Iran’da çalışma şartları Türkiye’ye göre oldukça farklılıklar gösterir. Gerek ülkenin sıcak ikliminden, gerekse siyasal islam rejiminin getirdiği yasaklar ve kurallardan dolayı bir çok alanda aslında alışık olduğumuz çalışma düzeninden farklılıklar gösterir.
Iran’da Çalışma Şartları Nasıldır?
Öncelikle İran’da çalışma günleri Cumartesiden Çarşambaya kadardır. İran’da tatil günleri ise haftanın Perşembe ve Cuma günleridir.
Cuma günleri bir çok iş yeri kapalıdır. Sadece hizmet sektöründe faaliyet gösteren cafe-restoran-market gibi yerler açıktır. İran’da çalışma saatleri sabah 8:30 ile akşam 16:30 arasındadır.
Hafta sonu tatilleri dışında, yıl içerisinde 25 günlük resmi tatil söz konusudur. Ramazan bayramı tatili 2 gün, kurban bayramı tatili ise 1 gündür.
İran’da şhemsi takvimi kullanılır. Şhemsi takvimine göre yılbaşı 21 Mart gününe denk gelir. Bu tarihte Nevruz bayramı kutlanır. Nevruz, yeni yılın başlangıcı, ilkbaharın müjdecisi anlamına gelir. Nevruz öncesinde tıpkı bizdeki bayramlar gibi müthiş bir heyecan ve hazırlık söz konusudur. Nevruz bayramında tüm iş yerleri tatil olur ve herkes akraba ziyaretlerine gider. Nevruz öncesinde çok ciddi bir alışveriş talebi olur. Herkes başta kıyafet olmak üzere kendileri, çocukları ve aile bireyleri için hediye alırlar.
İran’da çalışan kişilerin yıllık 26 gün ücretli izin hakları vardır. Bu iznin kullanılması için yıl sonunun beklenmesi gerekmez. Yıl dolmadan da izin kullanılabilmektedir.
Devlet, vatandaştan topladığı vergilerin %20’sini mollalara öder. Mollaların maaşları 2-4 bin tl arasındadır. Polisler ise aylık 3-5 bin tl maaş alırlar.
Buna rağmen halk, ortalama 300-400 dolar civarında olan asgari ücretle geçinir. İran Ekonomisi ile ilgili daha fazla bilgi almak için “Iran Ekonomisi – Iran’ın Ekonomik Durumu” başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Ülke genelinde oldukça fazla yabancı çalışan vardır ve yabancı ülkelerden çalışmak için gelmek isteyen kişi sayısı yüksektir. Yabancıların büyük çoğunluğunu Çinliler ve Koreliler oluşturur. Uzakdoğu insanlarına karşı büyük bir sempati söz konusudur.
Ülke genelinde çalışan yabancılar da İran halkı ile aynı saatlerde çalışırlar. Yabancıların özlük hakları, çalışılan şirketlere göre değişiklik gösterir. Bir çok yabancı şirket ve Türk şirketleri, çalışanların konaklama ihtiyacını, çocuklarının eğitim masrafını, arabasını, telefonunu alır ve özel sağlık sigortası yaptırır.
Yerel halk ise devlet tarafından sigorta güvencesine sahiptir. Halkın %60’ı kamu kurumları vasıtası ile bizdeki Emekli Sandığı’na benzer bir sigorta sistemine sahiptir. Kalan %40 ise özel sektör tarafından SGK benzeri bir sigortaya sahiptir. Her ikisi de devlet hastanelerini ücretsiz kullanabilmektedirler. İran, eğitimden sonra en büyük bütçeyi sağlık sistemine harcamaktadır. Dünyada eğitim ve sağlık sektörüne, savunma sanayinden daha fazla kaynak aktaran ender ülkelerdendir.
Ancak ülkedeki devlet hastanesi sayısı yetersiz olup özellikle yabancı çalışanların mutlaka özel sağlık sigortası yaptırarak gitmeleri ve herhangi bir sağlık sıkıntısında özel hastanelere başvurmaları gerekmektedir. İran’da ticaret yaparak yada çalışarak para kazanmak isteyenler, “Iran’da yapılabilecek en karlı işler” başlıklı yazımızı da inceleyebilirler.
Ayrıca İran’daki çalışma şartları ile ilgili aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneririz;
Iran’da Çalışma Şartları Nasıldır?
Iran’da Yaşam ve Sosyal Hayat Nasıldır?
Iran Pahalı Bir Ülkemi? Iran’da ne Ucuz? Ne Kadar Para ile Geçinilir?
Iran’da Faaliyet Gösteren Türk Firmaları
Iran vizesi için aşağıdaki başlıkta daha detaylı bilgi bulabilirsiniz.
Iran Vizesi Nasıl Alınır? Iran Çalışma Izni ve oturma Izni
Yurt dışında çalışmak isteyenlerin mutlaka aşağıdaki başlığa da göz atmalarını öneririz.
Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler
Sorularınız ve daha fazla bilgi almak istediğiniz konular için bize aşağıdaki yorum bölümünden her zaman ulaşabilirsiniz.