İçindekiler
Pastane Açma Maliyeti Ne Kadar? Devlet Desteği-Kar Marjı
Pastane açmak ilk etapta ciddi bir sermaye gerektiren iştir. Pastane açma maliyeti ve devlet desteği olup olmadığı hususunda oldukça detaylı bilgiler edinmek gerekir. Pastane açmak için gerekenler, butik pastane açmak ne kadara mal olur gibi soruların cevaplarını detaylı olarak makalemizde vermeye çalışacağız.
Pastane Açma Maliyeti
Öncelikle gerek unlu mamuller dükkanı, gerekse pastane gibi sektörlerin dükkan açma maliyetleri birbiri ile yakınlık göstermektedir. İki dükkan yapısı iç içe olabileceği gibi, tamamen bağımsız veya kurumsallaşmış hatta şubeler halinde çalışma sistemine geçmiş olabilir. Bunların hepsi maliyet bakımından ayrıma neden olur. Şube haline gelmiş bir pastane ile tek bir dükkan olarak açılmış pastane birbirinden çok farklı masraf kalemlerine sahiptir. Bu yüzden pastane açmak ne kadara mal olur diye kendinize sorduğumuzda bu çeşitli masraf kalemlerini göz artı etmemenizi tavsiye ederim.
Pastane Açmak Ne Kadara Mal Olur? Gider Tablosu
Aşağıda liste olarak sıraladığım ekipmanların maliyetleri, öncelikle pastanenin büyüklüğüne, ekipmanın sayısına göre değiştiği hususunu şiddetle uyarmak istiyorum.
Başlangıçta pastane gider tablosu :
- Endüstriyel Hamur Yoğurma Makinaları -En ucuz makineler 3500 TL
- Pastane Tipi Kek ve Kurabiye Kalıpları – En uygun fiyatla 150 TL (tane hesabı olarak)
- Her türlü çırpma telleri, tava, pişirmede kullanılan çeşitli şef malzemeleri,
- Servis için tabak ve çatal bıçak takımları, runnerler,
- Buzdolapları ve soğutucular
- Fırın ve pişirme makineleri(waffle/tost/krep makinesi)
- Pastane içinde yer alan dekorlar,
- Masa ve Sandalyeler,
- Dekoratif Aydınlatmalar
- Pasta ve Kurabiyelerin Sunumunun Yapıldığı Camlı Dolap,
- Temizlikte kullanılan kimyasallar ve malzemeler,
- Kasa, pos cihazı,
- Personel için pastane logolu giyim ürünleri, önlükler,
- Günlük olarak sürekli yenilenmesi gereken tüketimde kullanılan pasta malzemeleri (un, süt, şeker, kakao…)/Eğer üretim aynı zamanda pastane de yapılacak ise
Bu yukarıda belirtilenler sadece ve sadece pastanenin işletilmesine kullanılan gözle görülür malzemeler olmakla, gözle görülmeyen pek çok masrafta bulunmaktadır.
- Personel giderleri ve maaşları,
- Açılışta yapılan giderler,
- Dükkan Kirası, (Lokasyona ve dükkan büyüklüğüne göre kira bedeli değişiklik gösterir)
- Vergiler,
Görüldüğü üzere masraf kalemleri o kadar çeşitli ki, bunları tek tek bir makalede toplamak çok zor. Ayrıca fiyatlar sürekli güncellenmekte olup, siz bu makaleyi okurken çoktan fiyatları artmış olabilir. Ancak bu saydıklarımız bile 2021 yılı itibariyle 100.000 TL gibi bir tutarı gözden çıkarmanız anlamına gelir. Bu değerler butik pastane açmak içinde geçerlidir.
Pastane Açma Maliyetini Düşürmek İçin Ne Yapmalıyım?
İş yeri kurmak oldukça zor, ancak kurduğunuz işletme devamlı müşteri sağlandığında oldukça kazançlı olacaktır. Unlu mamuller dükkanı veya pastane gibi yerler sürekli olarak bakım, temizlik ve ürünlerde sürekli tazelik ve güncellik gerektirir. Açılıştaki maliyetler ile birlikte günlükte sürekli olarak maliyet gideri olan bir sektördür. Ancak açılıştaki maliyetleri düşürerek başlangıçta biraz daha rahat nefes almanız mümkün. Bunlar için tavsiyelerim şu şekilde.
- Mobilyalar için yerel piyasayada yer alan mobilyacılar ile pazarlık yapın. Pazarlık ile daha uygun malzemeleri temin etmeniz mümkün olacaktır.
- Sahibinden.com, letgo.com gibi sitelerden bu işi daha önce yapmış ve ürünlerini satışa çıkarmış kişilerler irtibata geçerek ikinci el dolaplar temin ederek maliyeti düşürebilirsiniz.
- Malzemeleri ile birlikte bir dükkanı devir almak, – Bu tek tek malzeme masrafı etmekten sizi kurtarır.
Pastane Açmak İçin Devlet Desteği Var Mı?
Pastane açmak için Kosgeb başvurusunda bulunarak destek alabiliyorsunuz. Eğer gerekli kriterleri karşılıyor ve Kosgeb’in tablolarında yer alan ürünlerin satışını yapıyorsanız 160.000 TL ye kadar destek verebilmektedir.
KOSGEB detaylı bilgiler için : https://www.kosgeb.gov.tr/site/tr/genel/destekler/3/destekler
Pastane Açmak İçin Gerekenler – Evraklar
Dükkan Açmak İçin Gerekli Evraklar Listesi
- TC kimlik fotokopisi.
- Sıhhi işletme formu.
- İmza sirküleri örneği. (Sirküler: Genelge. Bir çeşit rapor.)
- 2 adet fotoğraf.
- Tapu veya kira sözleşmesi.
- Vergi levhası.
- Yapı izin belgesi.
- Odaya bağlı olduğunuzu gösteren üye fotokopisi.
- İtfaiye raporu.
- Sicil tasdiknamesi.
Pastane Açmak İçin Gereken Sermaye Nasıl Temin Edilir?
Dükkan açımında sermaye çok önemlidir. Ancak sermayenin bulunmaması halinde kredi çekerek veya borç para ile sermaye oluşturmak çok çok riskli ve kesinlikle tavsiye edilmeyen bir yöntemdir.
- Öncelik olarak kendinize ait bir birikiminiz olmalı. Birikiminiz yoksa bile aksi durumda satacak bir mal varlığınız olmalı.
- Bankalardan kredi alabilirsiniz. Ancak gelişen piyasa olaylarına karşı kolaylıkla yıkılmamak için sermayenizin 1/3 oranının üzerinde kredi çekmemelisiniz.
- KOSGEB destekleri. Sermayeniz az ise en mantıklı tercihlerden biri devlet desteklerini araştırmalı ve yukarıda vermiş olduğumuz linkten size uygun bir hibe veya kredinin olup olmadığını araştırmanızdır.
- Elinizdeki mal varlığını paraya çevirme. Elinizde yer alan araba, arsa gibi bir varlığınız varsa bunu satarak kendinize sermaye oluşturabilirsiniz.
Pastane Kar Marjı
Bir cadde üzerinde pek çok pastane, unlu mamuller dükkanı, patisserie, tatlıcı gibi dükkanlar bulunur. Ancak bunların kazançları aynı lokasyonda, aynı müşteri kitlesine ve aynı ürünlere sahip olmasına rağmen farklılık göstermektedir. Buna müşterinin tutunması denir. Müşterilerinizin sizin için sürekli müşteri haline gelmesi sizin için inanılmaz kazançlı bir durumdur. Ancak buna rağmen tam olarak kazancınız şu kadar olacaktır diyemeyiz. Dükkanınızın konumu, gelen müşterinin azlığı veya çokluğu, pazarlanan ürünlerin çeşitliliği, çevresel faktörler kazancı etkileyen çok çok çeşitli konulardır. Bu yüzden tam olarak şu kadar kazanırsın diyenlere kesinlikle itibar etmemeli ve kendi istatistiklerinizi kendiniz oluşturmalısınız.
Forum Portalı