Site icon Parasal Çözümler

Nafaka Neye Göre Belirlenir?

Nafaka Neye Göre Belirlenir?

Boşanmalarda Nafaka Neye Göre Belirlenir? Nafaka Miktarı Nasıl Belirlenir? 

Boşanmalarda nafaka konusu günümüzde artan boşanma oranları nedeni ile çok fazla gündeme gelmektedir.

Günümüzde İki insanın mutlu bir beraberliğe adım atması, evlilik çatısı altında birleşmesi ne kadar doğal ise, anlaşmazlık durumunda ayrılmaları ve boşanmaları da bir o kadar doğaldır. Ekonomik şartların oluşturduğu sorunlar, kişilik çatışmaları, evlilik kurumundan beklentilerin karşılanamaması, duygusal anlaşmazlıklar, kişiler arasındaki sevgi ve saygının bitmesi gibi birçok neden boşanma sebeplerini oluşturabilir. Boşanmalar karşılıklı anlaşma yoluyla olabildiği gibi uzun ve zorlu bir süreci de kapsayabilir.  Özellikle boşanma davalarının ana konusunu nafaka dediğimiz mali boyutu oluşturmaktadır.

İçindekiler

Boşanmanın Mali Sonuçları: Nafaka

Boşanmanın mali sonuçları kapsamında incelenen nafaka, tedbir, yoksulluk ve iştirak nafakası olarak belirlenmektedir. Tedbir nafakası, hakim tarafından boşanma veya ayrılık davası açılır açılmaz uygulanan Türk Medeni Kanununun 169.maddesi gereğidir. Hakim bu kanun ile, dava süresince gerekli olan, eşlerin barınma ve geçimine, eşlerin ortak edinilmiş mallarının yönetimine ve ortak çocuklarının korunma ve bakımına ilişkin geçici önlemleri re’sen almasıdır. Bu aynı zamanda eşlerin ve çocuklar için maddi tedbir anlamını taşımaktadır.

Yoksulluk Nafakası, Tedbir Nafakası, İştirak Nafakası

 Yoksulluk nafakası,  boşanma sonrası yoksulluğa düşecek olan eş lehine hakim tarafından hükmedilen parasal desteği ifade etmektedir. İştirak nafakası  ortak çocukların velayeti kimde ise ona diğer tarafın ödediği destektir. Ortak çocuğun korunması, yetiştirilmesi, bakım, sağlık ve eğitim giderleri için eşin mali gücü oranında belirlenmektedir.  Nafaka miktarının belirlenmesi hususunda takdir yetkisine sahip olan kişi hakimdir. Nafaka alacaklısının hayat koşullarını ve nafaka borçlusunun yaşam standardıni inceleyen hakim nafakayı belirler.

Değişen Ekonomik Şartlar Nafakayı Nasıl Etkiler?

Medeni Kanunun 176.maddesinde, nafaka ile ilgili tarafların malî durumlarının değişmesi veya hakkaniyetin gerektirdiği durumlarda nafakanın azaltılması veya artırılmasına karar verebilmekle birlikte hâkim, tarafların istemi durumunda da,  maddî tazminat veya nafakanın gelecek yıllarda tarafların ekonomik ve sosyal durumlarına göre ne miktarda ödeneceğini de karara bağlayabilmektedir. Özellikle ortak çocuk veya çocukların masrafları için ödenen  iştirak nafakasının belirlenmesi , öncelik olarak çocuğun veya çocukların yaşlarını da değerlendirerek ihtiyaçlarını – bakım – sağlık- eğitim gibi ayrıntıları göz önünde bulundurarak belirleyen hakim, hakkaniyet esasına dayanarak adaletli bir şekilde nafaka miktarına karar vermektedir.

Nafaka Ödenmemesi Durumunda Ne Olur?

Nafaka ödememek bir suçtur. Bu suç gereğince nafaka ödenmemesi halinde devreye icra iflas kanunları girmektedir. Nafaka alacaklısı, nafakasının ödenmemesi durumunda icra ceza mahkemesine başvurabilir.  Bu durumda nafaka ödemekle yükümlü olan eski eş için 3 aylık hapis cezası çıkmakta ve uygulanmaktadır.  Hapis cezası alan eski eş ancak ödemesi gereken nafaka borcunu tamamını ödedikten sonra tahliye edilebiliyor.  Burada bilinmesi gereken en önemli ayrıntı ise hapis cezasıyla nafaka borcunun silinmemesidir. Eski eş, nafaka borcu yüzünden hapis cezası alsa da borcu ödemek zorunluluğu ortadan kalkmıyor.

Boşanma Durumunda Nafaka Neye Göre Belirlenir?

Günümüzde hala birçok ülkede kadınların ekonomik özgürlüğe sahip olma oranı erkeklere kıyasla daha düşüktür. Hal böyle olunca boşanma sonrasında kadının ve çocukların yaşamlarını sürdürebilmeleri için erkek nafaka ödemek durumundadır. Bu uygulama sadece ülkemizde olmayıp, birçok ülkede kabul görmektedir. Ancak en çok merak edilen konulardan biri nafaka neye göre verilir?

Nafaka Miktarını Belirleyen Kriterler Nelerdir?

Nafaka miktarının belirlenmesinde izlenen sabit bir yol, bir matematik hesabı ya da hukuksal bir kural bulunmamaktadır. Nafaka verilmesi kararı medeni kanun çerçevesinde değerlendirilir. Anacak eşin ne kadar nafaka ödeyeceği her dava bazında tüm durumlar ve boşanma sebebi göz önünde bulundurularak kararlaştırılır. Örneğin nafaka miktarının belirlenmesine en önemli kriter erkeğin aldığı maaş miktarıdır. Eğer erkeğin iyi bir geliri, düzenli bir işi varsa ödenen nafaka miktarı da buna göre artar. Ancak erkek düşük gelirli bir işte çalışıyorsa nafaka miktarının da daha düşük olmasına karar verilecektir.

Erkek İşsiz Kalırsa Nafaka Ne Olacak?

Kadına nafaka bağlanmasına karar verildikten ve nafaka miktarı belirlendikten sonra aylık olarak ödemeler başlar. Peki bu süreçte erkek işsiz kalırsa, çalışma yetilerini kaybederse ya da çalıştığı yerden maaşını alamıyorsa ne olacak? Herhangi bir kaza, aniden gelişen sağlık sorunu gibi durumlarda kişiler tekrar çalışamayacak duruma gelebilir. Bu durumda erkek iş göremez raporu alarak nafakadan muaf olabilir. Ancak bunun dışındaki durumlarda, nafakanın ödenmeye devam edilmesi gerekmektedir. Yani işsizlik, maaş alamama gibi sebepler nafaka ödeme zorunluluğunu ortadan kaldırmaz. Ödenemeyen nafakalar aylık borç olarak birikir. Biriken nafaka için faiz işleyecektir. Zamanla ödenmeyen nafaka miktarı icra memuru yoluyla tahsil edilir.

Nafaka Ne Zamana Kadar Ödenir?

Kadının başka biriyle evlenmesi, eşlerden birinin vefat etmesi durumunda koşullar tekrar değerlendirilerek nafaka ödemesi ortadan kalkabilir. Ayrıca nafaka alan tarafın evlilik dışı biriyle birlikte yaşaması, ahlaksız bir hayat sürmesi, kanıtlanması koşuluyla nafakanın azaltılmasına ya da tamamen kaldırılmasına sebep olabilir. Bu yüzden nafaka alan tarafın dikkat etmesi gereken belli başlı konular vardır. Ayrıca nafaka yalnızca kadınlara verilmez. Uygun durumlar oluştuğunda erkekler de nafaka alabilme hakkına sahiptir.

“Nafaka Neye Göre Belirlenir” konusu ile ilgili daha fazla bilgi için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Ayrıca aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Boşanma Davası Nasıl Açılır?

Exit mobile version