Site icon Parasal Çözümler

Ölüm Sonrası Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Ölüm Sonrası Yapılması Gereken İşlemler

Ölüm Sonrası Yapılması Gereken İşlemler Nelerdir?

Ölüm her canlı gibi insanlar için de kaçınılmaz bir son. Ancak geride kalanların hayatını sürdürebilmesi için yapılması gereken birçok resmi işlemler var. Geride kalanlar, daha üzüntülerini bile yaşayamadan bu üzüntü dolu evrede ölen kişinin resmi işlemlerini tamamlamak ve hayatın bu acımasız gerçeğini sonlandırmakla görevli olmak durumundalar.

Ölen kişinin ardından neler yapılmalı? Resmi evrak işleri nelerdir?  Ölüm sonrası miras için yapılması gereken işlemler nelerdir? Bu soruların cevaplarını aşağıdaki yazıda bulacaksınız.

İçindekiler

Ölüm Sonrası Yapılması Gereken Öncelikli İş: Defin İşlemleri

Ölen kişinin ardından toprağa verilmek üzere yapılması gereken öncelikli iş defin işlemleridir. Bu işlem hem dinen hem de fiziksel sonun tamamlanmasını gerektiren bir işlemdir.  Devletimiz bu konuda iyi bir hizmet vermektedir ve “Alo 188” Telefon hattını arayarak defin işlemlerini başlatabilirsiniz.

Ölüm Raporu Nasıl Alınır?

Kişi, eğer hastanede ölmüş ise hastane Ölüm Raporunu hazırlayacaktır. Ancak ölüm evde gerçekleşmiş ise kişinin ikametgah ettiği ve aile olarak bağlı oldukları sağlık ocağından vefat raporunu alabilmeniz mümkün. Birçok resmi işlem için Ölüm raporu istenir. Vefat raporu tıbben hayatın neden son bulduğunu gösteren resmi bir belgedir.

Ölüm Belgesi ile Ölüm Raporu Aynı Mıdır? Ölüm Belgesi Nasıl Alınır?

Ölüm Raporu hastane, Sağlık Ocağı gibi resmi bağlantılı kurumlardan alınırken ölüm belgesi İl Halk Sağlık Müdürlüğünden alınmaktadır. Bu işlemi gerçekleştirmek için ölen kişinin Nüfus Cüzdanına da ihtiyaç duyulmaktadır.  Ölen kişinin nüfus cüzdanı, ehliyet yada pasaport gibi Resmi İşlem yaptırabileceğiniz kimlik belgelerini yanınıza almayı unutmayın.

Ölüm sonrası Hukuki Prosedürler Nelerdir?

Ölüm Raporu ve Ölüm Belgesi öncelikle alınması gerekenlerdir.  Ardından İlçe Nüfus Müdürlüğü’ne aldığınız ‘Ölüm Belgesi’ ile başvurarak ölen kişinin müteveffa nüfus kaydından düşüm işlemlerini gerçekleştirmeniz gerekmektedir.

Miras İçin Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Tüm bu işlemler tamamlandıktan sonra yapılacak bir başka işlem ise tıbben ölmüş kişinin bıraktığı mirası paylaşımı için hukuki açıdan yapılması gereken aşamayı tamamlamaktır. Bu da “Sulh Hukuk Mahkemeleri” tarafından verilecek Veraset İlamı”  alma evresidir. Ancak bu işlemler için bir avukat desteği almanız işlerinizi kolaylaştıracaktır.  Unutulmaması gereken bir başka aşama ise Vergi Dairesi kısmıdır. Veraset İlamını Sulh Hukuk Mahkemesi’ne başvurunuzdan itibaren 4 ay içinde Vergi Dairesine de miras intikal için başvuruda bulunmanız gerekmektedir.

Daha sonrasında Vergi dairesine Veraset ve İntikal Vergisi ödeyerek size miras kalan taşınır veya taşınmazları üstünüze geçirmeniz gerekir.

Tüm İşlemler Tamamlandıktan Sonra Ölen Kişinin Mal Varlığını Üstünüze Nasıl Alırsınız?

Bu işlemler resmi ve uzun süreçli işlemlerdir, deneyimli ve miras hukuku konusunda ihtisaslaşmış bir avukat desteği de şarttır. Ölen kişinin malvarlığını tüm bu işlemler sonrası kalan mal cinslerine işlemlerini yaptırmak gerekmektedir.

Miras kalan arsa, konut, bağ, bahçe, tarla gibi taşınmaz malvarlıkları için İl Tapu Sicil Müdürlüğü’ne, ölüm aylığı için SGK’ya dilekçe ile başvuruda bulunulması, araç ya da otomobil mirasları için İl Trafik Tescil Müdürlüğü’ne, bankada yer alan bakiye ve hesaplar  var ise ilgili bankaya talep yazılması gerekmektedir.

Ölen kişinin ardından neler yapılmalı? Resmi ve sizin için olması gereken evrak işleri nelerdir?  Ölüm sonrası miras için yapılması gereken işlemler nelerdir? Ölüm Belgesi, Ölüm Raporu, Veraset İlamı ile ilgili konularda daha fazla bilgi almak için bize aşağıdaki yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Konu ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir. Göz atmanızda fayda var;

Ölen Kişinin Mal Varlığı Nasıl Araştırılır?

Babadan Çocuğa Yapılan Gayrimenkul Satışı Bozulabilir Mi

Kardeşten Miras Kalır Mı?

Vefat Sonrası Mirasçıların Yapması Gerekenler

Veraset İlamı Nedir? Veraset İlamı Nasıl Alınır?

Exit mobile version