Site icon Parasal Çözümler

Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?

Tavuk Çiftliği Kurmak - Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?

Tavuk Çiftliği Kurmak – Nasıl Kurulur? Maliyeti, Kar Marjı Nedir?

İçindekiler

Tavuk Çiftliği Kurmak

Günümüzde teknoloji ne kadar ilerlerse ilerlesin insanoğlunun yine de beklentileri bitmiyor ve insanlar yaşadıkları yoğun şartlar içinde kimi zaman kent dışından çıkarak başka ortamlarda yaşamak istiyorlar.

Son yıllarda verilen devlet teşvikleri. KÖYDES gibi belli bir yaş grubuna verilen köye dönüş destekleri sayesinde insanlar tavuk çiftliği kurmak gibi projelere ağırlık vermeye başladı. Böylece hem sessiz sakin huzurlu yaşamaya hem de farklı alanlarda ciddi oranlarda karlar kazanmaya başladı.

Tavuk Çiftliği Nasıl Kurulur?

Tavuk çiftliği nasıl kurulur, kolay olan bir olgu değildir. Böyle bir işi yapmayı düşünenler  öncelikli olarak Gıda Tarım Ve Hayvancılık Bakanlığının ilgili yönetmelikleri incelemeli ve ondan sonra böylesine bir adım atmalıdır. İlgili yönetmeliklerde tavuk çiftliğinin kurulma aşamalarını ve istenenleri ayrıntılı olarak açıklamaktadır.

Kişi böylesi bir yeri açmadan önce bölgedeki Tarım İl Müdürlüklerine başvurmalıdır.  Oradan alacakları bilgiler ve başvuru işlemlerine göre gerekli adımlar atılmalıdır. Başvuru sırasında istenen evraklar ve ödenmesi gereken ücretler ödenmelidir. Bu aşamadan sonra artık çiftlik kurulma aşamasına geçilmelidir. Bu aşamadan sonra ilgili cihazlar alınmalı  ve yerleştirilmelidir. Burada alınması gereken temel ekipmanlar fan, yemlik ve suluktur. Bunun dışında alt yapıda kurulduktan sonra tavukların alınması ile işlemlere başlanabilir.

Kurulacak olan çiftlikte iki tür çiftlik tipi vardır. İlki çadır çiftlik diğeri ise prefabrik çiftliktir. Yapım süreleri de ona göre farklılık göstermektedir. Bu iş özel bir bilgi ve deneyim isteyen konu olduğu gözden kaçırılmamalıdır.

Tavuk Ve Yumurta Üretiminde Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar Nelerdir?

Tavuk çiftliği kurarken dikkat edilmesi gereken en temel husus bu işin bilinçli bir biçimde yapılması gerektiğidir. Tavuk ve yumurta üretimi sırasında mutlaka işe gereken özen gösterilmeli ve süreç kesinlikle aceleye getirilmemelidir. Bu iş zarfında mutlaka veteriner ile çalışılmalı ve hayvanların kontrolleri sağlanmalıdır. Ortamın hijyenine mutlaka dikkat edilmeli. Doğru yem kullanılmalı ve su içmeleri kesintisiz olarak sağlanmalıdır. Bu noktada da düzenli olarak bu işi yapacak olan personeller ile çalışılması gerekir. İş kurumsal bir yapıda ve sistematik bir biçimde gerçekleştirilmelidir.

 Tavuk Çiftliği İşinde Riskler Nelerdir?

Tavuk çiftliğinde en önemli risk  hiç şüphe yok ki istenen verimin elde edilememesi ve hayvanların erkenden ölmesi ve hastalanmaması gibi durumlardır.

Bu durumların önlenmesi için veteriner kontrolleri kesinlikle sağlanmalıdır. Bunun dışında gerekli olması durumunda ilaçları düzenli olarak verilmelidir.  Hastalanmamaları için gerekli hijyen sanitasyon kurallarına uyulmalıdır. Tam da bu noktada 22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sisteminin kurulması faydalı olacaktır.  Alanında uzman deneyimli bir veteriner çalışmak ve bu alanda uzman bir gısa mühendisinden danışmanlık almak da oldukça faydalı olacaktır.

Küçük Ölçekli Bir Tavuk Çiftliği Kurmak İçin Gerekli Maliyeti Ne Kadardır?

Tavuk çiftliği maliyeti için net bir rakam vermek tam olarak mümkün değildir. Zira üstte de belirtildiği gibi çiftliğin kurulması sırasında farklı yöntemler vardır. Bu yöntemlerden prefabrik olan ile çadır olanın maliyetleri birbirinden farklıdır.

Yine toplam alana göre fiyatlar değişirken tavuk sayısına göre de rakamlar farklılıklar göstermektedir.

Ortalama olarak çadır tavuk çiftliği kurulum maliyeti  150metrekare, 1000 adet tavuk kapasiteli, içinde yemlik ve suluk bulunan, fan sistemlerinin olduğu, aydınlatma sisteminin kurulduğu,  izolasyonu yapılmış, zemin taşları döşenmiş her şey dahil  bir yer için ortalama olarak 20 bin Türk Lirası civarındadır.

Prefabrik çadırlarda ise bu rakam benzer bir sistem dahilinde ortalama olarak 80 bin Türk lirası civarındadır.

Bunlara tavukların alınması ve yem ilavesi olarak ise 1000 adet olarak düşündüğünde 20 bin Türk lirası eklemek gerekir ki o zaman bu maliyetler şu şekilde değişmektedir.

Çadır tavuk çiftliği için 40.000 TL, prefabrik tavuk çiftliği için 100.000 TL olmaktadır.

 Tavuk Çiftliği İşinde Genel Giderler Nelerdir?

Tavuk çiftliğinde genel giderler şu şekilde sıralanabilir:

 Tavuk Çiftliğinde Kar Oranı Nedir?

Tüm bu bilgilerden sonra tavuk çiftliği kar marjı hakkında örnekler üzerinden giderek bilgi vermek gerekir ise şunlar ifade edilebilir:

Bir tavuk çiftliğinde ortalama olarak tavuğun yumurtlaması için geçen süre 60 gündür. Bunu detaylandırmak gerekir ise bunun 15 günü hazırlık,  45 günü diğer dönemdir. Bundan sonra tavuk yumurta verir.

Tavukların her bir yumurta üretimi için ortalama 24-36 saatlik süreye ihtiyaçları vardır. Yani tavuklar her gün 1 tane yumurtlar diye bir durum yoktur. 

Yapılan araştırmalar, tavukların ırklarına göre değişmekle birlikte, 1 tavuğun yılda ortalama 250 – 320 adet yumurtladığını göstermektedir.

Yıllık ortalama 300 yumurta aldığımızı varsayarak, 1.000 tavuk için kabaca yılda 300.000 adet yumurta alabiliriz.

Tavukçuluk sektöründe işletme maliyetleri %50-%80 arasında değişmektedir. Arazinin size ait olup olmaması, personel giderleri, iklim koşulları (ısıtma maliyetinden dolayı) karlılığı etkileyen en önemli unsurlardır.

En kötü ihtimal %70-80 genel gider olsa bile 1.000 tavuktan oluşan bir çadır çiftlikte yapılan masraf 1 yılda çıkmakta ve işletme sonraki yıllarda sadece yumurta üretiminden kar etmeye başlamaktadır.

Yatırımcıların daha fazla kar elde etmesi için doğru bir satış pazarlama stratejileri kullanmaları, iyi bir internet sitesi kurarak SEO optimizasyonu yaptırmaları, doğru satış personelleri ile çalışması gerekmektedir. Özellikle bu alanda rakiplerden bir adım öne çıkaracak reklam, tanıtım ve promosyon kampanyaları düzenlenerek müşteriye bir adım daha yaklaşmak mümkündür.

Tavuk çiftliği kurmak yada tavukçuluk ve yumurtacılık sektörü ile ilgili daha detaylı bilgi almak, görüş ve düşüncelerinizi bildirmek için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.

Tavukçuluk dışında farklı iş kolları ile de ilgileniyorsanız aşağıdaki başlıklara da göz atmanızı öneririz.

Küçük Baş Hayvan Çiftliği Kurmak – Maliyeti – Kar Marjı

Oto Yıkama Dükkanı Açmak

Öğrenci Yurdu Açmak Ve İşletmek

Şahıs Şirketi Nasıl Kurulur? Açılış Maliyeti – Giderleri – Vergileri

Franchising Mağduriyeti Yaşamayın. Son Pişmanlık Fayda Etmez

Yeni iş Kurmak İsteyenlere Altın Değerinde Tavsiyeler

Çıtır Usta Bayilik Şartları

Özsüt Bayilik Şartları

Bursa Kebap Evi Bayilik Şartları

Burger King Bayilik Şartları

Exit mobile version