Site icon Parasal Çözümler

Türkmenistan’da hayat şartları

Türkmenistan'da çalışmak. Türkler için Türkmenistan'da iş fırsatları

İçindekiler

Türkmenistan’da hayat şartları. Türkler için Türkmenistan’da yaşam koşulları ve sosyal hayat.

Türkmenistan, 1991 yılında Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra bağımsızlığını kazanan Orta Asya Türk Cumhuriyetidir.

Türkiye’den yaklaşık 3,5 saatlik uçuş ile gidilebilen ülkede yerel saat, Türkiye’ye göre 2 saat daha öndedir.

Türkiye’nin 3’de 2’si kadar büyüklüğe sahip ülkede yaklaşık 5,5 milyon nüfus olup bunun %85’i Türkmen, %5’i Özbek, %5’i Rus ve kalanı diğer milletlerden oluşmaktadır.

Dili Türkmence olup Türkçe ile benzerlikler gösterir. Kullanılan kelimelerin %80’i Türkçe ile benzer olmasına rağmen telaffuz ve yazılış farkından dolayı farklı bir dilmiş gibi hissettirir.

1991 yılından bu zamana kadar sadece 1 devlet başkanı eskitmiş olup 2007 yılından beri halen ikinci devlet başkanı ile yönetilmektedir.

Türkmenistan’da hayat şartları

Türkmenistan’da hayat ve sosyal yaşam

Her ne kadar yönetim şekli Cumhuriyet olsa da aslında ülke tek parti yönetiminden kurtulamamış ve tamamen yasaklardan oluşan bir yönetim şekli mevcuttur.

Ülkede bir çok şey vatandaşın lehine iken yasaklar da bir hayli fazla olduğundan Türkmenistan’da hayat şartları Türkler için zaman zaman çile haline dönebilmektedir.

Örneğin, ülkede doğal gaz, elektrik, su gibi temel ihtiyaçlar ücretsizdir. Benzin oldukça ucuzdur. Venezuella ve Arabistan’dan sonra dünyanın en ucuz benzini Türkmenistan’dadır. 1 dolar ile 3,5 litre benzin alabilirsiniz. 45 litrelik bir depoyu 12 dolara doldurabilirsiniz.

Sokakta sigara içmek yasaktır. Ancak kapalı alanlarda özel olarak ayrılmış sigara içme alanlarında yada özel mülklerde içilebiliyor. Sigara fiyatları çok yüksek, Türkiye’den daha pahalı. 7-8 dolar civarında. Olan sigaralar da genelde Özbekistan taraflarından geliyor, tütün kalitesi ve tadı kötü. Sigara içenler mutlaka buradan giderken yanına almalı.

Uyuşturucu kullanmanın ve taşımanın cezası 24 yıl hapis. Hiçbir şekilde affı yoktur.

Yabancılar için gece 11:00 den sonra dışarı çıkmak yasaktır. Halkın bir kısmı Türkleri maalesef pek sevmiyor ancak bu durum geneli temsil etmez.  Türklere karşı genellikle hoşgörülüdürler. Polislerin neredeyse hepsi rüşvet ile çalışıyor. Yani hepsi rüşvet alabilmek için özellikle yabancıların en ufak bir hatasını kolluyorlar. Pasaportsuz gezmek, geç saatlerde sokağa çıkmak, sokakta sigara içmek, trafik ışıklarına uymamak, kirli araba ile yola çıkmak gibi bir çok sebeple rüşvet isteyebiliyorlar.

Tüm televizyon ve radyo kanalları devlete aittir.

Youtube, Facebook, Tweeter yasaktır.

Birçok ev ve iş yerinde internet bulunmuyor. Cep telefonundan mobil internet kullanmak gerekiyor.

Çöl ikliminden dolayı yazın sıcaklık 45-50 dereceleri bulabiliyor. Kışın ise oldukça soğuktur.

Türkmenistan’da kaç para ile geçinilir?

Örneğin, ülkede doğal gaz, elektrik, su, kalorifer gibi temel ihtiyaçlar ücretsizdir. Benzin oldukça ucuzdur. Venezuella ve Arabistan’dan sonra dünyanın en ucuz benzini Türkmenistan’dadır. 1 dolar ile 3,5 litre benzin alabilirsiniz. 45 litrelik bir depoyu 12 dolara doldurabilirsiniz.

Vatandaşların ortalama aylık gelirleri 200-300 dolar civarında olup bu para ile rahatlıkla geçinebilmektedirler.

Her çocuk için devlet yaklaşık 75 Manat para ödemektedir.

Yabancılar için Türkmenistan’da hayat oldukça pahalıdır.

Kalınabilecek gibi olan evlerin kirası 500 dolardan başlar 1500 dolara kadar çıkar. Orta halli düzgün bir evi 700-800 dolara bulabilirsiniz. Evin konumu, yeni oluşu, merkeze ve toplu taşıma olanaklarına mesafesine göre bu fiyat daha da yükselir.

Yerel halk için yemek harcamaları daha ucuz ancak yabancılar için her yerde yemek yenilemediği için biraz pahalıdır.

Giyim de aynı şekilde pahalıdır. Ülkede devlet mülkiyetinde bulunan Türk firmaları tarafından inşa edilmiş bir çok tekstil-konfeksiyon fabrikası vardır. Ancak buna rağmen tekstil ürünlerinin bir kısmı ithal edilmektedir. Dışarıdan gelen tekstil ürünleri oldukça pahalıdır. Bunun sebebi, devletin bu ürünlere özel gümrük vergisi uyguluyor olmasıdır. Bu yüzden, Türkmenistan’da aldığınız bir ürüne, Türkiye’de ödediğinizin 2 katına varan oranlarda daha fazla ödemeniz mümkündür.

Özetle; Çalışmak için Türkmenistan’a giden Türkler, ev kirası haricinde en az 500 doları aylık geçimleri için gözden çıkarmalıdırlar. Aile olarak gidenlerin ise çocuk durumuna ve kişi sayısına göre kira hariç ortalama 1000-1500 dolar civarında bir giderleri olacaktır.

Türkmenistan’da yemek kültürü

Türkmen yemekleri, ağırlıklı olarak dana ve koyun etinden yapılmakla birlikte nadir de olsa bazı bölgelerde kısmen at eti de kullanıldığı söyleniyor. Genellikle Türkmen yemekleri Türk yemeklerine göre biraz daha fazla yağlıdır.

Bizdeki mantıya benzer bir çeşit mantıları var. Hemen hemen tüm herkes çok seviyor ve tüketimi çok yaygın.

Yaz döneminde kavun ve karpuz oldukça ucuz ve bol oluyor. Kavun bayramı denilen bir çeşit festivalleri var.

Yabancılar için yemek seçenekleri çok fazla olmasa da son zamanlarda yeni yapılan alışveriş merkezlerinin içerisinde bir çok fast food çeşidi bulabilirsiniz.

Türkmenistan’da hayat koşulları ve sosyal yaşam ile ilgili özet bilgiler vermeye çalıştık. Umarız yardımcı olabilmişizdir.

Türkmenistan’da çalışmak isteyenler, yada ticaret yapmak isteyenler için iş fırsatlarını diğer bir başlık altında aşağıdaki linkten ulaşarak okuyabilirsiniz.

Türkler için Türkmenistan’da iş fırsatları

Yurt dışında hangi ülkede çalışacak olursanız olun mutlaka dikkate almanız gereken konuları aşağıda linki verilen yazımızdan incelemenizi öneririz.

Yurt dışında çalışacaklar için çok önemli tavsiyeler

Sormak istediğiniz sorularınız için bize aşağıdaki yorum kısmından ulaşabilirsiniz.

Aşağıdaki konular da ilginizi çekebilir;

Avusturya’da Çalışmak, Avusturya’da Asgari Ücret, Maaşlar, İş Ve Yaşam

Kuveyt’te Türkler için iş fırsatları 

Kanada Göçmenlik Başvurusu – Kanada’da Yaşam Ve İş Fırsatları

Yurt Dışında Faaliyet Gösteren Türk Firmaları

Ingiltere’de Çalışmak – Iş Bulmak – Maaşlar

Romanya’da Çalışmak, Iş Kurmak, Yaşam, Romanya’da Maaşlar

Bahreyn’de Iş Kurmak. Bahreyn’den Ne Alınır? Bahreyn’e Ne Satılır

Destekleriniz için Facebook sayfamızı beğenmenizi ve takipte kalmanızı umarız.

forum Portalı

Exit mobile version