Koyun yetiştiriciliği nasıl yapılır? Koyun çiftliğinde maliyet ve gider kalemleri ile kazanç kalemleri nelerdir? Maliyeti nasıl düşürürüz ve gerekli sermayeyi nasıl elde etmeliyiz gibi pek çok sorunun cevabını bu makelemde tek tek anlatacağım.
Eğer benim yazı okumaya vaktim yok diyorsanız, aşağıda koyun yetiştiriciliği hakkındaki özet niteliği taşıyan videomu izleyebilirsiniz.
İklim koşulları, havası, suyu ve bölgesi itibari ile Türkiye’de hayvancılık için koşullar oldukça uygundur. Hem küçükbaş hem de büyükbaş hayvancılığı için bu denli uygunluk beraberinde ekonomik getirileri de ortaya koymaktadır. Sizin hangi alanda başarılı olacağınız konusunda seçim yapmanız bölgesel değerlendirmeye göre olmalıdır.
Eğlenceli ve az zahmetli olan koyun yetiştiriciliği en ideal yatırım türlerinden bir tanesidir. Bu hususta mekan faktörünü göz önünde bulundurmanız ve sermayenize göre adım atmanız daha doğru olacaktır.
Et, süt, peynir ve yoğurt gibi temel ihtiyaçların karşılanmasında büyük rol oynamaktadır. Böyle bir alana sahip olunmayı hesaplamak zorlayıcı olmayacaktır.
Zorlayıcı tarafı olmaması ve kısa sürede sermayenizi katlayabilir olmanız popülerliğini arttırmaktadır.
Ek gelir olarak düşünen çok sayıda insan koyun yetiştiriciliği ile ilgili araştırmalar yapmaktadır. Fakat bu işin geçici değil uzun soluklu ve tam zamanlı olarak yapılması muhteşem kazançlara ulaşmanızı sağlayacaktır.
Koyun yetiştirme ile alakalı bilgi sahibi olmak yol haritası belirleme de çok önemli etken olacaktır. Bununla ilgili yazılar okumak ve kurslara katılmak yatırım noktasında size rehber olacaktır.
Bölgesel değerleri mutlaka işin içine katıp, koyunların otlatma alanı, kışın muhafazası ve bakımları konusunda tespitler çok önemlidir.
İçindekiler
Koyun Yetiştiriciliği Nasıl Yapılır?
Şehir hayatında beklediğini bulamayanların taşra da yeni iş fikirleri arayışına sokmaktadır. Girişimcilerin bu alanda merak ettiği konulardan bir tanesi koyun yetiştiriciliği nasıl yapılır? Konusu gelmektedir. Araştırmadan ve detaylarını tümüyle bilmeden atılan adımlar boşta kalabilir. Esasları bildiğiniz zaman nerede ne yapacağınızı çok daha kolay kestirebilirsiniz. Böylece zarar etme ihtimaliniz de en aza indirilecektir.
Küçükbaş hayvancılık için bölge seçimi en önemli etken olduğu için önceliğiniz uygunluk olmalıdır. Uygun bir bölgede yapılan koyun yetiştiriciliği verim yönü ile çok daha etkin sonuç verecektir. Bu alanda mutlaka il veya ilçe tarım müdürlüklerini ziyaret etmeli ve detaylı bilgi alınmalıdır. Sizlere ne tür yem kullanılması gerektiği, yemleme usulleri, küpe kayıtları ve veteriner hizmetleri gibi ihtiyaç duyulan faktörleri sunacaklardır. Alacağınız destek sayesinde kontrollü şekilde iş yürütmeniz mümkün olacaktır.
Koyunların hangi esaslara göre yetiştirilmesi gerektiğini öğrenmenizin yanı sıra yaşayacakları ortamın araştırmasını da yapmalısınız. Koyunlar için inşa edeceğiniz ağıl, kış aylarında hayvanların zarar görmemesi adına çok önemlidir. Doğru şekilde yapılan muhafaza sayesinde koyunlarınız kışı daha kolay atlatacaktır. Bunların dışında faaliyet göstereceğiniz bölgeye uyumlu koyun seçimi en doğru karar olacaktır. Verimi etkileyen bu faktör diğer konulardan daha önce gelmektedir. Bu yüzden işin ehli kişilerle görüşüp destek almak sonucun mükemmel kılınması açısından çok önemlidir.
Koyun Yetiştiriciliği Maliyeti
Tüm araştırmalar yapılıp bölgeye uygun koyun türü de seçildikten sonra ekonomik olarak hesaplamalar ön plana çıkacaktır. Bu konuda en önemli esas koyun sayısı olurken ağılın büyüklüğü ve yapısı da maliyet hesaplamada önemlidir.
Yapacağınız ağılın portatif olması ileri ki zamanlarda sizi çok rahatlatacağı için bu konuda sabit ağıl tercihini arka plana bırakın. Ağılın nasıl bir yapıda olacağı koyun yetiştiriciliği maliyeti hesaplamasını doğrudan etkilemektedir. Bu yüzden sermayenize göre adım atmak daha doğru olacaktır.
Geleneksel yetiştirilmenin çok da verimli olmaması sizin bu konuda daha etkin olmanız gerektiğini göstermektedir. Teknolojik etkenleri göz önünde bulundurarak adım atmak daha doğru olacaktır. Hesaplamalar konusunda ağıl ve damızlık koyun en yüksek meblağı tutan kalemlerdir.
Sermayenize göre koyun sayısını belirleyeceğiniz için ortalama değer üzerinden hareket etmek daha doğru olacaktır. Koyun türleri arasında fiyat farkı söz konusu olduğu için bölgeye uygun damızlık koyun fiyatları araştırması yapmalısınız.
- Genellikle 1.000 – 2.000 TL arasında değişen değerler net rakamı çıkarma da sizi zorlasa da piyasa araştırması yapıp, sağlam pazarlık yaparak maliyeti belirleyebilirsiniz.
Sermayeniniz karar noktasında en önemli faktör olacağı için önceliğiniz ne kadar harcama yapabilir olmanızdır. 50 adet gebe damızlık koyun alarak başladığınız da ağıl maliyetleri ile birlikte size gerekli olan tutar 70.000 – 100.000 arasındadır. Uzun vadeli muhteşem gelir getirmesi söz konusu olduğu için bu rakamı gözünüzde büyütmeyin. Bu rakamlara ek olarak yem gideri ve diğer harcamalar da maliyetlerin değişmesine etki edecektir.
Koyun Yetiştiriciliği Karlı Mı?
Sermayenizi belirleyip tesis kurma ile ilgili tüm çalışmaları yaptıktan sonra kazanç kısmı en can alıcı noktadır. Girişimciler koyun yetiştiriciliği karlı mı? Sorusunu sıklıkla sorarken bu konuda genel tespitleri incelemektedir.
Karı belirleyen en önemli unsur koyun sayısı olurken koyun türü de kar noktasında ön plandadır.
Süt satışı ile kar elde etmek isteyenlerin tercihi İvesi, Sakız ve Sardinya gibi türlerdir.
Et satışı yapmak isteyenlerin tercihi ise genellikler Karakaya, Hampshire ve Kıvırcık gibi türlerdir. Sizin bu alanda vereceğiniz karar hem karlılığı hem de pazarı belirleyecektir.
Giderleri belirleyen faktörleri hesaba katarken mutlaka yem giderini de düşünmek gerekir. İl
kbahardan sonbahara kadar koyun besleme de mera kullanımı varsa karlılık ciddi oranda artmaktadır. Bu tür etkeni de hesaba katarak karlılığı görmek mümkün. İlk yıl 50 koyunla yetiştiriciliğe başlayan birisi bir yılın sonunda sayıyı 100 adete, ikinci yılın sonunda da bu sayı 200’ü bulmaktadır. Böylesine muhteşem rakamlar karı açık şekilde ortaya koymaktadır.
Kazanç
Sermayenize göre kuracağınız tesis kazancı belirleyen en önemli unsurdur. Üretim amacınıza göre süt geliri mi yoksa et gelirimi bunu belirlemek kazancı ortaya koyan en önemli faktördür.
Et üretimi yaparak kazanç elde etmek isteyenler seçecekleri koyun türüne göre hareket etmelidir. Ortalama 20 kg et çıkan koyunlar satışları ile size ciddi gelirler sunacaktır. Satışlar konusunda belirleyici tutarları göz önünde tutmak esas olacaktır. Koyun yetiştiriciliği kazanç kısmında etin ayrı sütün ayrı geliri vardır.
Et üretimi üzerine adım attığınızda hayvan başı gelir değişkenlik gösterecektir. Her koyun ortalama 40 kg gelse satışı 800 – 1.000 TL arasında değişir.
Satacağınız koyun sayısı kazancınızı belirlerken bu hususta yeni doğumları da hesaba katmalısınız. Sürekli üzerine koyarak gidecek olması da kazanç bazlı adımı beraberinde getirecektir. Et odaklı değil de süt odaklı satış yapmak isterseniz koyun yetiştiriciliği esaslarına ayrıca dikkat etmelisiniz.
Çünkü süt satışı doğrudan et satışına göre daha zahmetlidir. Fakat kuracağınız tesis sizi rahata erdireceği için bu konuda ki tercihi piyasa araştırmasına göre yapmalısınız.
Günde 200 TL’lik süt satışının altına inmediğiniz de yılda 70.000 – 75.000 TL gibi rakamları görebilirsiniz. Esaslar ve uygulamalar kazancı doğrudan belirleyecektir.
Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?