Hayvan Çiftliği Açmak İçin Gerekli Prosedür Nelerdir?
Son yılların en çok kazandıran işlerinden birisi olan çiftlik kurmak pek çok girişimcinin bol kazançlı bir gelir elde etmek için başvurduğu yollardan birisidir.
İçindekiler
Hayvan Çiftliği Açmak
Köyden kente göçüsün son yıllarda yoğunlaşması ve insanların çiftlik işlerine olan ilgisinin azalması nedeniyle rekabet düşmüş ve çiftlik açmak son zamanların en çok kazandıran iş fikirlerinden birisi haline gelmiştir. Ancak hayvan çiftliği açmak ve bu işten kar elde etmek için belirli prosedürlerin izlenmesi gerekmektedir.
Devlet Desteğinden Yararlanarak Çiftlik Açmak
Hayvan çiftliği açmak istiyorsanız devlet çiftlik açmayı düşünenlere destek vermektedir. Yani, çiftliğini kendi paranızla açabileceğiniz gibi devlet desteği ile de açabilirsiniz. Eğer araziniz var ve büyükbaş hayvancılık yapmak istiyorsanız büyükbaş hayvancılık destek ve hibe kredilerinden yararlanabilirsiniz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ve birtakım özel kurum ve kuruluşlar, özel oranlar ile çiftlik açacak kişilere hibe desteği ve hibe kredi imkanı sunmaktadır. Örneğin genç çiftçiler için %60 hibe desteği sunulmaktadır. Sıfırdan çiftlik açmak daha zor ve masraflı olduğu için çiftlik açan pek çok kişi devlet desteği ile çiftlik açma girişiminde bulunmaktadır.
Çiftlik Açmak İçin Ne Yapılmalı?
Eğer çiftlik açmak için ne yapmalı diye merak ediyorsanız öncelikle çiftlik açabileceğiniz bir mekan temin etmeniz gerekmektedir. Seçtiğiniz mekanın büyüklüğüne ve dizaynına bağlı olarak besleyebileceğiniz hayvan çeşidi ve hayvan sayısı da doğal olarak artış göstereceğinden daha çok kar elde edebilirsiniz. Mekan seçiminizin ardından çitlik açmak için gerekli resmi prosedürlerin işletilmesi gerekmektedir.
Çiftlik Kurmak İçin Gerekli Resmi İşlemler Nelerdir?
Çiftlik kurmak için gereken işlemler genel olarak aşağıdaki gibidir:
- SGK kaydınızı yaptırmanız gerekmektedir.
- Çiftlik için form doldurmalısınız.
- İmza sirküleri ve itfaiye raporu sunmanız gerekmektedir.
- Eğer çiftliğinizde 50 kişiden fazla kişi çalıştırmayı düşünüyorsanız işletme belgenizi ve işletmenizde çalışacak iş yeri hekimi belgesini sunmalısınız.
- Çiftlik arazi durumunu gösterir belge götürmelisiniz.
- Eğer çiftliğin kiracısı iseniz kira kontratını, sahibi iseniz tapu bilgilerini sunmanız gerekir.
- Kapasite raporu ve işi açıklar şema ve raporlar
- Eğer mevcut bir çiftlik yapısı var ise bu durumda izin belgesi
- Ruhsat için gerekli bedel
- Suyu şehir şebekesinden almayı düşünüyorsanız suyun şebekeye bağlı olduğuna dair belge; eğer şebeke suyu kullanmayacaksanız su analiz raporlarını sunmanız gerekmektedir.
Şunu söylemek gerekir ki istenen belgeler başvuracağınız kuruma bağlı olarak değişiklik gösterebilmektedir. Ancak genel olarak hayvan çiftliği açmak için gerekli prosedürler bu şekildedir.
Çiğköfteci Açarak Gelirinizi 2 ye Katlayın