Suç Duyurusunda Bulunmak
Suç teşkil eden bir olay ile karşılaşıp suç duyurusunda bulunmak mı istiyorsunuz? Öncelikle suç duyurusunu nereye yapacağımız yaşadığımız yere göre de değişiklik göstermektedir. Örneğin bir küçük yaşıyorsak köy veya mahalle muhtarına da suç duyurusunda bulunmak işlemini yapabiliriz. Suç duyurusunda bulunma işlemini, muhtarlıklardan yapabileceğimiz gibi polis veya jandarma karakollarına da yapabiliriz fakat savcılığa giderek suç duyurusunda bulunmak tüm bu yöntemlere göre daha hızlı sonuçlar verecektir. Örneğin, suç içeren eylem Kadıköy ilçesi sınırlarında gerçekleşiyor ise İstanbul Cumhuriyet Savcılığına başvurmanız gerektiğini söyleyebiliriz.
İçindekiler
Suç Duyurusunda Bulunurken Nelere Dikkat Etmeli?
- Suç duyurusunda bulunurken belli bir şekil şartına uymak gerekmemektedir. Suç duyurusunu yapacağınız kuruma yaşanan vakayı düzgün bir biçimde anlatmanız gerekmektedir.
- Suç duyurusunda bulunurken yaşanan olay ayrıntılı biçimde anlatılmalısınız fakat sizi suçlu duruma sokabilecek suçlamalardan da uzak durmalısınız. Tehdit ve hakaret içerikli ifadeler, sizin hakkınızda suç duyurusunda bulunmasına olanak sağlayabilir.
- Suç duyurusunda bulunurken bir hukukçudan veya avukattan yardım almanıza gerek yoktur aslında fakat suç duyurusunda bulunurken bu kişilerden yardım almak olayın daha çabuk çözülmesini sağlayacaktır.
- Suçun hangi yasa maddesinde yer aldığı ve suçun tanımı gibi unsurlar, suç duyurusunda açıkça belirtilmelidir.
Suç Duyurusunda Nasıl Bulunabilirim?
- Suç duyurusunda bulunan kişi öncelikle bir şikâyet dilekçesi hazırlayıp bu dilekçeyi kendisine en yakın adliyede bulunan savcılığa teslim etmelidir.
- Verdiğiniz şikâyet dilekçesi, savcılık tarafından kaydedilir ve size bir takip numarası iletilir. Size verilen bu numara sayesinde dilekçenizin ne durumda olduğunu görebilirsiniz.
Suç Duyurusunda Bulunmak için Dilekçede Nelere Dikkat Edilmelidir?
- Öncelikle suç duyurusu hangi savcılığa yapılıyorsa, şikâyet dilekçesi de o savcılığa hitaben yazılmalıdır.
- İçeriğinde suç teşkil ettiği düşünülen eylemden zarar gören kişi veya kişilerin isimleri ve adresleri eksiksiz bir şekilde dilekçeye eklenmelidir.
- Suç eylemini gerçekleştiren sanıkların adları ve ikamet adresleri de şikâyet dilekçesinde bulunmalıdır.
- Suçun işlendiği tarihe de şikâyet dilekçesinde mutlaka yer verilmelidir.
- Olaylar başlığının altında suça konu olan olay ve olaylar da sırasıyla özetlenerek anlatılmalıdır.
- Suça ilişkin tüm delillere ve tanıklara, şikâyet dilekçesinin deliller kısmında yer almalıdır.
- Eğer kamu davası açma talebi varsa, bu talep dilekçenin sonuç kısmında dile getirilmelidir.
Ne Zamana Kadar Suç Duyurusunda Bulunabilirim?
TCK’nın 76. Maddesine göre söz konusu suç öğrenildikten sonra 6 ay içerisinde suç duyurusu yapılmalıdır. Eğer bu süre aşılırsa, söz konusu olay için suç duyurusunda bulunulamaz.
Suç duyurusunda bulunmak ile ilgili daha fazla bilgi almak isterseniz aşağıdaki yorum bölümünden bize yazabilirsiniz.
Konu ile ilgili aşağıdaki başlıklar da ilginizi çekebilir;
Tüketici Mahkemesine Nasıl Başvurulur? Tüketici Mahkemesi Nedir?