bu şekilde gelecekte veteriner kliniği açarak kendi işinizi kurabilirsiniz. Veterinerlik mesleğini seçmeden önce herhangi bir hayvan barınağında çalışarak mesleğin püf noktalarını ve zor yönlerini görmenizi tavsiye ederiz. Bu sayede mesleğe başlamadan önce kafanızda gelecekte yapacağınız işi şekillendirecek ve o alana yönelmeye devam edeceksiniz.
Daha sonrada üniversite sınavına girip veterinerlik puanı üzerinde güzel bir puan alarak veterinerlik fakültesi ile eğitim hayatınıza devam edebilirsiniz. Bu şekilde ilerlemeniz ilerideki mesleğiniz için size çok büyük fayda sağlayacaktır.
Veteriner Nasıl Olunur ? / Püf Noktaları
İyi bir veteriner olmak için en başta hayvanlara özel bir ilginizin olması ve onların bakımlarını yapabileceğinize inanmalısınız. Kısacası lise eğitiminizde veteriner ne demek sorusunu kendinize sorup bu sorunuza cevap bulmanız sizin ilerideki meslek hayatınız için büyük artı olacaktır.
İyi bir veteriner olarak değişen zaman koşullarında kendinize veteriner maaşı sayesinde güzel bir gelir elde edebilirsiniz. Ama diğer sektörlerdeki gibi bu sektörde de sadece veteriner maaşları için yapabileceğiniz bir meslek değildir. İyi bir veteriner olmak için;
- Eğitiminizi ileri seviye ye taşımanız,
- Hayvanları sevmeniz onlara bakmaktan zevk almanız,
- İnsanları ve hayvanları aynı anda idare etmeniz
- Biyoloji ve Kimya derslerine ilgi duymanız,
- Mesleğe başlamadan önce stajyerlik yapmanız,
Gerekmektedir. Bu durumları yerine getirmeniz gelecekteki mesleğiniz için size ölçülemeyecek bir fayda sağlayacaktır. Aynı zamanda size tedavi etmek için getirilen hayvanları müşteriniz olarak görmemeli onlara karşılıksız bir şekilde yardım ediyormuşsunuz gibi çalışmalısınız. Bu şekilde davranmanız sonucu veteriner kliniğinizi çok hızlı bir şekilde büyütmeyi başlayabilirsiniz.
Aynı zamanda iyi bir veteriner olmak için sadece güzel bir veteriner fakültesi öğrencisi olmak zorunda değilsiniz. İnsanlar ile iyi bir diyalog kurma becerisine de sahip olmalı ve her vakadan sonra bilgi hazinenize bir bilgi eklemelisiniz. Zaten veterinerlik fakültesinde iletişim becerisi dersi de alacağınız için iletişim konusunda bir sıkıntı çekeceğinizi düşünmüyoruz. Bu sayede hayvan sahipleri veya eğitmenleri ile güzel diyaloglar kurarak onlara yapılması gereken anlatarak tedavi süresince onların güvenini kazanabilirsiniz.
Veterinerliğin Zorlukları Nelerdir?
Klinikte çalışan Veteriner hekimleri meslekleri süresince birçok zorluklara dayanmaktadır. Buna örnek vermek gerekirse tedavi süresince yanlış uygulama üzerinde tedaviye devam etmesi sonucu hayvanlarının ölmesiyle karşı karşıya geldiklerinde hayvan sahiplerinin şiddetine maruz kalıyorlar. Çoğunlukla hayvan sahiplerinin hayvanları hakkında detaylı bilgi vermemesi veya eksik bilgi vermesi sonucu veterinerler hayvanların ölmesi ile karşılaşıyorlar. Daha sonra bu durum veteriner üzerine atılmakta ve sorumluluğunun tamamı ona yüklenmektedir.
Veteriner Maaşları Ne Kadar?
Öncelikle şunu belirtmemiz gerekir ki veterinerlik mesleği ile milyarder olmayı düşünüyorsanız üzgünüz maalesef bu şekilde milyarder olamayacaksınız. Veteriner eş anlamlısı ile baytarlar ortalamalara göre 5000+ TL maaş alıyorlar. Bunun yanında 7000+ TL maaş alan veterinerler de var. Ama bunu sadece para için yapan veterinerler bu kadar iyi meblağlar kazanamıyor. Aynı zamanda veterinerlerin kazandığı para okudukları üniversite ve diplomaları ile doğru orantılıdır. Yani lise zamanınızda çok iyi sıkı bir çalışma ile güzel bir veterinerlik fakültesine gitmeniz sizin gelecekteki mesleğinizde daha fazla meblağlar kazanmanıza olanak sağlayacaktır.
Makalemizde genel hatlarıyla veteriner nasıl olunur? veterinerliğin avantajları ve dezavatajları, veteriner maaşları hakkında detaylı bilgi sunmaya çalıştık. Daha fazla detay için yorum bölümünden sorularınızı sorabilir veya makalemize katkıda bulunabilirsiniz.