İçindekiler
Çin’de çalışmak, Çin ile ticaret yapmak, Türkler için Çin’de iş fırsatları
Çin Halk Cumhuriyeti, yüzölçüm olarak Türkiye’den yaklaşık 12 kat büyük olup 1,4 milyara yakın nüfusu ile dünyanın en dikkat çekici ülkelerinden birisidir. 2001 yılında Dünya Ticaret Örgütü ile yaptığı anlaşma sonrasında müthiş bir hızla büyümüş ve dünyanın en büyük ikinci ekonomisi olmuştur. Gelecek 20 yılda Dünyanın en büyük ekonomisi olacağı yönde öngörüler bulunmaktadır.
Bu kadar hızlı büyüyen ve bu kadar büyük nüfusu ile gelecekte söz sahibi olacak bir ülkede şimdiden gerek yatırım yapmak için, gerek eğitim görmek yada çalışmak için Çin’e giden bir çok Türk vatandaşı bulunmaktadır.
Çin’de çalışmak, Çin’de iş hayatı
Çin, dünyanın en hızlı gelişen ülkeleri arasında ilk sıralarda yer almakta olup yıllık ortalama %10 büyüme ile tüm küresel ekonomiler içerisinde en dikkat çekici büyümeye sahiptir. Çin’de çalışmak Türkler için çok zor değildir. En büyük sıkıntı dildir. Eğer İngilizce biliyorsanız işiniz biraz daha kolay ancak ülkede İngilizce konuşabilen insan sayısı yok denecek kadar az olduğu için İngilizce de yeterli olmadığı zamanlar söz konusudur. Bir çok firma maalesef Çince istemektedir. Bu yüzden Çin’de çalışmak istiyorsanız asgari düzeyde de olsa Çince öğrenmeye çalışmalısınız.
Çin’de hızla büyüyen başlıca sektörler elektronik, tekstil, madencilik, otomotiv, demir döküm, makine parçaları, telekominikasyon, tıp ve toplu taşıma sistemleri sayılabilir.
Eğitim sektöründe mühendislik, bilgi teknolojileri ve elektrik elektronik alanına ekstra önem verilmektedir.
En çok ihraç edilen ürünler, gıda ürünleri, kimyasal maddeler, tekstil ürünleri, pamuk, kauçuk, mineral yakıtlar, mineral yağlar ve makine parçaları sayılabilir.
En çok tarımı yapılan bitkiler pamuk, tütün, çay, şeker, yer fıstığı, pirinç olup ayrıca hayvancılık alanı da fazlasıyla gelişmiştir.
Ülkedeki ucuz iş gücü ve gelişmiş sanayi ağı ile gerek bu ülkede ticaret yaparak, gerekse ülke içerisinde çalışarak oldukça iyi para kazanılmaktadır. En büyük elektronik ticaret şirketlerinden biri olan Alibaba sırf geçtiğimiz yıl 30 milyondan fazla insana iş imkanı sunduğunu beyan etmiştir. İnternet üzerinden alışverişin artması ise birlikte Çin ile yapılan ticaret oldukça kolaylaşmakta ve her alım yapmak istediğiniz şey için ülkeye gidilmesine gerek kalmamaktadır.
Çin’den ne getirip satabilirim diyorsanız aşağıdaki başlıkta belirtilen yazımız tam size göre;
Çin’den getirilip yüksek karla satılabilecek ürünler
Her yıl Guangzhou şehrinde Mart ve Ekim aylarında yapılan Canton Fuarında ayakkabıdan aksesuara, tekstilden elektroniğe kadar bir çok ürünün tanıtımı yapılmakta ve dünyanın her yerinden binlerce yatırımcı ülkeye gelerek iş fırsatlarını kollamaktadırlar.
Ülkede çalışmak isteyen yabancılardan en büyük beklenti;
- Çin kültürünü bilen, tanıyan,
- Çince konuşabilen,
- Planlama ve organizasyon yeteneği güçlü,
- Strese dayanıklı,
- Sabırlı ve hoşgörülü,
- Farklı kültür ve inançlara saygılı kişilerden oluşmaktadır.
Yapılacak işin niteliğine göre en çok aranan tecrübeler ve meslekler aşağıdaki gibidir;
- Uluslararası ticaret,
- Kalite yönetimi ve sistemleri hakkında bilgi birikimi,
- Uluslararası hukuk,
- Elektronik mühendisliği,
- Pazarlama,
- Halkla ilişkiler
- Bilgi teknolojileri mühendisliğidir.
Çin’de Şubat ayının ortasından Mart ayının ortasına kadarki 1 aylık süre Çin yeni yıl tatili kapsamında tatildir. Tüm işçiler bu dönemde büyük şehirlerden memleketlerine dönerek çoğunlukla aileleri ile zaman geçirmektedirler. Fabrikalar genellikle kapalıdır. Fabrikaların ofis kısımları ise en fazla 1-2 hafta tatil olur.
Çin’den Türkiye’yi telefonla aramak oldukça pahalıdır. Mümkünse yerel telefon hattı almanızı öneririz.
Facebook, Twitter, Google, Youtube gibi sosyal medya siteleri yasaktır. VPN ile de bağlanılamıyor. Whatsup yaygın değildir. Wechat kullanılır. Türkiye için iletişimde bulunmak adına Viber-Tango-Skype gibi uygulamaları kullanabilirsiniz.
Çin’de Çalışmak
Patlayan ekonomisiyle Çin, hırslı mezunlara çok sayıda çin iş imkanı sunuyor. Bu gelişen Asya ülkesinde yaşamanın ve çalışmanın nasıl bir şey olduğunu keşfedin. Çin ekonomisinin büyümesi oldukça hızlı gerçekleşti. Ülke şu anda dünyanın (ABD’nin arkasında) ikinci büyük ekonomisine sahip. Ekonomik büyüme oranı son yıllarda yavaşlasa da, rekabet şiddetli olmasına rağmen iş fırsatları genellikle çoktur.
Ülke 1,4 milyar nüfusa sahip olsa da, Çin halkı Türkiye’ye kıyasla nispeten düşük yaşam maliyetlerine sahiptir. Öte yandan Şanghay ve başkent Pekin gibi büyük şehirler şaşırtıcı derecede daha pahalıdır. Tamamen farklı bir kültürde, çinde çalışma hayatı ve yaşama fırsatı, yabancılar için büyük bir cazibedir. Hayatı biraz daha kolaylaştırmak için, Mandarin dilini öğrenmeyi düşünebilirsiniz. Sadece ikinci bir dil CV’nizde harika görünmekle kalmaz, aynı zamanda iş ararken başarı şansınızı da artırabilir.
Boş zamanlarınızda, beş bin yıllık tarihi ve kültürü keşfedebilirsiniz. Çin Seddi, Yasak Şehir ve Yaz Sarayı ile Xi’an’daki Terracotta Ordusu da görülmeye değer. Hong Kong’daki Victoria Limanı ile Şanghay’daki Bund’u da kaçırmak istemeyeceksiniz.
Popüler Çin İş İlanları
İngilizce konuşulan işler çoğunlukla ülkenin iş ve sanayi merkezleri olan Pekin ve Şangay gibi şehirlerde bulunmaktadır. Birçok çokuluslu şirketin Asya genel merkezleri bu doğu sahillerinden birinde ve Hong Kong, Guangzhou, Shenzhen ve Tianjin’de yer almaktadır. Çin’deki göçmen işçilerin çoğunluğu yabancı yatırım yapan işletmelerde iş buluyor. Eğer çinde şirket kurmak istiyorsanız o zaman anadili öğrenmeniz daha büyük öneme sahip olacaktır.
Çin’deki Başlıca Endüstriler
- Kimyasal ürünler
- Tüketici ürünleri
- Gıda işleme
- Makine yapımı
- Madencilik
- Teknoloji
- Tekstil
- Ulaşım
Eğer çinde çalışmak istiyorum diyorsanız iş ilanlarını şu kaynaklarda arayabilirsiniz:
- AsiaXpat
- ChinaJOB
- China Xpat İş İlanları
- eChinacities
- Reed
- 51Job
Lisansüstü Mezunları İçin Popüler İşler
- Bankacılık ve finansal hizmetler
- Mühendislik
- İmalat
- Satış ve Pazarlama
- Teknoloji
Çin’de İş Bulma
Başvurmanız gereken vize türünü etkileyebileceğinden, Çin’e gelmeden önce bir iş bulmaya çalışın. Uluslararası adayların harekete geçmeden önce iş bulmaları için en kolay yollardan biri, kendi ülkelerindeki uluslararası bir şirketin kendilerini görevlendirmesidir. Bu mümkün değilse, network oluşturma son derece önemlidir. Çin’de, boş pozisyonlar asla resmi olarak tanıtılmadığından, iş arama sırasında kişisel temaslara büyük ölçüde güvenilmektedir. Bu durumda, Mandarince bilgisi uzun bir yol kat etmenizi sağlayabilir.
Uygun çin iş imkanı için başvurular genellikle CV ve kısa bir motivasyon mektubu ile yapılır. Mandarin konuşabiliyor ve bir Çinli şirkete başvuruyorsanız, bilgilerinizi göstermek için başvurunuzu anadilde yazmak iyi bir fikirdir. Başvurunuz başarılı olursa, işe kabul edilmeden önce bir dizi görüşmeye maruz kalabilirsiniz.
Çin İş İmkanları Hangi Mesleklerde Daha Fazla?
Çin’de yaşam koşulları, ulaşım imkanları, yemek kültürü hakkında bilgi almak için aşağıdaki yazımıza göz atabilirsiniz;
Çin’de yaşam, ulaşım, yemek imkanları
Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konuları aşağıda linki verilen yazımızdan incelemenizi öneririz.
Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler
İş başvurularında özgeçmiş çok önemli olup doğru ve etkili cv hazırlamak ve kolay işe yerleşmek için aşağıdaki başlıkları mutlaka incelemenizi öneririz.
Doğru cv (özgeçmiş) hazırlama teknikleri
Başarılı iş görüşmesi yapmanın püf noktaları
İş görüşmelerinde sıkça sorulan sorular
İş görüşmelerinde sıkça yapılan hatalar
Zorlu mülakat sorularına verilebilecek en güzel cevaplar
Detaylı bilgi almak istediğiniz konularda bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenerek takipte kalmanızı umuyoruz.