Gazaltı Kaynak Ustası Ne İş Yapar? İş Fırsatları
Gazaltı Kaynak Ustası, mesleğe özel kaynak araç ve gereçlerle demir, çelik ve diğer metallerin kesim, dolgu, montajlama, birleştirme işlerini yapan kişidir.
İçindekiler
Gazaltı Kaynak Ustası Ne İş Yapar?
- İşe başlamadan önce çalışacağı alanı işe hazırlar,
- Koruyucu gazı cihaza bağlar,
- Gazaltı kaynağı için soğutma sıvı seviyesi, soğutma devir daimini ve tel sürme makaralarını kontrol eder.
- Kaynak teline göre değişiklikler yapar,
- Tel sürme makarası, spiral gibi aletleri kaynak teline uygun şekilde değiştirir.
- Akım üretecini çalıştırır ve arkı başlatır.
- Kaynak ark kararlılığını gözlemler, pasolar arası ısı sıcaklığını kontrol eder.
- Ardından pasolar arasındaki torç temizliğini yapar.
- Kaynak dikişinin yüksekliğini kontrol edip gözle denetler, varsa hataları düzeltir.
- İş parçalarının temizliğini yapar, kaynak alet edevatlarının toplanmasını sağlar.
- Kaynağı bitirilmiş işin bir sonraki istasyona gitmesini sağlar.
- Kaynak istasyonunun temizliğini yapar.
- Gazaltı kaynak üretecinin ve düzeneğinin günlük periyodik bakımını yaptıktan sonra işle ilgili rapor tutar.
Gazaltı Kaynak Ustaları Nerelerde Çalışır?
Gazaltı kaynak ustaları fabrika ve atölye gibi kapalı mekanların yanı sıra açık mekanlarda da çalışır. Çalışma ortamı gürültülü ve kirlidir. Bundan dolayı çalışma ortamları iş sağlığı ve güvenliği için riskler barındırabilir. Elektrikten kaynaklı kazalar, açık yanmakta olan arkın ultraviyole ışınlar yayması gibi kazalar meydana gelebilir.
İşin Kolay ve Zor Yanları
Gazaltı kaynak ustalığı genel olarak zor bir iştir. Özellikle sağlık açısından dikkatli yapılması gereken bir iştir. Kaynak makinesi ve kesme lambasından çıkan ışık ile gaz, göze ve cilde zarar verebilir.
Kaynak işlemi sırasında kullanılan gazın yanıcı ve patlayıcı olma tehlikesi vardır. Ama gerekli havalandırma ve iş önlemleri alındığında tehlike söz konusu olmaz.
Kaynak ustası eğilerek ayakta durarak veya çömelerek çalışır. Uzun süren ve elle yapılan bir kaynak işlemi bedensel açıdan yorucu olabilir. Ancak gerekli önlemler sağlandığında gazaltı kaynakçılığı diğer kaynak işlerinde görülen iş sağlığı ve güvenliği risklerini taşımaz.
Kimler Gazaltı Kaynak Ustası Olabilir?
Bir gazaltı kaynak ustalığı işine girerken öncelikle çırak olarak işe başlanır. Çıraklık eğitimi için şu şartları taşımak gereklidir; 14 yaşını doldurmuş olması, en az ilköğretim mezunu olması, sağlık durumunun mesleğin gerektirdiği işleri yapmaya elverişli olması ve işveren ile çıraklık sözleşmesi imzalamış olması gerekir. Ayrıca meslek liselerinde de metal işleri bölümünde gazaltı kaynak ustalığı eğitimi verilmektedir.
Mesleki eğitim merkezlerinde ilkokul mezunlarının eğitim süresi iki yıl, meslek lisesi mezunları veya daha üst düzey mezunlar için bir yıldır. Meslekte ilerleme sağlayanlar zamanla usta veya usta öğretici olabilirler. 240 saatlik ustalık eğitiminin ardından bir yılın sonunda yapılacak sınavla ustalık belgesi verilir.
Gazaltı Kaynak Ustalığının Maaşı Ne Kadardır?
Eğitim sürecinde çıraklar asgari ücretin %30’u oranında aylık ücret alırlar. Daha fazla ücret ise işveren ile çırak arasında yapılan sözleşme ile olabilir. Mesleki eğitimin tamamlanmasından sonra ise işçi deneyimi ve işletme çeşidine göre asgari ücretin 2-3 katı oranında ücret alabilirler. Ustalık unvanını aldıktan sonra kendi iş yerlerini açanların aylık kazancı ise işin çokluğu ve kalitesine göre değişmektedir.
İş İmkanlarının Genişliği Ne Kadardır?
Gazaltı kaynak ustalığının çalışma mekanları küçük ve orta ölçekli işletmeler olabileceği gibi kamu ve özel sektöre ait fabrikalarda da çalışabilirler. Ayrıca kendilerine ait işletme açarak bağımsız bir şekilde de çalışma olanaklarına sahiptirler.
Çalışma alanları; metal sanayi, oto sanayi, gemi ve uçak sanayi gibi yerlerdir. Bu meslek alanında hemen hemen her alanda iş bulunabilmektedir. Bundan dolayı bir istihdam sorunu bulunmamaktadır.
Gazaltı Kaynak Ustası Yurt Dışı İş İmkanları
Gazaltı kaynak ustalığı gerek yurt içinde gerekse yurt dışında en fazla ihtiyaç duyulan mesleklerden biridir. Çalışma koşullarının zorluğu ve ciddi bilgi birikimi istediği için eleman bulma sıkıntısı çokça yaşanmaktadır.
Özellikle başta Dubai, Katar, Kuveyt gibi Arap ülkeleri ve ardından Türkmenistan, Azerbaycan, Kazakistan gibi Orta Asya ülkelerinde faaliyet gösteren Türk ve yabancı şirketler aylık 3.000 dolara kadar maaşla çalışabilecek gazaltı kaynak ustasına ihtiyaç duymaktadırlar.
Siz de bu ülkelerdeki iş imkanlarından yararlanmak ve daha fazla bilgi almak için yazının sonundaki alt başlıklara göz atabilirsiniz.
Gazaltı Kaynak Ustalığı İş Yetkinlikleri Nelerdir?
Bu mesleği yapmak isteyenlerin; göz ve el eşgüdümünü sağlayabilen, işi yapmadan önce zihninde canlandırabilen veya tasarımını bir kağıt üzerinde çizebilen, mekanik ilişkilerde yetenekli, dikkatini belirli bir noktaya yoğunlaştırabilen kimseler olmalıdır.
Gazaltı kaynak ustası iş imkanları ile ilgili daha fazla bilgi almak ve sitemizin iş birliği yaptığı firmalara bilgilerinizi göndererek size ulaşmalarını sağlamak için aşağıdaki yorum bölümünden yetkinliklerinizi ve mail adresinizi belirtebilirsiniz.
Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;
İnşaat İşçisi Olarak Yurt Dışında Çalışmak
Kuveyt’te iş Yapan Türk Firmaları
Azerbaycan iş imkanları. Çok Kazanmak İsteyenlere…
Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları
Yurtdışında nasıl iş bulunur? Hangi ülkelerde iş bulabilirim?