Çin şu anda dünyanın en büyük ekonomisi olarak dikkat çekiyor ve Singapur ve Almanya gibi süper güçlerden uzaklaşıyor. Bu nedenle, binlerce gurbetçi için Çin’de mühendislik olanakları sunulması şaşırtıcı değildir. Hatta ülke yakın zamanda yaşam maliyetine karşı sunulan maaş ödemelerine dayanan kıyaslamaya göre yabancılar için çalışılacak en iyi ülke olarak seçilmiştir.
Patlayan ekonomi, nitelikli işçiler için artan bir talep yarattı. Birçok yabancı, Çin ekonomisinin ihtiyaç duyduğu eski uzmanlık alanlarından örnek becerilere sahiptir. Daha önce, Hintliler ve diğer yabancılar için Çin’de yüksek miktarda eğitim işi vardı. Bununla birlikte, çoğu gurbetçi Çinli rakiplerden ziyade yabancı şirketler için teknik endüstrilerde çalışmaktadır. Günümüzde Çin, neredeyse her sektörde gurbetçi kadrosuna sahip olup, en çok talep gören kariyer Çin’de mühendislik, üretim, satış ve pazarlama, turizm ve bilgi teknolojisi olmaktadır.
İçindekiler
Çin’de Mühendislik İşleri
Çin’deki üniversiteler her yıl, yabancı mühendislerin hala yüksek talep görmesi nedeniyle gerçekten çok sayıda mühendis transfer etmektedir. Gerçek şu ki, bu üniversiteler aynı eski eğitim sistemine sahipken, iş piyasası son derece uzmanlaşmış becerilere veya petrol ve gaz, temiz enerji, genel ağır sanayi ve otomotiv gibi daha yeni alanlarda deneyimli bir iş gücüne ihtiyaç duymaktadır. Yabancı uzmanlar, şirketlere küresel olarak tanınan projelerde deneyime sahip oldukları için prestij havası verdiği için mühendislik işleri için yabancıları tercih etmektedirler. Mandarin dili hakkında bilgi sahibi olup olmadıklarına bakılmaksızın Çin’de İngilizce konuşanlar için bir sürü mühendislik işi bulunmaktadır.
Mühendislik İşleri İçin Nitelikleriniz Nelerdir?
Çin’de mühendislik alanında gelişmiş ülkelerden gelen yabancılar için sonsuz sayıda mühendislik işleri mevcuttur. Bu alanda uzman coğrafyalardan gelen kişilere, yeterlilikler geniş çapta tanınmakta ve kabul edilmektedir. Ancak, niteliklerinizi potansiyel işverenlerinize nasıl açıklayabileceğinizi bilmeniz gerekir. Lisans ve Yüksek Lisans Dereceleri gibi akademik çalışmaların yanı sıra, mühendislik işleri arayan yabancılar, Çin’deki mühendislik düzenleme kurullarına ve eşdeğer kurumlara kayıtlı olmanın yanı sıra Uluslararası Yetkinlik Standartlarına da uymak zorundadır. Hedeflenen mühendisin, belirli bir işe bağlı olarak birkaç yıllık deneyime sahip olması gerekir. Uluslararası Profesyonel Mühendisler Sözleşmesi’nde yeterlilik büyük bir artıdır. Özellikle inşaat mühendisliği ve makine mühendisliği işlerini çok zorlanmadan kapabilirsiniz. Çin’in bu alanlarda hala büyük bir ihtiyacı ve açığı bulunmaktadır.
Çin’de Mühendislik İçin Dil Gereksinimleri
Mandarin dili hakkında bilgi sahibi olmak, hem yerli hem de yabancı bir şirkette iş bulabileceğiniz için şansınızı kesinlikle artıracaktır. Aynı zamanda Çin kültürünü ve iş görgü kurallarını öğrenmiş olduğunuz varsayılacağı için de maaşınız daha cömertçe olacaktır. Henüz Mandarin dersleri almıyorsanız, Pekin gibi büyük şehirlerdeki yabancı şirketler ile Çin’de mühendislik alanında çalışmayı tercih edebilirsiniz. Yabancılar için Çin’de işler çok fazla bile, dilleri sınırlı olan yerel meslektaşlarınızla çalışabileceğinizi unutmayın. İngilizce ve Çince ulusal diller olsa da, Çinli vatandaşlar genelde hem Mandarin hem de Kanton dillerinde iletişim kurarlar.
Yabancılar İçin Çin’de Çalışma Şartları
Çin’de tipik bir çalışma haftası, Pazartesi’den Cuma’ya 5 gün, günde ortalama yaklaşık 8 saattir, ancak fazla mesai yaygındır. Böyle durumlarda, fazla mesai için ekstra ödeme yapmadıkları için yerel şirketlere dikkat etmelisiniz. Çoğu durumda, tatil hakkı neredeyse göz ardı edilebilir, ancak çalışanlar ne kadar süredir çalıştıklarına ve 11 günlük ücretli resmi tatillere ek olarak 5 ila 15 gün ücretli izin hakkına sahiptir. Bu şartlar, Çin’de mühendislik alanında iş aramasanız bile hemen hemen birçok iş kolu için aynıdır. Çin vergi yılı Ocak-Aralık arasındadır ve kesin gelir vergisi oranı alacağınız miktara bağlıdır. Aşamalı gelir vergisi ölçeği % 3 ile başlar ve % 45 ile biter.
İyi Maaşlı Mühendislik İşleri Bulma
Belirli bir şirkette çalışmak ister misiniz? Öyleyse, direkt olarak şirketi arayın ve boş pozisyonlarına ve niteliklerinize bağlı olarak başvurunuzu yapın. CV bilgilerinize uygun acil bir boşluk ya da açık pozisyon olduğunda şirket veri tabanında sakladığı bilgilerine göre size dönüş yapacaktır. Çin’de mühendislik kariyerlerini ilerletmek isteyen diğer birçok yabancı gibiyseniz, aramanıza Çin’in işe alım sitelerinden başlayabilirsiniz. Çoğu işe alım sitesinde, işlerin Mandarin dilinde ilan edildiğini göreceksiniz. Yerel dilde nasıl iletişim kuracağınızı biliyorsanız çeviri programları yardımcı olabilir. Belirli bir işin niteliklerinden biri olarak yerel dil bilgisine sahip değilseniz, dil dersi almanız gerekebilir.
Çin’de Çalışmak İçin Göçmen Vizesi
Tüm yabancıların Çin’e giriş için vize almaları gerekir. Bu nedenle, gelmeden önce belgelerinizin tam olduğundan emin olun. Ülkede yasal olarak çalışma iznine sahip olmak istiyorsanız, geçerli bir vizeye sahip olmanız gerekir. Aldığınız vize türü, ziyaretin amacına ve Çin’de kalma süresine bağlıdır. Çin’de mühendislik kariyerinde ilerlemeye devam edenler için, yerel büyükelçilikten bir Çin çalışma (Z) vizesi alınmalıdır. Çin’e vardığınızda, detaylarınızı 24 saat içinde Kamu Hizmeti Bürosu’na bildirmelisiniz. Vizelerin süresi bir noktada dolar. Bu nedenle, vizenizin süresi dolduktan sonra da Çin’de kalmayı planlıyorsanız, çalışma izninin yanı sıra oturma izninizin olması gerekecektir.
Çin’de Daha Kolay İş Bulmak
Çin’de faaliyet gösteren hem yabancı hem de tamamen Çin’e ait mühendislik firmaları, yabancı uzmanların sahip olduğu teknik uzmanlığa değer verirken, İngilizce konuşanlara ilgi giderek azalmaktadır. İş piyasası şimdilerde Çin’deki göçmenlerin ülkede daha iyi Çin’de mühendislik fırsatlarına sahip olmaları için uygun dil becerilerini öğrenmelerini talep ediyor. Sayısız Çinli iş uzmanı, Çin’de daha fazla iş arayan batılılara, ülkede daha kolay kalmak için yerel halkın dilini ve kültürünü öğrenmelerini tavsiye ediyor.
Ayrıca ilginizi çekebilir:
Çin İş İmkanları Hangi Mesleklerde Daha Fazla?