Sudan’da Yaşam, Sosyal Hayat, Genel Giderler, İş İmkanları
İçindekiler
Sudan’da Yaşam
Sudan’da 3 adet mevsim yaşanıyor. Bunun nedeni ise yukarıda bahsettiğim Tropikal iklime sahip olması. Mart ayında yaz başlıyor, temmuz ayının sonları gibi sonbahar, ekim ayında ise kış başlıyor. Ülkeye yağış sadece sonbahar aylarında yağıyor.
Sudan’da Sosyal Yaşam
Sudan’da insanlar iki sınıfa ayrılmaktadırlar. Bunlar fakir sınıf ve zengin sınıf. Orta sınıf insan Sudan’da bulunmamaktadır. Bu da sosyal hayata çok yansımaktadır. Nasıl mı?
Örneğin; ülkede sinema salonu, tiyatro salonu, cafeler, restorantların sayısı yok denilebilecek kadar az fiyatları ise cep yakıcı üstelik yukarıda da bahsettiğim gibi içerisinde hijyen sıfır desek yeridir.
Temizlik ürünlerinin pahalıdır ve ülkedeki neredeyse hiçbir tuvalette, tuvalet kağıdı ve sabun bulamazsınız. Eğer titiz birisiyseniz bu şartlara alışmanız gerektiğini asla ve asla unutmayın. Ülke de çamaşır ve bulaşık makinesi bile bulunmamakta, bunları kullananlar ise yüksek sınıf olarak tabir ettiğimiz zengin sınıfı olmaktadır.
Sudan’da Yemek Kültürü
Sudan’da insanların %90’ı, Müslüman olduğu için; genellikle kullanılan etler kuzu ve tavuk etidir. Bunların dışında pirinç ve yağ olarak da susam yağı kullanan Sudan halkı’nın en ünlü yemeği ise kuzu etinden yapılan Bamia Bamia ve dana etinden yapılan Machi’dir.
Peynir olarak Mudafara ismini verdikleri peynirleri ülkenin vazgeçilmezlerinden ve önemli lezzetlerinden bir tanesidir.
Ayrıca içecek olarak da Tabrihana adındaki alkolsüz içecek, ülkenin yine vazgeçilmez içecekleri arasında yer almaktadır. Ülke, Müslüman bir ülke olduğu için ve bir sosyal kanundan ötürü ülke genelinde kesinlikle ama kesinlikle alkol bulunmamaktadır.
Yukarıda bahsettiğim Tabrihana dışında en çok tüketilen içecek çaydır. Bunlar dışında en çok bilinen ve tercih edilen içieceklerden birisi, hibiskus çiçeğinden yapılan karkadehdir.
Sudan’da Asgari Ücret
Şimdi geldik önemli konulardan birine. Türkiye’den, Sudan’a işçi olarak gidebilirsiniz. Ancak gittiğinizde ne kadar kazanacaksınız. Bu sorunun cevabı vasıfsız bir Türk işçisinin maaliyeti 1500-2000 Amerikan Doları iken Sudan’lı vasıfsız bir işçinin maaliyeti 150-200 Amerikan Doları arasında değişmektedir. Sudan’da çalışmak bu yüzden sizlere avantaj sağlar.
“Peki Sudan’lı işçiler bu kadar az paraya çalışıyorken, neden hala Türk işçi alımı yapılıyor?” diye sorabilirsiniz. Bunu da hemen cevaplayayım; çünkü Sudanlı işçilerden verim alınamıyor ve kalifiye adı verilen işçi sınıfında Sudanlı işçi bulmak çok çok zor olduğu için, ülkemizden Sudan’a işçi göçü oluyor.
Sudan’da Ev Kirası Ne kadar?
Ev kirası olarak örneğin şehir merkezinde 1+0 dairelerin fiyatları 200 Amerikan Dolarından başlarken, daha büyük bir ev yine şehir merkezinde 500 Amerikan Dolarına kadar yükselebiliyor. Kira açısından çok yüksek ve fahiş fiyatlar ödenmemesine rağmen ülkedeki temizlik ve bazı gıda fiyatlarındaki yükseklik cebinizi bir miktar üzebilir. Ancak yine de Sudan’da maaşlar dolar bazında olduğu için pek bir sıkıntı yaşayacağınızı düşünmüyorum.
Sudan’da Ulaşım, Giyim ve Genel Giderlerim için Ne kadar Harcayacağım?
Toplu taşıma için aylık bilet alırsanız bunun ücreti yaklaşık 15-20 dolar olarak değişmektedir. Ancak kendi aracınızı alacaksanız benzin fiyatları da çok cep yakar cinsten değil hatta daha bile avantajlı geliyor. 1 Litre benzinin 0,27-0,30 Amerikan doları olduğu Sudan’da araba almak çok avantajlı gözükse bile dudak uçuklatan araba fiyatları nedeniyle, toplu taşıma kullanmanızı tavsiye ederim.
Peki araba fiyatları ne kadar?
Sudan’da araba almak isterseniz çok yüksek fiyatlarla karşılaşırsınız. Bunun sebebi ise hem oradaki araba fiyatlarının yüksekliği hem de sizin bir beyaz olarak yabancı olduğunuzu görmeleri, size 2-3 kat daha fazla fiyat vermelerine neden olmaktadır. Ancak araba almanıza pek gerek olacağını düşünmüyorum. Çünkü ülkede toplu taşıma araçları yüksek sayıda ve gitmeniz gereken yerlere sizleri hızla götürüyorlar.
Eski bir 1.4 motora sahip Volkswagen Golf için istenen fiyat 15.000 Amerikan doları ile 20.000 Amerikan doları arasında değişmektedir. 1.6 Motora sahip bir Toyota Corolla için istenen fiyat ise 16.000 ila 28.000 Amerikan Doları arasında değişmektedir.
Sudan’da İş İmkanları nelerdir?
Ülke 2011 yılında Güney Sudan’la ayrılmasından ötürü şu anda bir çok yatırımcıya ev sahipliği yapmaktadır. Örneğin; inşaat sektöründe işçi olarak çalışabilirsiniz veya yine işçi olarak çalışabileceğiniz bir diğer alan ise tekstil sektörüdür. Eğer vasıfsız işçi değilseniz altın odası operatörü, mali ve idari işler şefi, sondör, kimyager ve makine mühendisi olarak çalışabileceğiniz birçok şirket de bulunmaktadır.
Sudan halkı biraz tembel bir halk olduğu için sadece günü kurtarmaya çalışıyor. Sudan’da çalışmak ülkemizde yükselen dolar fiyatıyla ve Sudan’da maaşlar 1.500 – 2.000 dolar arasında olmasından dolayı bizler için çok daha avantajlıdır.
Sudan’da Çalışmak ile ilgili daha fazla bilgi için aşağıdaki başlığa göz atabilirsiniz;
Sudan’da Çalışmak, Yaşam, İş Kurmak, Sudan’da Maaşlar
Sudan dışındaki ülkeler ile de ilgileniyorsanız aşağıdaki konular da sizin için ilgi çekici olabilir;
Sudan’da yaşam koşulları ve iş olanakları ile ilgili daha fazla soru ve görüşleriniz için bize aşağıdaki yorum bölümünden ulaşabilirsiniz.
Kuveyt’te Türkler için iş fırsatları
Türkmenistan’da yaşam ve iş fırsatları
Katar’da iş imkanları nelerdir?
Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları
Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler
Ingiltere’de Çalışmak – Iş Bulmak – Maaşlar
Azerbaycan Iş Imkanları. Çok Kazanmak İsteyenlere…
Bahreyn’de Iş Kurmak. Bahreyn’den Ne Alınır? Bahreyn’e Ne Satılır