İçindekiler
Yurtdışına Çıkmak İçin Gereken Belgeler
Yurtdışına çıkmak bordo ve yeşil pasaportlular için farklı ihtiyaçları doğurabilmektedir. Gereken belgeler tam şekilde gereken kuruma verilmiş olmalıdır.
Yurtdışına çıkmak için belgeler pasaport sahibinin hazırlaması gereken güncel ve gerçekliği olan evraklardan oluşmaktadır. Eski ve geçerliliğini yitirmiş olan evraklar zaman kaybına neden olabilmektedir. Dolayısıyla istenen belgelerdeki detaylara ayrıca önem vermek gerekir.
Bordo Pasaport | Yurt Dışı için Gereken Belgeler
Bordo pasaport sahibi olanların yurt dışına çıkmak için hazırlaması gereken belgeler şöyle sıralanabilir:
- Kimlik belgesi, meslek belgeleyen bir kart veya yazılı belge
- İş yerinden izin verildiğini kanıtlayan bir evrak
- Sigortalı çalışıldığını gösterir evraklar, e devlet veya resmi diğer kurumdan alınmış
- Emekli olanların SGK’ dan alınmış belge ile resmi olarak bunu göstermesi
- Kamu çalışanlarının kurum müdürlüğünden ‘yurtdışına çıkmasına engel yoktur’ yazısı ıslak imzalı şekilde alınmalıdır.
- Öğrenciler yurt dışına çıkmak istediğinde öğrenci belgesi hazırlamalıdır. Okul müdürlüğü, öğrenci işlerinden bu belge temin edilebilir.
- Kamu kurumunun türüne göre onay belgesi değişebilmektedir. Islak imzalı onay belgesi olması en önemli kısımdır.
- İşverenler yurt dışına çıkacaksa geçerliliği olan iş yeri belgelerini yanlarında bulundurmalıdır.
- Başvuru yapacak olan kişi bir yerde çalışmıyorsa sigortasından faydalandığı yakınının evrakını taşıyor olmalıdır.
Yeşil Pasaportu Olanlardan İstenen Belgeler
Yeşil pasaportu olanlardan yurt dışına çıkmak için istenen belgeler şöyle sıralanmaktadır:
- Islak imzalı ve kurum müdürlüğünden alınmış yurt dışı onay belgesi zorunludur. Bordo pasaport sahiplerinin aldığı kurum belgesi ile aynı evrakı temsil eder.
- Asker emeklileri ve düz emekliler, yeşil pasaportlarındaki güncel durum kontrolünün sağlanması için vize ihlal bölümüne gitmeleri gerekmektedir.
- Vize bilet belge kontrollerinin uzun sürme olasılığına karşı özellikle yeşil pasaport sahiplerinin uçak kalkmasından 5 saat önce havalimanında yer alması gerekmektedir. Uçuşun başladığı sürede sıkıntı yaşanmaması için yurt dışı belgeleri hazır şekilde bulundurulmalıdır.
Taşıtlarla Yurt Dışına Çıkmak İçin İstenen Belgeler
Taşıtlarla yurt dışına çıkmak için istenen belgeler sıralanırsa şu şekilde liste oluşturulabilir:
- Araç ruhsatı; sürücüye ait araçlar için sınır geçişinde istenen belgeler arasındadır. Belge sayesinde sınır geçildiğinde başka ülkedeki sürüşe engel temel durumlar olmadığı belgelenmiş olur. Bir firma üzerine kayıtlı araç olması halinde noterden vekaletname alınması gerekecektir.
- Uluslararası ehliyet; yurt dışında sürüş için gereken bir belgedir. Geçerliliği uluslararası olmayan ehliyetlerde sıkıntı ile karşılaşabilirsiniz. Uluslararası sürücü belgesinin yeşil kart sigortasında da gerektiğini belirtmekte fayda bulunuyor.
- Schengen vizesi; AB ülkelerine giriş için gerekli olan evraktır. Araçta olan kişilerin bu belgeyi sağlaması gerekecektir.
- Pasaport, araç içindeki kişilerin bulundurması gereken en önemli gereksinimlerden biridir. Bazı ülkeler kimlikle de geçişe izin vermekte, ancak genellikle temel belge pasaport belgesidir. Çıkış pulu hakkında bilgi de alabilirsiniz.
- Yurt dışına çıkış harç pulu
- Evlilik cüzdanı
- Uluslararası seyahat sigortası
- Yeşil kart sigortası yurt dışı araçla çıkış belgelerinde diğer önemli olanlardır.
Pasaport ve diğer belgelerde yer alan fotoğrafınızın güncel olması ve zaman aralıklarına önem verilmesi gerekmektedir. Genelde son 6 ay ve ekstra taleplerde daha yeni çekilmiş bir fotoğraf istenebilir. Araçla yola çıkacakların gidecekleri ülkede temel düzeyde yabancı dil öğrenmeleri tavsiye edilir.
Düşük Sermaye İle Yapılacak İşler
Forum Portalı